Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Άγιος Γεώργιος: Μια αλληγορική απεικόνιση της μορφή του

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας, η μορφή αυτή της Εκκλησίας που απεικονίζεται σε αγιογραφίες, σφραγίδες, εθνόσημα, εικόνες, οικόσημα και μνημεία, αποτελεί έναν από τους γνωστότερους και λαοφιλείς αγίους σε ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο, στον οποίο προσεύχονται Χριστιανοί όλων των δογμάτων καθώς και αλλόθρησκοι όπως τούρκοι στην Πρίγκηπο ή άραβες στην Παλαιστίνη.


Η μορφή αυτή του αξιωματικού του ρωμαϊκού στρατού που διακρίθηκε και προήχθη για τις αρετές του σε μεγάλα αξιώματα. Στην διάρκεια των διωγμών από τον Διοκλητιανό,  ενός  αυτοκράτορα που έμεινε στην ιστορία όχι σαν σοφός ηγεμόνας αλλά ως παγανιστής και πολέμιος της Χριστιανικής πίστης, ομολόγησε την Χριστιανική του πίστη με αποτέλεσμα να διατάξει ο αυτοκράτορας να βασανισθεί σκληρά ώστε να καμφθεί η πίστη του. Ο Άγιος υπέμεινε τα μαρτύρια που του υπέβαλαν χωρίς να λυγίσει με αποτέλεσμα να μεταστραφούν στον Χριστιανισμό 40.000 περίπου άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του αυτοκράτορα, η μετέπειτα αγία Αλεξάνδρα.

Θαύμα του Αγίου

Ο Άγιος Γεώργιος  την στιγμή της εισόδου του σε έναν ειδωλολατρικό ναό της περιοχής, ύστερα από πρόταση του αυτοκράτορα (νομίζοντας ότι θα μεταπείσει τον Μάρτυρα), θέλοντας ο Άγιος να δείξει το μεγαλείο της πίστης και την παντοδυναμία του Θεού την στιγμή αυτή προσευχήθηκε στο Χριστό κάνοντας και το σημείο του Σταυρού με αποτέλεσμα το είδωλο και ξόανο που υπήρχε στο κτίριο να σωριαστεί και να γίνει θρύψαλα.

Ύστερα από αυτό ο παγανιστής «ιερέας» και οι άλλοι ειδωλολάτρες ζήτησαν τον θάνατο του και ο αυτοκράτορας διέταξε την θανάτωση του αγίου, δια αποκεφαλισμού, λίγο πριν Γεώργιος θα προσευχηθεί και χωρίς να δειλιάσει θα εκτελεστεί στα τείχη της Νικομήδειας στις 23 Απριλίου του 303 μ.Χ. Ημέρα αυτή θα αποτελέσει και την γιορτή του σε ολάκερο τον Χριστιανικό κόσμο και θα μέλλει να γίνει γνωστός μέχρι και τα πέρατα της οικουμένης.

επίλογος

Ο άγιος αυτός θα συνδεθεί με πλήθος παραδόσεων των Ελλήνων που θα τιμάται ιδιαίτερα στην Μ. Ασία αλλά και στα Βαλκάνια, στο Βυζάντιο θα υπάρχουν πλήθος εκκλησιών με το όνομα του καθώς και στο Κίεβο και το Νοβγκόροντ. Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο λεοντόκαρδος θα τον ανακηρύξει προστάτη των ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης, θεωρείται πολιούχος της Αγγλίας, της Μόσχας, της Γεωργίας καθώς και άλλων πόλεων ή χωρών.

Πάμπολλοι άνθρωποι σε Ελλάδα, Ρωσία, Βαλκάνια, υπερκαυκάσιες περιοχές αλλά και σε άλλες Ορθόδοξες χώρες και όχι μονο, όπως σε κράτη της Δύσης, φέρουν το όνομα του. Η εμβληματική μορφή του Άγιου Γεωργίου στο άλογο υπάρχει σε ρώσικα νομίσματα (ρούβλια) καθώς και στο επίσημο έμβλημα της Ρωσίας.

Η εικόνα του κοσμεί επίσης τις σημαίες του Ελληνικούς στρατού, του οποίου θεωρείται ο προστάτης του πεζικού και εν γένει του στρατού ξηράς, όπως είναι και από ανεκαθεν των πολεμιστών, των αγροτών και των κτηνοτρόφων.


Η μορφή του Αγίου Γεωργίου στο άσπρο άλογο  που πολεμά και σκοτώνει το θηρίο, αποτελεί και μια αλληγορική απεικόνιση καθώς στο πρόσωπο του Αγίου ενσωματώνεται και συμβολίζεται η Χριστιανοσύνη μαζί με την Ρωμιοσύνη που πολεμά τον κάθε εχθρό και τύραννο στην κάθε εποχή και στο τέλος πάντοτε θριαμβεύουν και η λαμπρότητα και η ακτινοβολία της καθεμιάς θα εμπνέουν και θα οικοδομούν και πάλι την οικουμένη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...