Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Άγιος Μάμας, μια εκκλησία στα μέρη της Όχης- το προσωνύμιο της ομαδας της Ατλέτικο Μπιλμπάο

Το εκκλησάκι του Αγίου Μάμα αποτελεί ένα κατεξοχήν κληροδότημα των παλαιοτέρων και αναπόσπαστο κομμάτι με τα μέρη του Κάβο Ντόρου και το μονοπάτι που διέρχονταν οι ταξιδιώτες από τα χώρια προς την Κάρυστο.

Το νησί και κατά συνέπια η Καρυστία θα απελευθερωθούν το 1832 , το εξωκκλήσι αυτό, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Όχης,  κτίστηκε κάπου τον 19ο αιώνα, δηλ. λίγα χρόνια αργότερα  ή αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους τούρκους. Το όνομα του Αγίου ταυτισμένο με αυτό του προστάτη των βοσκών, θα αποτελούσε την ταυτότητα και το τοπωνύμιο αυτού του χώρου.

Η αξία του ναού αυτού είναι διαχρονική και συνυφασμένη με την θρησκευτικότητα, την παράδοση και πορεία αυτού του τόπου και που αποτελεί κληρονομία των παλαιοτέρων και που πρέπει να διατηρείται η κατάσταση αλλά και η υπόσταση του.


Στην παρούσα φάση όπου διενεργούνται εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών και που σχεδιάζεται μια εξ αυτών να καλύπτει την πρόσοψη αυτού και μάλιστα υπήρξε σχετικό αίτημα πολιτών προς τους αρμοδίους εκκλησιαστικούς φορείς, του νέου αλλά και παλαιού ημερολογίου ( ο ναΐσκος αυτός γιορτάζει με τα παλαιό ημερολόγιο) να επιληφθούν του ζητήματος αυτού.

Το να ζητείται να γίνει μια μετακίνηση εξαρτήματος που αφορά μια βιομηχανική ή τεχνολογική εγκατάσταση δεν είναι ούτε ανέφικτο ούτε και παράλογο, μάλιστα σύλλογοι σε άλλες περιοχές με έντονη δραστηριότητα και παρουσία στις τοπικές κοινωνίες και χωριά τους, έχουν αιτηθεί σε κάποιες περιπτωσεις να γίνει μετακίνηση ανεμογεννητριών σε παρακείμενη θέση π.χ γιατί υπάρχει πεζοπορικό μονοπάτι κτλ.

Συνεπώς η κάθε μορφή τεχνολογίας που είναι σε πολλές των περιπτώσεων και παροδική και πολλές φόρες και ξεπερασμένη, καθώς ανά δυο μήνες εξελίσσεται, θα πρέπει να είναι με τρόπο συμβατό με τις παραδόσεις, την γεωγραφία και χαρακτήρα του κάθε τόπου, ανεξάρτητα αν αφορά κεραία τηλεπικοινωνιών, αγωγό ή ανεμογεννήτρια.


Η εκκλησία αυτή που φέρει και το όνομα της αυτή η τοποθεσία και θα παραμένει όσαμηχανηματα ή κτιρια κτίζονταν γυρω της, αποτελει ενα διαχρονικο σταθμο για τους διερχιμενους ανα καθε περιοδο.


Ο Άγιος Μάμας, ο Χριστιανός αυτός μάρτυρας που έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ, προστάτης των βοσκών και που την ημέρα της μνήμη του, συρρέουν πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά του Κάβο Ντόρου αλλά και από την Κάρυστο, πρέπει όπως και κάθε μνημείο να μην καλύπτεται από κάθε λογής επέμβαση αλλά να δεσπόζει και να φέρει την δική του παρουσία και να διακρίνεται από απόσταση.

Άραγε δεν είναι άδικο η ισπανική ομάδα Ατλέτικο Μπιλμπάο να φέρουν οι παίχτες της το προσωνύμιο Los Leones de San Mamés (Τα λιοντάρια του Αγίου Μάμα), αναφορά στο λιοντάρι του αγίου και το γήπεδο της να λέγεται san mames, μια ποδοσφαιρική ομάδα διάσημη και παγκοσμίου εμβέλειας,  με πολλά πρωταθλήματα και κύπελλα της χώρα της στο ενεργητικό της,  να τιμά και να φέρει τα σύμβολα του και στα μέρη μας η εκκλησία αυτή του Αγίου Μάμα που είναι περισσότερο από 120 χρόνια, να κρυφτεί από μια μηχανή με διάρκεια ζωής 10 ή το πολύ 15-20 χρόνια;








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...