Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

25η Μαρτίου: Όταν η ενωμένη ηγεσία, μιας διχασμένης πολιτείας, διατήρησε την επανάσταση.

Η διάρκεια των τετρακοσίων αιώνων σκλαβιάς περιλαμβάνει 11 προεπαναστατικά κινήματα ενάντια των τούρκων δυναστών, γεγονός που καταρρίπτει τον μύθο περί ειρηνικής και ουτοπικής συνύπαρξης των δύο λαών.

Το 1821 κομβικό σημείο αλλα και ορόσημο για την νεότερη ελληνική ιστορία, αποτέλεσε μια αυθόρμητη κίνηση που πήγαζε από τα ιδεώδη και διαχρονικά βιώματα των Ελλήνων και αποτέλεσε όχι μια εξέγερση αλλά επανάσταση, χωρίς ταύτιση ή και είδος «κοπιάς» της προηγηθείσας γαλλικής.


Μολονότι το κομμάτι αυτό που λέγεται «1821» και η συνολική περίοδος της επανάστασης που περιέχει αφηγήσεις και λαμπρά γεγονότα, σημαδεύτηκε από την τότε εμφύλια διένεξη και  τον διχασμό της τότε υποτυπώδους κυβερνήσεως αυτού του μικρού κομματιού που λέγονταν «Ελλάς».
Τα κεκτημένα εδάφη και πόλεις που τα προηγούμενα έτη είχαν απελευθερωθεί και σημειώνονταν με τα γεγονότα αυτού του έπους, κινδύνευαν να χαθούν και να καταπνιγούν εξαιτίας της διχόνοιας και των άστοχων κινήσεων των πολιτικών της εποχής.

Γεγονότα

Ο σουλτάνος αποστέλλει τον Δράμαλη προς την Πελοπόννησο με 30.000 στρατό με σκοπό να καταπνίξει την επανάσταση, οι κάτοικοι στα μέρη αυτά πανικόβλητοι τρέχουν να σωθούν, ο κίνδυνος είναι ορατός και ξάφνου η μορφή ενός εκ των πρωτεργατών της ελληνικής επανάστασης, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη θα εμψυχώσει και θα δώσει το έναυσμα για την αντιμετώπιση του εισβολέα.

Μαζί με τον Δημήτριο Υψηλάντη, θα αποτελέσουν τα κύρια πρόσωπα που ανέκοψαν αλλά και αποδεκάτισαν τον Δράμαλη με την αναγκαστική του υποχώρηση και την πανωλεθρία στα Δερβενάκια να μένει παροιμιώδης. Ιστορικοί αναφέρουν ότι αν και οι υπόλοιποι Έλληνες επικεφαλείς ακολουθούσαν στην ενέδρα στα Δερβενάκια, θα ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή εκστρατευτικού σώματος στα παγκόσμια χρονικά.

1825 ο Ιμπραήμ εκστρατεύει στην Πελοπόννησο, το Μεσολόγγι εξαιτίας του εμφυλίου είναι σε πολιορκία και μια νηοπομπή κατευθύνεται από τα Δαρδανέλια προς ενίσχυση των τούρκων της Καρύστου αλλά και στην πολιορκία του Μεσολογγίου, 52 πλοία εμφορτα με πυρομαχικά, τρόφιμα και στρατό κατευθύνονταν στα μέρη αυτά.

Την χρονική αυτή περίοδος που οι πολιτικοί και οι διενέξεις προκαλούσαν ζημιά πάλι μια ενωμένη ναυτική δύναμη αυτή τη φορά, μένοντας σε αυτήν την ιδέα και πατρίδα που λέγεται Ελλάδα ξεπρόβαλλαν προς απάντηση στους εισβολείς.

Ο ναύαρχος Γεώργιος Σαχτούρης μαζί με τους Αποστόλη Νικολή και Γεωργιο Ανδρούτσο, ναύαρχοι στόλου που απαρτίζονταν συνολικά από 35 πλοία, και ενώ παρακολουθούσαν προ ημερών τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, επέλεξαν σημείο σύγκρουσης τον Καφηρέα , μεταξύ των νησιών των νησιών Ευβοίας και Άνδρου όπου καταναυμάχησαν και έτρεψαν σε φυγή τους τούρκους καταστρέφοντας τους σημαντικά πλοία, το γεγονός συνέβη στις 20 Μαΐου του 1825. 

Ο Κανάρης μια άλλη εξέχουσα μορφή του ναυτικού αγώνα της εποχής, θα συνδεθεί με την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας, αντίποινα για την καταστροφή της Χίου, συνθέτοντας και αυτός σημαντικές σελίδες της Ελληνικής επανάστασης.

Ο Νικόλαος Κριεζιώτης η ηγετική φυσιογνωμία της νήσου Εύβοιας, ο Νεόφυτος επίσκοπος Καρύστου που παρόλο τις μάχες και αξιοθαύμαστες προσπάθειες τους δεν κατάφεραν να απελευθερώσουν την νήσο Εύβοια, δημιουργώντας  ένα άλλο είδος καθεστώς τότε.

Η εμφύλια διένεξη δημιουργούσε προβλήματα καθώς η κεντρική επιτροπή ή κυβέρνηση τότε, εμμένοντας σε άλλες ιδεοληψίες και μικροσυμφέροντα και συγκροτούμενη από άτομα που ίσως αν και αξιόλογα, δεν διέθεταν την οξυδέρκεια και ευφυΐα καθώς και το κύρος του να εμπνέουν και που ήσαν απαραίτητα αυτήν την χρονική περίοδο.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης λέγεται ότι με την στρατιωτική του ευφυΐα είχε προκαλέσει τεραστία ζημιά στη τότε οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά η συμμετοχή των πολιτικών και οι λαθεμένες κινήσεις τους, παραλίγο να στοιχίσουν στην Επανάσταση αλλά και παράλληλα ανέτρεψαν γεγονότα που ίσως σήμερα να είχαν συμβάλει σε μια πιο θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Δημήτριος Υψηλάντης, Νικόλαος Κριεζιώτης, Γεώργιος Σαχτούρης, Κωνσταντίνος Κανάρης, Παπαφλέσσας ήταν μερικά αποτα πρόσωπα που δεν ήταν μόνο οι πρωταγωνιστές της έναρξης της ελληνικής επανάστασης του 1821, αλλα και οι αγωνιστές που διέσωσαν αυτήν όταν οι πολιτικοί με υπογραφές, διατάγματα που ήσαν κενά γράμματα, αυτοί οραματισμένοι μια νεα Ελλάδα, μια νέα Πατρίδα θα αποτελέσουν τους ήρωες της που για τον λαό θα είναι πάντα αξέχαστοι, πατριώτες και προπάντων οι ήρωες του 1821.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...