Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μόρελαντ της Μελβούρνης ψήφισε υπέρ της ένταξής της ελληνικής γλώσσας στο αυστραλιανό κρατικό Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης.
"Θα εκπλαγώ αν είναι η ελληνική αποκλειστεί", είπε η ελληνικής καταγωγής δήμαρχος του Μόρελαντ, Στέλλα Καρυοφυλλίδη. Στο μεταξύ, κορυφαία πολιτικά στελέχη, απ' όλη την Αυστραλία, με επιστολές τους προς την αντιπρόεδρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και υπουργό Παιδείας, Τζούλια Γκίλαρντ, στηρίζουν την ελληνική γλώσσα και προτρέπουν την κυβέρνηση να τη συμπεριλάβει στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Πρόγραμμα.
Η αντιπρόεδρος της Κοινοπολιτειακής Βουλής, κ. Άννα Μπερκ (Anna Burke), σε επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας, εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι στην έδρα της έχει πολλούς Έλληνες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και προσθέτει, ότι "ο ζωντανός ελληνικός πολιτισμός ενισχύει τον κοινωνικό ιστό της έδρας της και της ευρύτερης πολυπολιτισμικής Αυστραλίας". Άμεση στήριξη στην ελληνική γλώσσα προσφέρει και ο περιφερειάρχης (Chief Minister) της Βόρειας Περιφέρειας, Πολ Χέντερσον (Paul Henderson). Σε επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ένταξης των Ελληνικών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και πληροφορεί την υπουργό ότι το 10% των κατοίκων της Βόρειας Περιφέρειας είναι ελληνικής καταγωγής, που αγωνίζονται για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.
Τη στήριξη της ελληνικής γλώσσας ζητά από την υπουργό Παιδείας και ο ομογενής βουλευτής του Εθνικού Κόμματος (Νational party) της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γεώργιος Σουρής. Ο ομογενής πολιτικός υπογραμμίζει, με τη σειρά του, το ενδιαφέρον των Ελλήνων της Αυστραλίας για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, και προσθέτει ότι "προκύπτουν σημαντικά οφέλη και για την Αυστραλία από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα σχολεία της επικράτειας". Εξάλλου, η υπουργός Παιδείας, σε επιστολή της προς τον ομογενή βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Στιβ Γεωργανά, αναγνωρίζει ότι "η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις κυρίαρχες κοινοτικές γλώσσες, γεγονός που τονίζει τη σημαντική προσφορά των Ελλήνων για την οικονομική, πολιτισμική και πολιτική ανάπτυξη της Αυστραλίας, ιδιαίτερα μετά το 1945".
Η κ. Γκίλαρντ δεν δεσμεύεται, αλλά προτρέπει τον Ελληνισμό της Αυστραλίας να καταθέσει τις εισηγήσεις του στην Επιτροπή Διαμόρφωσης του Εθνικού Προγράμματος Διδασκαλίας Γλωσσών (ACARA).
πατήστε εδώ
από Blog Κάβο ντότος/Κάρυστος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου