Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

29 Μαΐου 1453, Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος θα έδινε την τελευταία του μάχη στις επάλξεις της Πόλης μαζί με άλλους γενναίους μαχητές, την ημέρα αυτή ο τελευταίος αυτός αυτοκράτορας , μαζί με την Κωνσταντινούπολη και το Βυζάντιο θα χαθούν από το προσκήνιο της ιστορίας αλλά όχι από τις συνειδήσεις των Ελλήνων.


Το Βυζάντιο η πνευματική αλλά και φυσική μητέρα τόσων λαών και χωρών, θα αποτελέσει χώρα και αυτοκρατορία χωρίς εδαφική υπόσταση , που θα υπάρχει στους πόθους των μετέπειτα γενιών. Οι  θυγατέρες αυτής, με σημαντικότερη την Ρωσία θα συνεχίσει να αποτελέσει το μεγαλύτερο Ορθόδοξο έθνος στους επομένους αιώνες, ονομάζοντας την πρωτεύουσα της Τρίτη Ρώμη και με τις υπόλοιπες των Βαλκάνιων και των παραδουνάβιων ηγεμονιών ακόμα και σήμερα να αποτελούν τρόπο τινά Βυζαντινές κοινοπολιτείες.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που παρέμεινε μέχρι τέλους μαζί με άλλους γνωστούς ή αγνώστους πολεμιστές, ένα αναπόσπαστο κομμάτι στις συνειδήσεις των ελλήνων , ως τον τελευταίο βασιλιά των Ρωμιών αλλά και των Χριστιανών στην Ανατολή. Η ηγετική αυτή φυσιογνωμία που στέφτηκε αυτοκράτορας στο Μυστρά, λίγα χρόνια πριν την άλωση, αργότερα στις 29 Μαΐου 1453 μαζί με τους γενναίους μαχητές Έλληνες αλλά και ξένους στα τείχη της Πόλης αυτής, θα χαθεί μέσα στην δίνη  μαζί με την Κωνσταντινούπολη και αυτό που λέγεται Βυζάντιο και που ζουν μαρμαρωμένα όχι μόνο σε κάποιο μέρος αλλά και μέσα στις καρδιές των Ελλήνων. Συνάμα αποτελεί και έναν Άγιο που δεν γράφεται σε κανένα ημερολόγιο ή δίπτυχο θαρρείς και αποτελεί ένα κοινό μυστικό ή παράδοση και  σιωπηρά, περιμένουν όλοι τόσα χρόνια να συμβεί μέσα στο ναό της Αγίας Σοφίας.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος καθώς και οι υπόλοιποι ήρωες της 29ης Μαΐου 1453 , θα παραμείνουν στην μνήμη και στον χρόνο σαν εμβληματικά σύμβολα και που δεν θα ξεχαστούν ποτέ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...