Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Κωνσταντινούπολη 12 Δεκεμβρίου 1452


Στην Κωνσταντινούπολη στον Ναό της Αγίας Σοφίας, πραγματοποιείται ενωτική «λειτουργία» με την συμμετοχή Λατίνων αλλά και Ορθοδόξων ιερέων. Η σύμπραξη αυτή είχε διοργανωθεί κατόπιν πιέσεων προς στον ίδιο τον αυτοκράτορα από τον πάπα καθώς λόγο της πολιτικής του θέση, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αναγκάστηκε να διοργανώσει αυτό το ιδιότυπο «συλλείτουργο» που έμελλε να είναι και το τελευταίο καθώς ο ναός αυτός θα παρέμενε κλεισμένος μέχρι και την 29η Μαΐου του 1453.

 

Σε αυτήν την «λειτουργία» μεταξύ των Ορθοδόξων και αποσχισθέντων Λατίνων, θα ήταν παρών ο εκπρόσωπο του πάπα χωρίς όμως να είναι γνωστό ποιος προΐσταντο των Ορθοδόξων (καθώς ο ενωτικός πατριάρχης Γρηγόριος, είχε καθαιρεθεί το 1450) βοηθούμενοι υπό πλήθος ιερέων.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος θα συμμετάσχει αλλά με «κρύα καρδιά», καθότι ουδέποτε υπήρξε ενωτικός.

 

Πλήθος λαού, κληρικοί και μοναχοί αποδοκίμασαν την πράξη αυτή στους δρόμους της βασιλεύουσας, ο Γεννάδιος Σχολάριος, ο οποίος ειχε αποσυρθεί σε Μοναστήρι, θυροκόλλησε στην πόρτα του κελιού του κείμενο οξύτατη κριτική κατά των ενωτικών.

 

Η μέρα ήταν 12 Δεκεμβρίου 1452 , σε μια δύσκολη ιστορική συγκυρία για την αυτοκρατορία και τον ίδιο τον ηγεμόνα της, όπου η κατάσταση ήταν ακόμη δυσχερείς καθότι η διαίρεση αυτή ειχε διχάσει τον λαό μεταξύ αυτών και επιφανών της εποχής.

Μέρα αποφράδα αλλά και συμβάν που όξυνε ακόμη περισσότερο την έκρυθμη κατάσταση και με το «συλλειτουργό» αυτό γίνονταν πράξη τα συνομολογούμενα στην (ψευδό)σύνοδο Φλωρεντίας-Φερράρα, αποτελώντας όμως και πάλι κενό γράμμα καθότι ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τους απλούς Ορθοδόξους αλλά και αγίες μορφές της εποχής αυτής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...