Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Χάρτης περιοχής χωριού Ευαγγελισμός (πρώην Δράμεσι) Καφηρέα (Κάβο Ντόρο) Ευβοίας, ανεμογεννήτριες δίπλα σε δρόμους και υποσταθμός στο χωριό

 


Απεικονίζονται οι θέσεις των ανεμογεννητριών που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν πέριξ της περιοχής, σύνολο 23 καθώς τέσσερις (4) καταργήθηκαν λόγω εγγύτητας με το δρόμο βόρεια του χωριού (επαρχιακή Καρύστου-πλατανιστού- Αμυγδαλιάς).

 

Πέρα από την παραβίαση της φέρουσας ικανότητας της Δημ. ενότητας Καφηρέα και ότι η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA, οι ανεμογεννήτριες αυτές παρουσιάζουν μια σειρά ασυμβατότητας, καθώς θα βρίσκονται  (όπως του ΑΣΠΗΕ «Τσούκα-σκούρα» καθώς και όλες οι ανεμογεννήτριες του ΑΣΠΗΕ Μίλζα) σε κοντινή απόσταση από τον δρόμο, όταν το χωροταξικό ορίζει σαφές αποστάσεις (όσο η διάμετρος ρότορα επί 1,5).

 

Ο δρόμος αυτός ο οποίος διέρχεται μέσω του χωριού Ευαγγελισμός είναι επαρχιακή οδός, όπως χαρακτηρίζεται από το ΒΔ 06-02-1956: Περί καθορισμού των επαρχιακών οδών των Νομών του Κράτους κατά τις διατάξεις του Νόμου 3155/1955 περί κατασκευής και συντηρήσεως οδών, (ΦΕΚ 47/Α/1956), όπου αναφέρεται το χωριό με την παλαία του ονομασία.

 

Παράλληλα (αυτές στην θέση Μίλζα) θα είναι σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχάμπολης, ο οποίος κηρύχτηκε και οριοθετήθηκε με το ΦΕΚ Β 87/2.2.2000, όπου επισκέπτονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Πέρα ότι κάποιες θα είναι κάτω από το επιτρεπόμενο όριο  και οι υπόλοιπες αυτού του σταθμού θα προκαλούν «οπτική όχληση» καθώς θα είναι ορατές από το χώρο και το φαράγγι αυτής. Ακόμη μια εξ αυτών εντοπίζεται να είναι 483μ. από τον οικισμό.

 

Ανεμογεννήτριες που εκτός από αντιαισθητικές θα είναι και επικίνδυνες σε περίπτωση αποκοπής πτερύγιου, για όσους μεταβαίνουν από το δρόμο αυτό ή το φαράγγι καθώς και για τους κατοίκους. Να σημειωθεί όσο αφορά αυτές κοντά στην Αρχάμπολη, ότι είναι ένα μέρος που ουδεμία επέμβαση είχε συμβεί ποτέ (καθώς στην θέση Μίλζα δεν υπάρχει ούτε καλώδιο της ΔΕΗ, του ΟΤΕ κτλ).

 

Παράλληλα και οι υπόλοιπες του «Τσούκα-σκούρα», δυτικά του χωριού, αναπτύσσονται δίπλα σε δρόμο που οδηγεί στις ακτές , στην παραλία Διπόταμος, η οποία ενταγμένη στον κατάλογο των μικρών νησιωτικών υγροτόπων και προστατεύονται, (κωδικό Y242EUB054 στο ΦΕΚ Α.Α.Π. 229 - 19.06.2012) Παράλληλα και στο φαράγγι αυτής μεταβαίνουν κατά καιρούς ομάδες για κατάβαση (ραπέλ) κτλ. , οι ανεμογεννήτριες αυτές όπως και του ΑΣΠΗΕ Δεξαμενές II εκτός από αντιαισθητικές θα είναι και επικίνδυνες.

 

Για τους δρόμους αυτούς να σημειωθεί ότι αρμόδιοι και υπεύθυνοι είναι αντίστοιχα η Περιφέρεια και ο Δήμος, συνεπώς πρέπει να επιληφθούν του ζητήματος.

 

Να σημειωθεί ότι οι ανεμογεννήτριες αυτές θα είναι της τάξης των 3MW και 3,6MW και με ένα χωροταξικό του 2008, που σημαίνει ότι εκτός των άλλων τα 500μ. απόσταση από κατοικημένη περιοχή δεν επαρκούν γι αυτού του τύπου ανεμογεννητριών.

 

Οξύμωρο της υπόθεσης, ένας υποσταθμός εκ του οποίου ευθέως ή εμμέσως (μέσω των άλλων δυο υποσταθμών) όλοι οι ΑΣΠΗΕ θα συνδέονται με αυτό ( καθώς από εκεί η υπογειοποίηση του καλωδίου, μέσω κτημάτων όπως σχεδιάζεται και κατόπιν η πόντιση του καλωδίου προς την Αττική και Σέριφο, όπως έγινε γνωστό) , δηλ. «όλα τα ρεύματα του Κάβο Ντόρου» όπως λένε κάτοικοι, θα περνάνε από εκεί!

Υποσταθμός Ανύψωσης τάσης 33/150kv σε απόσταση 250μ. από τα σπίτια! Πέρα από την παραβίαση της φέρουσας ικανότητας και την ασυμβατότητα των εγκαταστάσεων αυτών και οι οποίες πρέπει να καταργηθούν, σε μια δημοτική ενότητα όπως του Καφηρέα με 77 τ. χλμ. έκταση , το να υπάρχει μια τέτοια εγκατάσταση κυριολεκτικά στο χωριό, είναι απλά παράλογο!

 

Οι συντεταγμένες αυτών ελήφθησαν από τον χάρτη της ΡΑΕ και καταχωρήθηκαν στο https://maps.gov.gr  Παράλληλα στο χάρτη αυτό απεικονίζεται και το δίκτυο NATURA , όπου είναι ενταγμένη η περιοχή του Καφηρέα (ή Κάβο Ντόρου, όπως είναι γνωστότερη) και μεταξύ αυτών και η περιοχή του χωριού Ευαγγελισμός.

 

Αποστάσεις ανεμογεννητριών σύμφωνα με το χωροταξικό του 2008

(σε κάποιες περιπτώσεις επί της διαμέτρου της πτερωτής)

 

·         από δρόμους, απόσταση ασφαλείας όσο η διάμετρος του ρότορα επί 1,5d (αν για παράδειγμα είναι 82μ. τότε 123μ.)

 

 

·         από μονάδα εκσταυλισμένης κτηνοτροφίας, απόσταση ασφαλείας 1,5

 

·         από αρχαιολογικό χώρο, απόσταση όσο η διάμετρος επί 7,5 , τουλάχιστον 500μ.

 

·         από λοιπούς οικισμούς, 500μ.

·         από Μοναστήρια 500μ.

 

·         από υποδομές τηλεπικοινωνιών (κεραίες), RADAR κατά περίπτωση μετά από γνωμοδότηση.

 

·         από μεμονωμένη κατοικία (νομίμως υφιστάμενη) εξασφάλιση ελάχιστου επιπέδου θορύβου 45 dB

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...