Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Η καταστροφή της Βορειο-Κεντρικής ΕΥΒΟΙΑΣ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος Δράματος. Άρθρο του Νίκου Παπανδρέου

 


Όλα αρχίζουν το 2012 με την απόφαση 2499 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με εισηγήτρια την νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κα Σακελλαρόπουλου όπου με την υπογραφή της ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ την εγκατάσταση Ανεμογεννητριών σε ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ εκτάσεις με την αιτιολογία «το καλό του Δημοσίου συμφέροντος». (Το Σύνταγμα της Ελλάδος το απαγόρευε ρητώς)

Το 2014 στις 8 Αυγούστου επί συγκυβέρνησης ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ψηφίζεται από την Βουλή κατ’ εξαίρεσιν Νόμος που επιτρέπει την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων με υπουργό τον Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ και υφυπουργό τον Ν. ΤΑΓΑΡΑ της Νέας Δημοκρατίας. Ψηφίζει και υπογράφει ο τότε υπουργός και νυν Πρωθυπουργός Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Ο κος ΤΑΓΑΡΑΣ είναι στο ίδιο πόστο και σήμερα ως υφυπουργός με αρμοδιότητα Αιολικά Πάρκα.

Το 2019 γίνεται κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός επιλέγει και ψηφίζεται ως πρόεδρος της Δημοκρατίας η κυρία Σακελλαρόπουλου.

Ακολουθεί στην ανασυγκρότηση η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ με κονδύλια 11, 5 δισεκατομμύρια € και όχι μόνο, που ελπίζει πολύ ο κύριος πρωθυπουργός.

Δημιουργείται έτσι ένας φορέας με αντικείμενο την προώθηση της Πολιτικής των Αιολικών Πάρκων.

Η αδερφή του κου Μητσοτάκη, που ζει στην Γαλλία, Αλεξάνδρα και είναι γνωστή στην Ελλάδα για την συμμετοχή της στην ΜΚΟ ActionAid αναλαμβάνει ΠΡΟΕΔΡΟΣ για την ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων σε όλη την Ελλάδα με σύνδεση το ΠΡΑΣΙΝΟ Ταμείο που προβλέπει την ανάπτυξη μέσω προστασίας του περιβάλλοντος – την οικονομική, διαχειριστική και τεχνική υποστήριξη προγραμμάτων που αποβλέπουν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος π.χ. μόνο για Αναδασώσεις που θα γίνονται από «ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ» εταιρίες με υβρίδια. Προβλέπεται από την Ε.Ε. κονδύλι ύψους 1,5 δις. €.

Το κυριότερο όμως είναι η αδειοδότηση των Ανεμογεννητριών. Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) που αδειοδοτεί τα Αιολικά Πάρκα έχει επικεφαλής του Νομικού της Γραφείου την σύζυγο του Υπουργού Επικρατείας και αντ’ Αυτού του πρωθυπουργού κα Γεραπετρίτη, ενώ ο πατέρας της και πεθερός του Υπουργού είναι αντιπρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που κατασκευάζει και Αιολικά Πάρκα.

 

Στις 27-7-2021 δημοσιεύεται στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση τοποθετήσης(17) δεκαεπτά Ανεμογεννητριών στο δήμο Μαντουδίου-Αγίας Άννας. Δύο εβδομάδες μετά ήτοι στις 4-8-21 προκύπτει η καταστροφική πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καούν 500.000 στρέμματα μοναδικού Δάσους και 50.000 άνθρωποι που ζουν στις καταστραφείσες εκτάσεις να μείνουν χωρίς ζωή, δουλειές και Μέλλον. 

 

Ο Πρωθυπουργός σε διάγγελμα του προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Η απάντηση έρχεται όμως από τον Υποστράτηγο ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος κο Ανδριανό Γκουρμπάτση ο οποίος στο Twitter απαντά στον πρωθυπουργό:

 

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, ΞΕΧΑΣΑΤΕ να παραγγείλετε την ΑΡΜΟΔΙΑ κατά το νόμο ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, μια και αυτή δεν το έπραξε ως όφειλε αυτεπαγγέλτως, να διερευνήσει τις διοικητικές ευθύνες για λάθη και παραλείψεις οργάνων της κεντρικής Διοίκησης και της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ευτυχώς, όμως, που παρενέβη η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και έτσι όλοι ελπίζουμε ότι πολλοί ανεύθυνοι υπεύθυνοι έχουν ήδη χάσει τον ύπνο τους.

 

Εν συνεχεία έρχεται η εξαγγελία για ανασυγκρότηση της Β-Κ Ευβοίας. Υπεύθυνος ορίζεται από τον πρωθυπουργό ο κύριος ΜΠΕΝΟΣ. Εδώ βέβαια ισχύει το ρητό, ότι η σύζυγος του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται.

 

Ο κύριος Σταύρος Μπένοςείναι ιδιοκτήτης ΜΚΟ το «ΔΙΑΖΩΜΑ» που δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε πολιτιστικά θέματα και όχι μόνο. Αλλά στην ΜΚΟ που διαθέτει είναι «μόνιμοι» σπόνσορες εκτός των άλλων πολλών και τρεις όμιλοι κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ και τα ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ και μάλιστα στην ΕΥΒΟΙΑ.

 

Τώρα το θέμα που προκύπτει είναι το πως θα πειστούν οι κατεστραμμένοι, απεγνωσμένοι και προπαντώς υποψιασμένοι κάτοικοι για τις αγαθές προθέσεις της Ανασυγκρότησης και του κου ΜΠΕΝΟΥ.

 

Δηλαδή βάλανε το Λύκο να φυλάει τα πρόβατα! Δυστυχώς όμως όλα τα πρόβατα κάηκαν και ο λύκος θα συναντήσει αποκαΐδια, καταστροφή και οργισμένους και κατεστραμμένους πολίτες. Να μη σκεφτούν να στήσουν οποιαδήποτε ΜΠΙΖΝΑ εις βάρος του κοσμάκη. Παρακολουθούνται ήδη στενά!!!

 

Υπάρχει όμως κι άλλη διασύνδεση. Η ΜΚΟ του κου ΜΠΕΝΟΥ συνεργάζεται και με τον Υπουργό Αναπληρωτή Οικονομικών του κύριου Μητσοτάκη κύριο Θ.Σκυλακάκη. Το 2018 έγινε μάλιστα Ανάθεση Μελέτης για την ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ στην Εταιρεία Συμβούλων «ΤΟΠΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΕ», εταιρεία του κου Σκυλακάκη, όπου επικεφαλής είναι η κόρη του ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ και ως κορυφαίο Στέλεχος και Σύμβουλος αναφέρεται ο κύριος Θεόδωρος Μπένος, γιος του Σταύρου Μπένου.

Το θέμα της ΜΕΛΕΤΗΣ είναι «Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Μήπως ο Περιφερειάρχης κύριος Σπάνος μπορεί να μας πει το κόστος της Μελέτης και τα Αποτελέσματα αυτής;

 

Με όλα αυτά ο κόσμος είναι επιφυλακτικός και αναστατωμένος. Υπάρχει φόβος έκρηξης, οργής και ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Προέχει η Άμεση αντιμετώπιση και λύσεις οριστικές, σε βάθος χρόνου και στήριξη του εισοδήματος όλων των κατοίκων.

 

Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι ΑΡΙΣΤΟΙ νέοι συνεργάτες του Μαξίμου να μην αποδειχθούν όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις Α(Χ)ΡΙΣΤΟΙ. Παρακολουθούμε πια κάθε τους ενέργεια και ελπίζουμε σε άμεσες λύσεις διότι δυστυχώς τα λόγια του Κ. ΒΑΡΝΑΛΗ είναι προφητικά για την κυβέρνηση αυτή.

 

«Δειλοί, Μοιραίοι και Άβουλοι Αντάμα,

προσμένουν ίσως κάποιο θαύμα.»

 

 

 

 

Dr Νίκος Παπανδρέου

Πρώην Νομάρχης ΕΥΒΟΙΑΣ

Πρώην ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...