Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Η γιορτή του Αγίου Νικολάου στην Κάρυστο

Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται μια εξέχουσα μορφή της Χριστιανοσύνης, όπου τιμάται απ άκρη σε άκρη στην οικουμένη, σε πάρα πολλές πόλεις υπάρχουν εκκλησίες με το όνομα του και πολλοί άνθρωποι φέρουν το όνομα αυτό.

 

Χώρα που τιμάται εξόχως είναι η Ρωσία,  με επιβλητικούς Ναούς ή ναΐσκους και προσκυνητάρια να υπάρχουν σε όλα αυτά τα μέρη της αχανούς αυτής χώρας, στην Ελλάδα όπως και σε αλλα μέρη, είναι ο προστάτης των ναυτικών και τα πολεμικά πλοία κατά την ημέρα αυτή φέρουν τον απαιτούμενο στολισμό.

 

Στην Κάρυστο είναι πολιούχος, άλλωστε μέρος με λιμάνι και ναυτική παράδοση, η ημέρα της γιορτής του είναι αργία. Την ημέρα αυτή γίνεται πανηγυρική Θεία Λειτουργία και κατόπιν γίνεται περιφορά της Εικόνας στην παραλία της πόλης. Παλαιότερα μάλιστα η εικόνα (όπως δείχνουν φωτογραφίες της εποχής) ήταν αυτή που βρίσκεται στο τέμπλο, η οποία απεικονίζεται ο Άγιος Νικόλαος και πιθανότατα να χρονολογείται κάπου το 1917 (τούτο συμπεραίνεται από την διπλανή εικόνα όπου αναγράφεται η χρονολογία).

Αναφορικά με τα χωριά του Κάβο Ντόρου, εκκλησίες του Αγίου Νικολάου υπήρχε παλαιότερα στο Καστρί, στο Λιβάδι, στα Αντιά όπου χρονολογείται το 1901 και στο χωριό Ευαγγελισμός , η οποία παλαιότερα έφερε κεραμίδια στην στέγη και μετέπειτα έγινε καμαροειδής όπως είναι σήμερα. Στο Καψούρι υπάρχει εκκλησία η οποία είναι κοντά στο δρόμο.

 

Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν!


το κείμενο έχει ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...