Σελίδες

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Αιολικά: νέο κύμα επενδύσεων.

Έντονη κινητικότητα για επενδύσεις  στον χώρο των ΑΠΕ : πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε από τη ΔΕΗ -Ανανεώσιμες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, δέσμη αιτήσεων για αιολικά πάρκα στην Κρήτη και σε ακόμη δύο νησιά του νοτίου Αιγαίου.
Στο σύνολό τους, τα σχέδια  της ΔΕΗ για αιολικά φτάνουν τα 1300 MW με το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 3 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων που θα απαιτηθούν προκειμένου να μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια στο διασυνδεδεμένο ηπειρωτικό σύστημα.

Πρόσφατα όμως και η ΤΕΡΝΑ –Ενεργειακή προχώρησε σε αδειοδότηση για 954 MW αιολικών στην Κρήτη που θα προστεθούν στα 1,645 MW αιολικών τα οποία ήδη κατέχει. Πρόκειται για ένα έργο που επίσης προβλέπει διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα και αποτελείται από συνολικά 27 επιμέρους πάρκα με ισχύ που ξεκινά από τα 21 και φτάνει έως τα 48MW το καθένα. Τα πάρκα εκτείνονται στους νομούς Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Εν τω μεταξύ, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για το  έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, προϋπολογισμού  400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ΔΕΗ, οι προσφορές θα κατατεθούν στις 13 Οκτωβρίου, ενώ το έργο θα πρέπει να παραδοθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο η διασύνδεση των Κυκλάδων, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2016.

Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα γίνει αποκλειστικά με υποβρύχια καλώδια ενώ στα νησιά θα διατηρούνται τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ σε κάθε νησί θα υπάρχει υποσταθμός μετατροπής.

Το έργο της διασύνδεσης, που έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, θα καλύψει συνολικά τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο και μικρότερα νησιά που είναι συνδεμένα με τη Νάξο.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού δίνει δύο εναλλακτικές, οι οποίες έχουν ωστόσο κοινό παρονομαστή την πόντιση υποβρύχιων καλωδίων συνεχούς ή εναλλασσόμενου ρεύματος.

Στην πρώτη περίπτωση που προβλέπει τη χρήση καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος, εντάσσεται στο έργο και το νησί της Κύθνου, κάτι που δεν ισχύει στη λύση του καλωδίου συνεχούς ρεύματος.
Η πόντιση του καλωδίου θα ξεκινήσει από το Λαύριο, όπου βρίσκεται ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, ενώ οι διασυνδέσεις θα κλείσουν με «δακτυλίδι», ώστε να περιλάβουν και τα νησιά Τήνο και Άνδρο που είναι ήδη συνδεμένα μέσω της Καρύστου.

πηγή Α.Π.Ε 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου