Ἀλέξιος Δούκας Φιλανθρωπινός, ήταν ένας βυζαντινός ευγενής, ο οποίος διακρίθηκε ως ναύαρχος, με το βαθμό του πρωτοστράτορα και αργότερα του μέγα doux , κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μιχαήλ Η 'Παλαιολόγου (περ. 1259-1282).
Ο Αλέξιος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέλη της οικογένειας των Φιλανθρωπινών, ενώ μάλιστα αναφέρεται από τον Γεώργιο Ακροπολίτη στο έργο του «Ιστορία». Υπήρξε στρατιωτικός διοικητής της περιοχή της Οχρίδας ή πιθανώς και κυβερνήτης του τοπικού θέματος, κατά την διάρκεια των πολέμων του Θεόδωρου Β’ Λάσκαρη, εναντίων των Βουλγάρων.
Όταν ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, ανακατάλαβε την Κωνσταντινούπολη, ανέθεσε στον Αλέξιο Φιλανθρωπινό να πραγματοποιήσει με τον στόλο στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νησιά τα οποία αποτελούσαν κτήσεις των Λατίνων.
Οι Βυζαντινοί τότε πραγματοποίησαν επιθέσεις σε διάφορα νησιά, όπως την Πάρο, την Νάξο, την Κω καθώς επίσης και στην πόλη της Καρύστου στην Εύβοια. Μάλιστα σε μια επιχείρηση εναντίων του πριγκιπάτου της Αχαΐας ,αποβιβάστηκε τότε στην Μονεμβασιά, με διαταγή του Αλέξιου Φιλανθρωπινού, ένα σημαντικό στρατιωτικό τμήμα στην περιοχή.
Ο ίδιος επίσης οδήγησε το στόλο του στην μεγάλη βυζαντινή ναυτική νίκη στη Μάχη της Δημητριάδος, ενώ για αυτή την επιτυχία, προήχθη στο βαθμό του Μέγα doux, ο Φιλανθρωπινός πέθανε περίπου το 1275, και σύντομα τον διαδέχθηκε με το βαθμό του μέγα doux, ο ιππότης Λικάριος.
Βυζαντινοί στρατιώτες του 13ου αιώνα
|
Την εποχή εκείνη ο Καρυστινός ιππότης Λικάριος, ο οποίος είχε στραφεί εναντίων των Ενετών αρχόντων της Εύβοιας, προσφέρθηκε να παράσχει της υπηρεσίες στον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η 'Παλαιολόγο, όπου ο τελευταίος δέχθηκε την πρόταση και του έστειλε ενισχύσεις.
Τότε λοιπών του απέστειλε το στόλο, με ναύαρχο τον Αλέξιο Φιλανθρωπινό ,όπου αποβιβάστηκε αρκετή φρουρά για το οχυρό του «Ανεμοπύλες», (κοντά στο χωριό Ζαχαριά). Το πιθανότερο σημείο αποβίβασης ίσως να ήταν η περιοχή της Αρχάμπολης.
Ο Αλέξιος Φιλανθρωπινός υπήρξε μια σημαντική μορφή του Βυζαντινού ναυτικού, του οποίου το όνομα συνδέθηκε με πολλές στρατιωτικές επιτυχίες την εποχή εκείνη, αλλά και μια προσωπικότητα που πέρασε από τον Καφηρέα, σε μια περίοδο όπου το μεγαλύτερο μέρος της, όσον αφορά την περιοχή, παραμένει άγνωστο.
Εικόνα 2 από http://www.agiasofia.com/greek/byz-soldiers2.jpg
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου