Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Χωριό Ευαγγελισμός Καφηρέως Ευβοίας, φωτογραφία από εργασίες για την κατασκευή του υποσταθμού, με φόντο το στενό Καφηρέα.


Κατασκευή υποσταθμού, μια ανάσα από το χωριό Ευαγγελισμός, σε μια απόσταση λιγότερη από 250 μ. Η θέση αυτή είναι η πιο ακατάλληλη καθώς έχει να κάνει με λόγους ασφαλείας όπως και περιβαλλοντικούς, καθώς θα υποβαθμίσει και θα δυσχεραίνει τις ζωές των κατοίκων.

 

 

Ακούγονται και διάφορες απόψεις και θεωρίες, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία  που εκπέμπει καθώς  είναι κλειστού τύπου ή είναι περιορισμένης κλίμακας κτλ. δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσουμε, καθώς ουδείς θα πήγαινε –ακόμη και αυτοί που υποστηρίζουν τις απόψεις αυτές- να κτίσει ή να αγοράσει σπίτι δίπλα σε μια τέτοια εγκατάσταση. Ουδείς θα ήθελε να υπάρχει μια τέτοια κατασκευή όταν εκεί θα έμεναν οι δικοί του άνθρωποι ή τα αγαπημένα του πρόσωπα.

 

 

Χιλιάδες άνθρωποι δίνουν καθημερινά μάχη με τον καρκίνο και δη λευχαιμία στα νοσοκομεία, αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους και να ταξιδέψουν στην Αθήνα στα νοσοκομεία αυτά. Άνθρωποι που υποβάλλονται σε χημικοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, δίνοντας την δική τους μάχη. Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλους αυτούς και μετά ας δούμε ποσό θα θέλουμε να υπάρχει μια τέτοια εγκατάσταση κοντά σε ένα μέρος που κατοικούν άνθρωποι και ζουν και μικρά παιδάκια.

 

Σε ένα μέρος που είναι από τα ωραιότερα στην περιοχή που και αν ήταν ακατοίκητος η θέση αυτή του υποσταθμού πάλι θα έπρεπε να απορριφτεί, οξύμωρο σε μια κοινότητα 48 τ. χλμ. και σε μια ενότητα, όπως του Καφηρέα 77 τ. χλμ. δεν βρέθηκαν 15-20 στέμματα για να γίνει μια τέτοια κατασκευή; Δεν είναι Αθήνα, ούτε ένας δήμος αυτής με χιλιάδες κόσμο. εκεί είναι ένα χωριό που οι άνθρωποι επέλεξαν να ζήσουν εκεί και που η μόνιμη και η μοναδική τους κατοικία είναι σε αυτό το μέρος, καθώς δεν έχουν σπίτι στην Κάρυστο ή στην Αθήνα για παράδειγμα.

 

Σε ένα μέρος που απέναντι είναι η Αρχάμπολη , ενας χώρος που δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως και που σύμφωνα με τον Γουναρόπουλο δεν αποκλείεται να αποτελεί την αρχαιότερη πόλη στον κόσμο! Και γι αυτό το λόγο και  πάλι ακατοίκητος να ήταν η περιοχή, η θέση αυτή του υποσταθμού έπρεπε να απορριφτεί.

 

 

 

Γιατί να υποβαθμιστεί το περιβάλλον του χωριού, γιατί να δυσχεραίνει τις ζωές αυτών των ανθρώπων; Γιατί να αγκιστρώσουμε ένα τόπο που έχει τόση ιστορία, όπως  η Αρχάμπολη από τα βάθη των αιώνων, την αρχαιότητα, τα βυζαντινά χρόνια , μια ιστορία τόσο δυνατή που δεν επιτρέπεται κοντά της, αυτές οι εγκαταστάσεις.

Να τονίσουμε ότι το μέρος αυτό είναι σε περιοχές Natura , που σημαίνει ότι είναι προστατευομενη.

 

 

 

 

Πέρα από όλα αυτά που αφορούν τον τόπο αυτό, αφορά και την χώρα μας καθώς η θέση αυτή του υποσταθμού είναι στην «μπούκα» του Αιγαίου, μια τοποθεσία που μπορεί σε μια ενδεχόμενη σύρραξη να βληθεί από εχθρικά αεροσκάφη από μεγάλη απόσταση και είναι ορατή από τα πλοία που διέρχονται το στενό του Καφηρέα.

Φανταστείτε σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, ο τερματοφύλακας να είναι μόνιμα στο κέντρο του γηπέδου και να υπάρχει μια κενή εστία. Ή να βρίσκεται κάποιος με ανοιχτή την πόρτα του καταστήματος του, σε ένα πολυσύχναστο δρόμο και να έχει στο πάνω στο γραφείο του, τα κλειδιά , χρήματα και έγγραφα,  εκτεθειμένα στο κάθε έναν που θα μεταβαίνει εκεί.

 

 

Πέρα από τους λόγους υγείας,  ασφαλείας και περιβαλλοντικούς και μόνο ότι συντρέχουν στρατιωτικοί λόγοι, ακόμη και στο απίθανο σενάριο όλοι οι κάτοικοι του να ήταν υπέρ στο να κατασκευαστεί στο σημείο αυτό ή και να ήταν τελείως ακατοίκητο, οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν να αλλάξει θέση.

 

 

Τα παραπάνω αφορούν το συμφέρον ενός τόπου και εν συνεχεία μιας περιοχής γενικότερα, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Και αν υπάρχουν  διαφορετικές απόψεις, την απάντηση, ας την δώσει ο συγγραφέας , αναφερόμενος σε ανασκαφές και απαλλοτριώσεις έγραφε: « εάν εκ της απαλλοτριώσεως ζημιωθούν 5-10 άνθρωποι, δεν εχάλασεν ο κόσμος. Η Ελλάς δεν είναι η Ελλάς της γενεάς μας μόνον. Η Ελλάς είναι των αιώνων που μας εκληροδότησαν και των αιώνων εις τους οποίους θα παραδώσωμεν και ημείς». Θ . Παπαμανώλη, βιβλίο Κάρυστος 1954, σελ. 53.

 

 

Αυτό είναι ο τόπος μας, αυτό είναι ένα κομμάτι της χώρα μας! δεν πρέπει κατι που θα ζημιώσει και θα αποθηκεύσει ζωές, υγεία, τοπίο, περιβάλλον, ιστορία , πολιτισμό και όλο αυτό το θησαυρό που περιβάλλει το χωριό αυτό, να είναι σε αυτό το σημείο. Το χωριό και το μέρος αυτό δεν είναι κατάλληλο για εγκατάσταση υποσταθμού, ας μεριμνήσουν οι αρμόδιοι να αλλάξει θέση και να γίνει η εγκατάσταση μακριά από το χωριό, καθώς είναι σε εξέλιξη το ζήτημα.

 

Όπως ούτε και για τις ανεμογεννήτριες βόρεια αυτού και πλησίον της Αρχάμπολης.

 

 

Ας μη αφήσουμε έναν τέτοιο θησαυρό και ένα τέτοιο μέρος!

 

 

φωτογραφία από εργασίες για την κατασκευή του υποσταθμού 220 μ απο το χωριό, με  φόντο το στενό Καφηρέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...