Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

ΣΠΠΕΝΚ: Η καταστροφή πάνω από το κεφάλι μας

Μήνα με το μήνα το βουνό μας η Όχη και ο υπόλοιπος ορεινός χώρος της Νότιας Καρυστίας γεμίζει ανεμογεννήτριες. Τα παλιά γνώριμα ορεινά τοπία εξαφανίζονται και στη θέση τους υψώνονται οι τεράστιες ανεμογεννήτριες με όλες
τις συνακόλουθες υποδομές τους : ατέλειωτοι δρόμοι, πυλώνες και γραμμές υψηλής τάσης, υποσταθμοί… Δεν υπάρχει πλαγιά χωρίς χαραγμένο δρόμο,  ριγμένα μπάζα από τις εκσκαφές και κομμένα πρανή. Στήνουν ανεμογεννήτριες παντού ακόμη και δίπλα σε αρχαιολογικές θέσεις όπως το Δρακότειχος και το Πυργάρι. Η σκόνη σκεπάζει τα πάντα και κάνει τη διαδρομή μαρτύριο ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο. Το βουνό μεταμορφώνεται ολοένα σε ένα αφιλόξενο και απειλητικό τοπίο όπου κανείς βιάζεται να φύγει.  Η διάλυση του φυσικού περιβάλλοντος προχωράει  γοργά  και  σταθερά καθώς μπαίνουν περισσότερες ανεμογεννήτριες…

Δυστυχώς η τοπική κοινωνία δεν αντιδρά σε μια καταστροφή που στρέφεται εναντίον της ίδιας της ζωής. Οι επεμβάσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών οδηγούν τον τόπο γρηγορότερα στην ερημοποίηση. Οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται από τις γραμμές μεταφοράς της ενέργειας απειλούν να αφανίσουν όση βλάστηση έχει απομείνει. Τα νερά επηρεάζονται σοβαρά από τις επεμβάσεις που γίνονται σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Στουρνάρα (διαβάστε το σχετικό συνημμένο). Η σκόνη που μεταφέρεται με τον αέρα  στα φυτά, στα σπίτια μας και τα πνευμόνια μας είναι ακόμη μια απειλή για την υγεία ανθρώπων και ζώων.

 Ας σκεφτούμε σοβαρά τι μπορεί να συμβεί σε βάθος χρόνου στα κοινά αγαθά που στηρίζουν τη ζωή μας. Μια ενδεχόμενη κατάρρευση θα συμπαρασύρει όλη την κοινωνία. Το αληθινό ζητούμενο για τον τόπο είναι να μπει φρένο άμεσα στην εγκατάσταση περισσότερων  ανεμογεννητριών Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συμμετοχή και την απαίτηση όλης της τοπικής κοινωνίας.  

Εμείς βρισκόμαστε σε θέση μάχης και περιμένουμε να εκφραστούν όσοι αντιλαμβάνονται το κίνδυνο να διαταραχθεί η ζωή μας ανεπανόρθωτα. 

Για τον ΣΠΠΕΝΚ
Χ.Μπερέτη - Πρόεδρος
Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας 


Δείτε το σχετικό βίντεο:
https://youtu.be/7zm5yW4iuwQ


ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΑ ΥΔΡΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΙΑ

Η διασύνδεση των επιπτώσεων στα υπόγεια νερά μιας περιοχής με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων δεν είναι γενική, αλλά προϋποθέτει κάποιες γεωλογικές και υδρογεωλογικές ιδιαιτερότητες, που υπάρχουν και στην περιοχή της Καρυστίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για περιοχές που, γεωλογικά, αποτελούνται από μεταμορφωμένα και πυριγενή πετρώματα (για την περιοχή της Καρυστίας, σχιστόλιθοι, σχιστοποιημένα σιπολινομάρμαρα), τα οποία, από υδρογεωλογικής πλευράς, συνιστούν το μέσο ασυνεχειών σκληρών διερρηγμένων πετρωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η διακίνηση του υπόγειου νερού γίνεται από το δίκτυο των, κάθε μορφής, προελεύσεως και είδους, ασυνεχειών του πετρώματος (ρήγματα, διαρρήξεις, διακλάσεις, ρωγμές). Οσο ανεπτυγμένο είναι το δίκτυο αυτό (βαθμός διασύνδεσης ασυνεχειών), τόσο ευκολότερα διακινείται το υπόγειο νερό, της κορεσμένης και ακόρεστης ζώνης, όσο και το υπεδαφικό νερό του ριζικού συστήματος. 

Και αν η υπεδαφική διακίνηση του νερού γίνεται με κάποιο τρόπο, εκείνο που παραμένει ως βασικό υδατικό πρόβλημα στο μέσο ασυνεχειών είναι η τροφοδοσία των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων. Αυτό σημαίνει ότι το νερό των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων, αλλά κυρίως το νερό του απορρέοντος τμήματος του υδρολογικού ισοζυγίου, από το οποίο εξασφαλίζεται και το μεγαλύτερο μέρος της κατείσδυσης, για τον εμπλουτισμό των υδροφόρων οριζόντων, δυσκολεύεται να κατεισδύσει στο υπέδαφος. Για να γίνει αυτό, πρέπει το απορρέον νερό να συναντήσει, κατά την διαδρομή του, τις προαναφερθείσες ασυνέχειες, γυμνές ή καλυμμένες με εδαφικό κάλυμμα, και μάλιστα αυτές να εμφανίζουν μια διεύθυνση κατακόρυφη ή παρακατακόρυφη, αντίρροπη προς την διεύθυνση του πρανούς. 

Η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων έρχεται, στο σημείο αυτό, να συνεργήσει στην μεγέθυνση το προβλήματος. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προϋποθέτει ισοπέδωση του χώρου και συμπύκνωση του εδάφους, προκειμένου να εδραστεί το σύστημα θεμελίωσης των Α/Γ. Το ίδιο, την ίδια συμπύκνωση, υφίσταται το έδαφος κατά η διάνοιξη των δρόμων. Οι εδαφικές αυτές συμπυκνώσεις ελαχιστοποιούν, μηδενίζουν πρακτικά, την κατείσδυση του νερού κατά τα προηγούμενα (ποσοστό ενεργού επιφάνειας κατείσδυσης). Ετσι, περιορίζεται η δυνητική επιφάνεια κατεισδύσεως, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία στις περιπτώσεις υπολεκανών απορροής μικρής έκτασης και μεγάλης τοπογραφικής κλίσης, όπως στην περιοχή της Καρυστίας. Επί πλέον, τα μπάζα από τις εκσκαφές, στα πλαίσια των προαναφερθεισών εργασιών, θα τοποθετηθούν στις μισγάγγειες των ρευμάτων και θα συμπεριφερθούν το ίδιο αρνητικά στην τροφοδοσία των υδροφόρων οριζόντων (siltation), ενώ θα μπορούν να εκδηλώσουν σοβαρές κατολισθήσεις.

Γεώργιος Στουρνάρας
Καθηγητής Υδρογεωλογίας
Πανεπιστήμιο Αθηνών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...