Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Η «Ελεύθερη Στερεά» εκφράζει την συμπαράσταση της στους χιλιάδες πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια.


Δελτίο Τύπου

 ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

 

 

Η «Ελεύθερη Στερεά» εκφράζει την συμπαράσταση της στους χιλιάδες πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά που καίει για 9 μέρες  ολόκληρη τη Βόρεια Εύβοια. Η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή δεν έχουν προηγούμενο, παρότι και πέρσι στις αρχές Αυγούστου το νησί της Εύβοιας γνώρισε μια τεράστια καταστροφή και ανθρώπινα θύματα από τις πλημμύρες. Τα τρία τελευταία χρόνια τουλάχιστον, το νησί της Εύβοιας γνωρίζει αλληλοτροφοδοτούμενες καταστροφές, τις οποίες το «επιτελικό» κράτος αδυνατεί να διαχειριστεί.
Υπάρχουν υπεύθυνοι για αυτή την καταστροφή. Μια κυβέρνηση  κι ένας κρατικός μηχανισμός προσανατολισμένοι σε εξυπηρέτηση μικρών και κυρίως μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ένα πολιτικό σύστημα εξουσίας που μεριμνά μόνο για την αναπαραγωγή του στην εξουσία. Η ανησυχία τους είναι κυρίως η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και η μετάθεση των ευθυνών από τη μια  στη (μεταφυσικού πια περιεχομένου) κλιματική αλλαγή και από την άλλη στους ίδιους τους πολίτες. Με αυτόν τον προσανατολισμό, το σύστημα εξουσίας αδυνατεί να σχεδιάσει, να προβλέψει, να πάρει μέτρα στο σωστό χρόνο για να μην γίνουν καταστροφές. Αδυνατεί όμως και να διαχειριστεί την επόμενη μέρα, να εντοπίσει τις επιτακτικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, να σχεδιάσει γρήγορα μέτρα αποκατάστασης. Το φθινόπωρο είναι πολύ κοντά και οι ενέργειες για να μην έχουμε νέες πλημμύρες στις καμένες περιοχές πρέπει να αρχίσουν σήμερα.


 
Υπάρχει όμως και ένα αισιόδοξο μήνυμα. Απέναντι στην ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού και την επιλογή πλήρους εκκένωσης των οικισμών, οι κάτοικοι πήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Αυτοοργανώθηκαν, συνεργάστηκαν, χρησιμοποίησαν όσα μέσα είχαν για να σώσουν τους οικισμούς τους. Χρησιμοποίησαν την εμπειρία πολλών γενεών που έζησαν μαζί με το δάσος και ήξεραν πως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Και σε πολλές περιπτώσεις τα κατάφεραν, θυμίζοντας μας την αξία της κοινότητας και της συλλογικότητας. Γιατί οι κάτοικοι κάθε περιοχής, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ξέρουν τις ανάγκες τους, τα μέτρα προστασίας, τον τόπο και τον τρόπο ενέργειας. Αυτή η αυτοοργάνωση και η κοινή δράση είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον.
Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη και πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα.

  • Συντονισμένη υλική, ιατροφαρμακευτική, ψυχολογική στήριξη των πληγέντων μέχρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
  • Άμεση επιδότηση των πληγέντων για τις υλικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ώστε να ξεκινήσει τάχιστα η επισκευή και ανακατασκευή των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων.
  • Επιδοτήσεις για την γρήγορη αντικατάσταση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου που καταστράφηκε. Άμεση επιδότηση με ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους.
  • Αποδοχή όλων των αιτημάτων των ρητινοσυλλεκτών που απειλούνται με ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.
  • Στήριξη των αγροτών από επιστήμονες ώστε να αποτυπωθούν άμεσα οι ανάγκες αποκατάστασης των καλλιεργειών.
  •  Εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποκατάστασης των τουριστικών εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν ώστε με την επιστημονική και υλική βοήθεια του κράτους να λειτουργήσουν ξανά.
  • Κατά τη γνώμη μας, πρέπει να γίνει επανασύσταση των δασοπυροσβεστών, καθώς οι δασικές πυρκαγιές είναι τελείως διαφορετικές από τις αστικές και χρειάζεται εξειδίκευση.

Τέτοια μέτρα  δεν πρέπει να μείνουν στα χαρτιά, όπως συνηθίζεται, αλλά να πραγματοποιηθούν άμεσα. Φυσικά δεν πρέπει να συνοδεύονται  με νέα μνημόνια  που θα χειροτερέψουν την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση του λαού. Αντίθετα, γίνεται πάλι επίκαιρο το αίτημα για  διεκδίκηση  κουρέματος του ιδιωτικού χρέους και παράλληλα για κάποια μακροχρόνια διακοπή των "δανειακών υποχρεώσεων" των κατοίκων  των πληγέντων περιοχών.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πρέπει να εκπονήσει ταχύτατα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας για τον επερχόμενο χειμώνα αλλά και περιβαλλοντικής αποκατάστασης των περιοχών, ώστε να μην εμφανιστεί οποιαδήποτε  νέα χρήση γης στα καμένα δάση.
Δυστυχώς η μόνη δραστηριότητα που με νόμο από το 2010 επιτρέπεται στις αναδασωτέες εκτάσεις, είναι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων.  Αν υπάρχει σοβαρή και ειλικρινής πρόθεση για την πραγματική αποκατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων καμένων στρεμμάτων δασικής έκτασης, πρέπει να καταργηθεί τώρα αυτή η, κατ' εξαίρεση του ίδιου του Συντάγματος,  δυνατότητα για τους αιολικούς "επιχειρηματίες". Εξαίρεση που το ΣτΕ με εισηγήτρια την κα Σακελλαροπούλου έχει κρίνει ως σύμφωνη με το Σύνταγμα. Αργότερα, η εισηγήτρια  εκλέχτηκε πανηγυρικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξακολουθούν να την εμπιστεύονται σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος όλοι όσοι την υπερψήφισαν;  Φυσικά ζητάμε να ανακληθούν και οι άδειες όσων ήδη έχουν αδειοδοτηθεί να κατασκευάσουν αιολικά εργοστάσια σε αναδασωτέες εκτάσεις.
 
Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν για αποκατάσταση και  ήπια ανάπτυξη. Αντί από το Ταμείο Ανάκαμψης να χρηματοδοτηθούν υποδομές για τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις με ανεμογεννήτριες στα βουνά της Εύβοιας, να χρηματοδοτηθούν οι  δράσεις που αναφέραμε και να δοθούν κίνητρα ώστε να επιστρέψουν ή να εγκατασταθούν στους οικισμούς και νέοι κάτοικοι που θα φροντίσουν να αναπτυχθούν με ήπιο  τρόπο οι περιοχές αυτές (ορεινή κτηνοτροφία, μελισσοκομία, ρητινοπαραγωγή, ήπιες μορφές τουρισμού) με σεβασμό στη φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα. Η πληθυσμιακή πύκνωση των περιοχών σε συνδυασμό με επιστροφή σε διαδικασίες αμεσοδημοκρατικών αποφάσεων είναι η καλύτερη πρόληψη για επερχόμενες κρίσιμες καταστάσεις.
Οι κάτοικοι των περιοχών μπορούν να προστατέψουν τον τόπο τους. Το απέδειξαν. Ας κάνει επιτέλους και η πολιτεία αυτό που πρέπει για να τους βοηθήσει.
Ο καταλογισμός ευθυνών για την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού έχει ήδη γίνει στις συνειδήσεις των κατοίκων.
Αποτελεί όμως, κατά τη γνώμη μας, ηθική υποχρέωση απέναντι στους κατοίκους της Εύβοιας η ξεκάθαρη τοποθέτηση των βουλευτών της Εύβοιας όλων των κομμάτων και σύσσωμης της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού. Να καταγγείλουν την κυβέρνηση για ολιγωρία, προχειρότητα, διάδοση ψευδών ειδήσεων, ανικανότητα, για εγκληματική διαχείριση αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Αντιμετώπιση που οδήγησε σε οικολογική καταστροφή μεγάλου μέρους του νησιού, στο ξεσπίτωμα εκατοντάδων νοικοκυριών με την απώλεια του σπιτιού τους και της περιουσίας τους, στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή πολλών δραστηριοτήτων  (ρητινοπαραγωγή, μελισσοκομία, αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, τουρισμός, εστίαση κλπ ) ρίχνοντας στην ανεργία μεγάλο μέρος του ενεργού οικονομικά πληθυσμού της Εύβοιας.

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ”
10/08/2021

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...