Σελίδες

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταίχμιο

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο σταυροδρόμι και το δίλημμα είναι εάν θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία ως προς την ανάπτυξη και την απασχόληση ή ενόψει των δυσκολιών και των αντιστάσεων, που είναι φυσικό να υπάρχουν, θα επιβραδύνει το βηματισμό της. 

Αυτό υπογράμμισε στην ομιλία του, στο συνέδριο των Financial Times για το μέλλον του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, ο κ. Bob Traa, μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα μας.
Όπως επεσήμανε, η επιβράδυνση στις μεταρρυθμίσεις θα ήταν λάθος και θα παρέτεινε τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Τόνισε ότι η πρόοδος που έχει γίνει δεν είναι αμελητέα καθώς 1) το έλλειμμα μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, αντί στόχου για 4,5%, μείωση που σε άλλες χώρες δεν επιτυγχάνεται εύκολα 2) ο πληθωρισμός αν και διατηρείται υψηλά, μειώνεται σταθερά και μάλιστα, αν από αυτό αφαιρεθεί η επιπρόσθετη φορολογία, τότε ο διαρθρωτικός πληθωρισμός κινείται κάτω του μέσου όρου της Ευρώπης από τον περασμένο Ιούλιο 3) μειώνεται το κόστος ανά μονάδα εργασίας που οδηγεί και σε καθαρή αύξηση των εξαγωγών. 

Επίσης, σοβαρές μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει στο συνταξιοδοτικό, στην αγορά εργασίας, όπου χρειάζονται όμως και άλλα μέτρα για να αυξηθεί η απασχόληση, το ίδιο ισχύει και για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ενώ μεταρρυθμίσεις έχουν επίσης υλοποιηθεί στις υπηρεσίες, τις μεταφορές και τις μεγάλες επενδύσεις. 

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει σημαντικά επιτεύγματα και της αξίζουν συγχαρητήρια, ωστόσο η ελλιπής πολιτική στήριξης στο εσωτερικό και η αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή στήριξη έχει επιτείνει την αβεβαιότητα στη χώρα, ενώ από τα τέλη του 2010 η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει χάσει το ρυθμό της», είπε ο κ. Traa, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μεταίχμιο και η μείωση του ελλείμματος πρέπει να συνοδευτεί από πρόσθετα μέτρα. Ο ίδιος επεσήμανε τις καθυστερήσεις στην είσπραξη των εσόδων του δημοσίου και είπε ότι παρά την πίεση και την ανεργία πρέπει να αναδιαταχθούν οι πόροι με τρόπο πιο αποδοτικό. Χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, είπε, η οικονομία θα προχωρήσει σε κατάσταση μείωσης της ζήτησης χωρίς να έχει επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα. " 

Έχει υπέρτατη σημασία να τονώσουμε το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, γιατί εάν δεν υλοποιηθούν, θα συνεχίσουμε με έλλειμμα της τάξης του 9 με 10%". Ειδικότερα, θα πρέπει:
-το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα να υλοποιηθεί κατόπιν ψήφισής του από το κοινοβούλιο με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%
-οι ιδιωτικοποιήσεις να εγκριθούν από τη Βουλή και η διαδικασία πώλησης να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις
-η πάταξη της φοροδιαφυγής να αποδώσει καρπούς σήμερα 

Η διαδικασία fast track, είπε ο κ. Traa, πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη και να μην αποδειχθεί stuck track. Πρέπει το πολιτικό σύστημα να εμφανίζεται ως μια φωνή έναντι του εσωτερικού και του εξωτερικού και οι εταίροι στην Ευρωζώνη να κάνουν ακριβώς το ίδιο.
Αναφερόμενος στις τράπεζες, μίλησε για την αύξηση της έκθεσής τους σε κρατικά ομόλογα, τις απώλειες καταθέσεων και την υποστήριξη της ΕΚΤ, η οποία ήταν χωρίς όρια αλλά δεν πρέπει να εξαντληθεί. Πρόκληση για τις τράπεζες, όπως είπε, είναι η περαιτέρω κεφαλαιοποίησή τους. Οι τράπεζες πρέπει να βγουν από το δίχτυ προστασίας της ΕΚΤ, να μειώσουν το δανεισμό αλλά οργανωμένα και να είναι σε στενή συνεργασία με τους πελάτες τους για να αποφύγουν την μη αποπληρωμή δανείων. 

Το οποιοδήποτε σενάριο αναδιάρθρωσης θα επηρέαζε αρνητικά τις τράπεζες, είπε ο Traa. Είπε επίσης ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αυξηθούν οι καταθέσεις και δήλωσε σίγουρος ότι οι τράπεζες θα κάνουν ό,τι πρέπει για να ρευστοποιήσουν μη τραπεζικές συμμετοχές τους. Τέλος, κατέληξε στην εκτίμηση ότι το δημόσιο πρέπει να βγει από τις τράπεζες και να γίνει αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος που θα βελτιώσει το γενικότερο κλίμα και θα βοηθήσει την οικονομία.

Επιμέλεια: Γιώργος Πεπόνης
πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου