Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Θα μπορούσαν να υπάρξουν 30-40 ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Κάβο Ντόρου;

Η χωροθέτηση, ο σωστός καταμερισμός εγκατάστασης των ανεμογεννητριών σε σημείο λιγότερου αισθητικού ή φυσικού ενδιαφέροντος και σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές θα είχε ως αποτέλεσμα οι Α.Π.Ε να «προσαρμόζονταν» πλήρως ή κατά πολύ με το περιβάλλοντα χώρο . 
Ταυτόχρονα η ηλεκτροδότηση σε χιλιάδες νοικοκυριά θα ήταν εφικτή και τα ανταποδοτικά οφέλη προς τις κοινότητες που θα είχαν εγκατασταθεί οι α/γ θα ήταν εξίσου σημαντικά.


Στην πράξη όμως η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των α/γ στην Νότια Εύβοια κάθε άλλο παρά συγκεκριμένος χώρο ς για τις Α.Π.Ε στις επιμέρους περιοχές υπήρξε, με διάσπαρτες αυτές τις τουρμπίνες να μονοπωλούν από το Δύστο μέχρι στα νότια του νησιού.
Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και ο Κάβο Ντόρος και συγκεκριμένα η κοινότητα Καφηρέα στα μέρη της οποίας γίνονται εργασίες εγκατάστασης α/γ μεταβαλλόντας περιοχές σε αιολικά πάρκα που αποτελούσαν ιδανικούς βοσκότοπους αλλα και μέρη που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με δημιουργία δομών για εναλλακτικές μορφές τουρισμού κτλ.

Ουσιαστικά θα πρέπει στην κάθε κοινότητα ή Δήμο να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες σε χώρους που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν διαφορετικά και που δεν έχουν ιδιαίτερη αισθητική αξία, δηλ σε ένα φρυγανότοπο και ξερότοπο που υπάρχει ένταση των ανεμών είναι σωστή επιλογή, σε ένα φαράγγι που αποτελεί χώρο εκδρομέων είναι λάθος.

Πρακτικά , στην περιοχή της Καρύστου (του καποδιστριακού Δήμου)  αν επιλέγονταν κάποιο σημείο θα ήταν αυτό πριν τα Ρούκλια, με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών να αφορά μόνο το σημείο αυτό ( στην παρούσα φάση υπάρχουν 11 των 2,3 MW, δηλ. συνολικά 25,3 MW). Ανανεώσιμες πηγές που θα αποτελούν κομμάτι του τοπίου με φόντο την Όχη και δεν θα πρόσβαλλαν ίσως την αισθητική αν ήσαν οι μόνες στο χώρο αυτό.
Για την ιστορία , με κάποιο υπολογισμό και όχι επιστημονική έρευνα, αν στην περιοχή αυτή υπήρχαν για παράδειγμα 12 α/γ των 2,5 MW , το πάρκο αυτό είναι ικανό να τροφοδοτήσει  περίπου 20.000 νοικοκυριά , μια περιοχή με πληθυσμό όσο το νησί της Χίου ή αρκετά νησιά των Κυκλάδων.

Ανεμογεννήτριες στα Αντιά
Το πρώτο αιολικό πάρκο στην περιοχή δημιουργήθηκε το 2000 όταν σε μια τοποθεσία του χωριού Αντιά, δυτικά του οικισμού στην θέση Άγιος Βασίλειος είχαμε την εγκατάσταση 60 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύς 24MW .
Ο χρόνος διάρκειας τους έχει ήδη σχεδόν παρέρθει και οι ανεμογεννήτριες αυτές πρέπει να αφαιρεθούν σταδιακά ή να αντικατασταθούν με νέες  α/γ σύγχρονης τεχνολογίας, αθόρυβες και αποδοτικότερες.
Η περιοχή αυτή αποτελεί ένα ξερότοπο ή χαμηλής βλάστησης τοπίο και σε απόσταση περισσότερο από 1 χλμ από τις κατοικημένες θέσεις Αντιά, και τα κοντινά χωριά από τα δυτικά , Ποτάμι και ελαιών, δηλ. το μέρος αυτό  είναι ίσως η καλύτερη επιλογή στο να αποτελέσει χώρο εγκατάστασης α/γ στην περιοχή.

Γιατί να επιλεχτεί ο τόπος αυτός;
1.         Γιατί η περιοχή αυτή είναι σε απόσταση πάνω από 1 χλμ. από το χωριό Αντιά και από τα παρακείμενα χωριά Ποτάμι και Μετέϊκα.
2.         Είναι χαμηλής βλάστησης και ουσιαστικά αποτελεί φρυγανότοπο.
3.         Είναι σε άμεση γειτνίαση με την θάλασσα οπότε είναι ευκολότερη η δημιουργία λιμενικών έργων για την μεταφορά εξαρτημάτων, παράλληλα η πόντιση στην συνέχεια και η μεταφορά καλωδίου είναι ευκολότερη, παράλληλα η δημιουργία σταθμού δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε σχέση με άλλα σημεία.
4.         Δεν έχει την ίδια αισθητική και φυσική αξία σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή του Καφηρέα. Συνεπώς δεν θα δημιουργηθούν μελλοντικά δομές κτιρίων ή κατοικιών κτλ.
5.         Το σημείο αυτό έχει ήδη αποτελέσει πάρκο α/γ συνεπώς οι βάσεις αυτές είναι κατάλληλες για την δημιουργία νέου πάρκου.
6.         Η μορφολογία του εδάφους και εν γένει όλου αυτού του τοπιού σε άμεση γειτονία με την θάλασσα, μπορεί να αποτελέσει την δομή για ένα χερσαίο  σταθμό με χαρακτηριστικά υπεράκτιου.
7.         στην περιοχή αυτή  καθότι οι αποστάσεις και η μορφολογία των λόφων από τα δυτικά,  δίνει την δυνατότητα για την εγκατάσταση α/γ μέχρι και ύψους 104 μ. και φαίνονται όσο το δυνατόν λιγότερο, παράλληλα τοποθετούνται και μεγαλύτερη απόδοση.
8.         Καλύπτει μια σχετικά αρκετή έκταση για την εγκατάσταση μέχρι και 40(;) ανεμογεννητριών με ρότορα 90 μ.
9.         Τα οφέλη θα είναι σημαντικά όσο αφορά το ενεργειακό κομμάτι καθώς θα εγκατασταθούν α/γ των 3MW που συνολικά σε αριθμό 40 α/γ θα είναι ισχύς 120 MW , τροφοδοτώντας χιλιάδες νοικοκυριά συμβάλλοντας στην οικονομία σε εθνικό  αλλά και τοπικό επίπεδο,  καθώς τα ανταποδοτικά οφέλη θα ξεπερνούν πιθανώς τα 800.000 ευρώ.


Ανεμογεννήτριες σε βραχονησίδα

Στην βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος ανοιχτά του Σουνίου, σε μια έκταση 4 τ. χλμ έγινε εγκατάσταση 23 α/γ  ( 14 τύπου Vestas V112 / 3,3 MW και 9 τύπου Vestas V90 / 3 MW ) και σε χώρο που χρειάστηκε εξ αρχής να δημιουργηθεί λιμάνι για την εκφόρτωση εξαρτημάτων,  δρόμοι  για την μεταφορά, χώρος εγκατάστασης κτλ. Το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο αιολικό πάρκο σε χερσαία έκταση που έχει τα χαρακτηριστικά υπεράκτιου και που τροφοδοτεί  περίπου 50.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Στα Αντιά για παράδειγμα, οι ανεμογεννήτριες που θα μπορούσαν  να χρησιμοποιηθούν για αυτό το εγχείρημα να είναι τύπου Vestas V90 των 3MW, οι οποίες έχουν διάμετρο ρότορα 90 μ. και το ύψος τους ανέρχεται συνολικά με τα πτερύγια σε 105 μ., (οι τύποι αυτοί είναι ενδεικτικοί, ακόμα α/γ με συνολικό ύψος 140 μ. δεν  πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε ένα τέτοιο εγχείρημα στην περιοχή)  άρα και η θέαση τους από απόσταση θα μετριάζεται και δεν θα είναι τόσο έντονη και ορατή και παράλληλα η παράγωγη ενέργειας θα ήταν εξίσου σημαντική.
Όσο αφορά την απεγκατάσταση και την τοποθέτηση νέων ανεμογεννητριών,  είναι μια διαδικασία που συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού, σχετικό άρθρο στην αγγλική βικιπαίδεια, στο λήμμα Repowering αναφέρει «Χώρες όπως η Γερμανία και η Δανία που διαθέτουν μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών σε σχέση με το συνολικό μέγεθος της γης τους έχουν καταφύγει στην αποκατάσταση των παλαιότερων στροβίλων προκειμένου να αυξηθεί η ισχύς της αιολικής ενέργειας και η παραγωγή.  Η ισχύς καθώς και η χρήση αιολικών πάρκων έχει αυξηθεί από τη δεκαετία του 1990».


Η μεταφορά των εξαρτημάτων και των υλικών
Η μεταφορά;
Η μεταφορά μπορεί να γίνει όπως στην βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος, όπου σε ένα ακατοίκητο νησί δημιούργησαν λιμάνι και χώρο εκφόρτωσης , στις μικρές αυτές παραλίες μπορούν άνετα να δημιουργηθούν χώροι ανάλογοι με την μεταφορά των εξαρτημάτων να γίνεται με ferry-boat από το Λαύριο φθάνοντας εκεί.
Η δεύτερη λύση μέσω του οικισμού Αγίοι, αλλα το έργο θα αφορά προσωρινά μόνο την μεταφορά και μέσω διαδρομής προς την Μηλιά και κατόπιν διάνοιξης δρόμου νότια προς την περιοχή δυτικά του χωριού Αντιά.
Τα λιμενικά έργα θα παραμείνουν στην περιοχή για προσάραξη πχ αλιευτικών σκαφών αλλα θα καταστρέψουν την μία από τις δυο πολύ μικρές αμμουδιές στην περιοχή, επίσης στον χώρο αυτό υπάρχουν μερικά ποιμνιοστάσια κτηνοτρόφων, οι οποίοι φυσικά θα πρέπει να αποζημιωθούν.


Μέτρα απόστασης από χωριά
Οι α/γ τοποθετούνται  μέχρι τα 500 μ. από τους οικισμούς, μια άλλη παράμετρος θα ήταν να
εγκατασταθούν σε απόσταση 3 χλμ. όπως συμβαίνει στην Αγγλία ή σε 2,5 χλμ. το λιγότερο από κατοικημένη περιοχή.
Ακόμη στην κάθε κοινότητα θα έπρεπε να χωροθετηθεί μια περιοχή κατ εξοχήν για την εγκατάσταση α/γ και όχι διάσπαρτες σε σημεία που μειώνουν την αισθητική και υποβαθμίζουν και αλλοιώνουν το περιβάλλον και καταστρέφοντας πολλές εκτάσεις γης  χρήσιμη και για βοσκοτόπια. Άλλωστε σε διάστημα 15-20 χρόνια θα αποτελούν παρελθόν οι καινοτομίες αυτές και οι α/γ θα είναι σκουριασμένα παλιοσίδερα με τους τόνους τσιμέντου να μένουν σε αυτά τα σημεία.


Οφέλη

Η εγκατάσταση 35-40 ανεμογεννητριών  των 3MW στην τοποθεσία αυτή, δυτικά του χωριού Αντιά,   θα περιόριζε αφενός την «απαλλοτρίωση» και άλλων περιοχών του Κάβο Ντόρου από τις επενδύσεις αυτές αφήνοντας ανεπηρέαστο  ένα φυσικό χώρο ενταγμένο στο NATURA 2000 και στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) παρέχοντας ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα σε 82.080 νοικοκυριά που αντιστοιχεί σε μια περιοχή με 205.200 κατοίκους .
Τα ανταποδοτικά τέλη 3% προς την επιμέρους Κοινότητα Κομήτου και κατ επέκταση του Καφηρέα  μεταφράζονται σε ένα ποσό περίπου των 800.000 ευρώ ετησίως , καθιστώντας την συγκεκριμένη τοποθεσία ένα ενεργειακό κομμάτι που ενισχύει την εθνική οικονομία καθιστώντας μέρος της Ελλάδας ενεργειακά ανεξάρτητο και αποτελεί ένα ακόμη  κομμάτι στον να καταστεί σταδιακά η χώρα μας εξαγωγέας ηλεκτρικού ρεύματος.

Αποτίμηση
Η περιοχή του Κάβο Ντόρου που αποτελείται από ορεινά εδάφη, με άμεση θέαση στην θάλασσα και το απέραντο γαλάζιο, εντάχτηκε εδώ και δυο περίπου δεκαετίες στο NATURA 2000 (ή Ειδικών Ζωνών Προστασίας), είναι κομμάτι του νησιού αναξιοποιήσιμο που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ιδανικό προορισμό και μια επιπλέον εναλλακτική πρόταση που θα πρόβαλλε η πόλη της Καρύστου.

Ο σχεδιασμός και η εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου θα καθιστούσε τον Καφηρέα ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο άλλα συνάμα με την παρουσία α/γ μόνο στο συγκεκριμένο σημείο θα διατηρούσε την δική του αισθητική αξία και ομορφιά , δίνοντας πρόσφορο έδαφος για την δημιουργία μελλοντικών έργων ή δομών που θα αφορά εναλλακτικές μορφές τουρισμού και που θα καθιστά την περιοχή εφάμιλλη με άλλες αξιοποιήσιμες τις χώρας μας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...