Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Βηθλεέμ, μια μικρή πόλη των Ποιμένων

Η Βηθλεέμ κατά την ρωμαϊκή εποχή αποτελούσε μια μικρή πόλη του Ισραήλ, έμελε όμως να γίνει γνωστή σε όλον τον κόσμο και από τους Χριστιανούς όλων των εποχών, καθότι σε ένα σπηλαίο εκεί γεννήθηκε ο ίδιος ο Χριστός. Βηθλεέμ όνομα που στα εβραϊκά σημαίνει «οίκος του Άρτου», ταυτίστηκε με την παρουσία του Θεού ως βρέφος σε μια φάτνη, την προσκύνηση των Ποιμένων και με την παρουσία ενός άστρου που σηματοδοτούσε ένα χαρμόσυνο γεγονός για όλη την οικουμένη.



Το Ισραήλ ήταν η μόνη χώρα που είχε την γνώση ως τότε του αληθινού Θεού και οι προφητείες ανάφεραν για τον ερχομό του Μεσσία καθώς και τον τόπο της Γέννησης του. Εντούτοις την νύχτα εκείνη ούτε οι γραμματείς και οι φαρισαίοι, η θρησκευτική εξουσία εκείνης της εποχής εκεί, ούτε διάφορα σημαίνοντα πρόσωπα αντιλήφτηκαν ή γνώρισαν περί της Γέννησης του Χριστού.
Κάπου λοιπών την άνοιξη –όπως ορίζουν οι μελετητές τον χρόνο της Γέννησης – οι ποιμένες αγρυπνούσα εκεί στην περιοχή κοντά στα κοπάδια τους, συμφώνα με την ευαγγελική διήγηση από έναν Άγγελο έγινε γνωστό σε αυτούς ότι την νύχτα εκείνη μέσα σε ένα ταπεινό σπήλαιο βρίσκεται ο ίδιος ο Χριστός.

Οι απλοί αυτοί άνθρωποι, αγράμματοι ήσαν οι πρώτοι που αντίκρισαν το Θειο βρέφος και έγιναν οι πρώτοι κήρυκες αυτού του γεγονότος. Μάλιστα η Εκκλησία τιμά την μνήμη τους στις 25 Δεκεμβρίου, ενώ στον Η’ οίκο των Χαιρετισμών της Θεοτόκου γίνεται αναφορά στους Ποιμένες και τον αγγελικό ύμνο για την Γέννηση του Χριστού.

Ανατολικά της Βηθλεέμ υπάρχει μια τοποθεσία, οικισμός[1] με την ονομασία Χωρίον των Ποιμένων και κατοικείτε από άραβες και παλαιστίνιους. Σε αυτό το χώρο σύμφωνα με την παράδοση η αυτοκράτειρα Αγία Ελένη κατά τον 4ο αιώνα έκτισε εκκλησία προς τιμή της Θεοτόκου, του Ιωσήφ και των Ποιμένων. Ανασκαφές που έγιναν αποκάλυψαν την ύπαρξη ναού την εποχή εκείνη ενώ σήμερα δεσπόζει μια εκκλησία του μοναστηριού εκεί όπου τιμώνται και οι Ποιμένες και εκεί ήταν το μέρος όπου εμφανίστηκε ο Άγγελος και τους μετέδωσε αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Χριστού.


Καλά Χριστούγεννα!


[1] https://el.wikipedia Χωρίον των Ποιμένων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...