Σελίδες

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Λόγοι που έμεινε παραμελημένη η περιοχή του Κάβο Ντόρου.

Αναμφισβήτητα ο Κάβο Ντόρος, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η περιοχή των αντιθέσεων, ορολογία που προκύπτει από το γεγονός ότι παρόλο που βρίσκεται -σε ευθεία γραμμή-μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ή πιο απλά περίπου 2-3 ώρες από την πρωτεύουσα, δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για μια παραμεθόριο περιοχή.


Στον ίδιο τόπο όπου δεσπόζουν τα σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας-οι ανεμογεννήτριες-ταυτόχρονα μπορεί κάποιος να αντικρίσει και δρόμους σε μερικά χωριά όπου θυμίζουν, όχι απλός καρόδρομο, αλλά ένα κακοτράχαλο μονοπάτι.

Είναι γεγονός πως ότι έχει σχέση με εκσυγχρονισμό, στην περιοχή έφθανε πάντα με καθυστέρηση ετών. Οι λόγοι αρκετοί και οι οποίοι θα πρέπει να αναφερθούν για να υπάρχει μια σφαιρικότερη εικόνα για το όλο θέμα.

  •  Η περιοχή του Κάβο Ντόρου, όπως και το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Εύβοιας είναι σχετικά απομονωμένη από τη φύση της, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η «άγνωστη» πλευρά του νησιού.
  • Η φυγή των κατοίκων προς τα αστικά κέντρα της Αθήνα και κυρίως της Καρύστου-όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων-και η οποία άρχισε από τα τέλη του 70 και έγινε ακόμα πιο έντονη από τα μέσα της δεκαετίας του 80, είχε ως αποτέλεσμα την «ερήμωση» των χωριών.
  • Η εσωτερική μετανάστευση επίσης είχε ως αποτέλεσμα -όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις-να φύγει το πιο δραστήριο τμήμα του πληθυσμού και κυρίως νέοι αλλά και γενικότερα άνθρωποι που τους χαρακτηρίζει η αποφασιστικότητα και οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν «μοχλό πίεσης» προς τις αρμόδιες αρχές. Μη βιώνοντας όμως την καθημερινότητα της περιοχής πολλοί ίσως είχαν απροθυμία να ασχοληθούν με τα τοπικά ζητήματα.
  •  Το γεγονός επίσης ότι η περιοχή δεν ενδείκνυται για την αξιοποίηση κάποιου παράγοντα (και κυρίως το ανατολικό τμήμα) πέρα από την κτηνοτροφία, πεζοπορία, κυνήγι, ψάρεμα κτλ. και για κάποιες άλλες μορφές τουρισμού και αυτές σε μικρή κλίμακα. Εκτός φυσικά από τους οικισμούς Καστρί, Ποτάμι που βρίσκονται κατά μήκος των ακτών και αποτελούν πόλο έλξης κατά τους θερινούς μήνες . Να σημειωθεί ότι ένταση των ανέμων που επικρατεί στην περιοχή έδωσε κίνητρο για επενδύσεις που αφορούν ΑΠΕ.
  •  Η περιοχή του Κάβο Ντόρου δεν βρίσκεται στο ενδιάμεσο μεγάλων πόλεων και συνεπώς δεν αποτελεί πέρασμα, όπως συμβαίνει με άλλες περιοχές ή χωριά της Ελλάδας και έτσι είναι ένα είδος «τερματικού σταθμού» ή καλύτερα άγονης γραμμής.

Ίσως να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που έμεινε η περιοχή παραμελημένη, αναφέρθηκαν όμως τα πιο βασικά αίτια που είχε ως αποτέλεσμα η περιοχή να υφίσταται ένα χωροχρονικό κενό, μακριά πάντα από τις έστω και πιο βασικές υποδομές.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η φράση που ειπώθηκε από τον Παυσανία στην περιήγηση είναι όχι απλώς διαχρονική αλλά και επίκαιρη «χωρία τέως ἄγνωστα ἐς δόξαν προῆχθαι. Καφηρέως τε γάρ ἐστιν ὄνομα τοῦ ἐν Εὐβοίᾳ»

Αλλά στην εποχή μπορεί να ειπωθεί το πιο απλό «χωριά άγνωστα και ξεχασμένα..»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου