Σελίδες

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Θεοτόκος, η γνωστότερη Μητέρα όλων των εποχών

Ονόματα στρατηλατών, αυτοκρατόρων, βασιλιάδων και πολιτικών παραμένουν γνωστά και παρελαύνουν στο στερέωμα της παγκόσμιας ιστορίας, προσωπικότητες που μελετώνται όχι μόνο από τους ομοεθνείς τους αλλά και σε μεγάλα πανεπιστήμια όλου του κόσμου. 


Εν τούτοις όμως η μητέρες καθώς και οι σύζυγοι αυτών παραμένουν άγνωστες και ξεχασμένες που στην εποχή τους είχαν μια αίγλη ίσως, σήμερα κάνεις δεν τις θυμάται[1], γνωρίζουν τον Μ. Αλέξανδρο μεγάλο μέρος του κόσμου όχι όμως και τη μητέρα του, το ίδιο συμβαίνει και με τον Ιουστινιανό καθώς και τον  Μ. Ναπολέων ή Μ. Πέτρο.

Όμως μια Μητέρα που στην εποχή της ζούσε σε μια μικρή πόλη της Γαλιλαίας και μοναχά οι συγγενείς της την γνώριζαν παραμένει η πιο γνωστή Μητέρα όλου του κόσμου και όλων των εποχών. Η Θεοτόκος όπου Εκείνη έγινε η Μητέρα του Χριστού και έζησε ταπεινά και αθόρυβα στα μέρη εκείνα ως την Κοιμήση της και την Μετάσταση της στους Ουρανούς αποτελεί μέσα στους αιώνες την πιο γνωστή Μητέρα όπου αναρίθμητοι ύμνοι γράφτηκαν προς τιμήν της, πλήθος εικόνων που την απεικονίζουν και φέρουν πάμπολλες ονομασίες βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την γη, ενώ ναοί ή εκκλησάκια και Μοναστήρια καθώς και ένα κομμάτι γης, Άγιον Όρος, είναι αφιερωμένο σε Εκείνη.

Στην Ελλάδα
Στη χώρα μας ο 15 Αύγουστος αποτελεί το Πάσχα του καλοκαιριού ενώ όλα τα νησιά του Αιγαίου και ιδιαιτέρως των Κυκλάδων είναι κτισμένα εκκλησιές αφιερωμένες στην Παναγία όπου εκείνη την ημέρα γιορτάζουν με αυτή την ξεχωριστή λαμπρότητα.
Προσωνύμια της Θεοτόκου υπάρχουν πάμπολλα σε όλα αυτά τα γραφικά και λευκά εκκλησάκια που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του νησιώτικου ελληνισμού που πολλά χρονολογούνται από την εποχή του Βυζαντίου.

Η προφητεία της Θεοτόκου
Μετά τον Ευαγγελισμό η Θεοτόκος επισκέφτηκε την Ελισάβετ και φωτισμένη στην προσφώνηση της δεύτερης είπε[2] «ιδού γάρ από τού νύν μακαριούσι μέ πάσαι αί γενεαί», μια προφητεία που εκπληρώνεται  ανελλιπώς 21 αιώνες τώρα και θα συνεχίζεται όπου στις γενιές των Χριστιανών αποδίδεται η τιμή προς το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και μάλιστα η προφητεία αυτή εκπληρώνεται πλήρως στο χώρο της Ορθοδοξίας όπου αποδίδεται η πρέπουσα τιμή προς το πρόσωπο της.

Στο Βυζάντιο, αγώνες του  έθνους
Στο Βυζάντιο θεωρούνταν ως η Υπερμάχος στρατηγός όπου σύμφωνα με τη παράδοση η επέμβαση της έσωσε την Κωνσταντινούπολη από τις εκάστου πολιορκίες και κινδύνους, ενώ ακόμα σε μέρες που ήταν γιορτές προς τιμήν Της ταυτίστηκαν με ιστορικές στιγμές της νεότερης Ελλάδας όπως της Παλιγγενεσίας στις 25 Μαρτίου, η αργότερα στις 28 Οκτωβρίου όπου η παρουσία της ενίσχυε τους στρατιώτες στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου.


Επίλογος
Στη πρώτη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης (1422)[3] όπου σύμφωνα με την παράδοση η νίκη των Βυζαντινών αποδόθηκε σε μια θαυμαστή παρέμβαση της Θεοτόκου όπου έτρεψε σε φυγή αυτούς τους βάρβαρους κατακτητές, χαρίζοντας ζωή σε αυτήν την λαμπρή πόλη. Κάτι που είχε συμβεί πάμπολλες φόρες σώζοντας πόλεις ή χώρες από μια μεγάλη καταστροφή. Να ευχηθούμε η Παναγία με το πέπλο της να σκεπάζει και να προστατεύει την χώρας μας καθώς και τον καθέναν μας ξεχωριστά.
Χρόνια πολλά σε όλους!


[1] Το ανάλογο (διαφοροποιημένο στο παρών κόμβο) επιχείρημα σε αυτό το άρθρο

[2] Λουκ. 1,48         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου