Σελίδες

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Χωριό Ευαγγελισμός , η νότια περιοχή του

Βρίσκεται  σε μια απόσταση διαδρομής 45 χλμ. ΒΑ της Καρύστου, κτισμένο σε μια παραθαλάσσια περιοχή  αποτελεί ένα από τα ομορφότερα χωριά του Κάβο Ντόρου μέσα σε ένα λοφοειδές ή μάλλον ομαλό έδαφος σε σχέση με άλλα της περιοχής.
Ανάγεται επίσημα στα τέλη του 15ου αιώνα όταν εποικίστηκε από αρβανίτες την περίοδο της τουρκοκρατίας , συνάμα κάτοικοι από την Πελοπόννησο κατά τον 18ο διεκπεραιώθηκαν μέσω Άνδρου, στα απομονωμένα αυτά μέρη, με επώνυμα κάποιων κατοίκων να έχουν καταβολές από την
Λακωνική Μάνη, καταλήξεις επιθέτων σε –άκος ή -ακός  είναι δηλωτικά περί της καταγωγής κάποιων κατοίκων του χωριού αυτού.
Η ονομασία Ντράμεσι ή Δράμεσι όπως σώζεται σε παλαιούς χάρτες ή δημοτολόγια συναντάται από τον 17ο αιώνα καθώς μέσα από φοροδοτικούς πινάκες τις εποχής αναφέρεται και η ονομασία του και ο αριθμός των κατοίκων του την εποχή εκείνη.

Στο πλαίσιο μετονομασίας οικισμών κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1950, πολλά χωριά που έφεραν ονομασίες από την εποχή της τουρκοκρατίας και  αποτελούσαν λέξεις τουρκικής ή αρβανίτικης απόχρωσης αντικαταστάθηκαν με ελληνοπρεπέστατα ονόματα, το Δράμεσι λοιπών μετά από την πρόταση ενός κληρικού που υπηρετούσε στα χωριά αυτά θα ονομαστεί Ευαγγελισμός.
Νοτιότερα
Το χωριό νοτιότερα ,  η περιοχή αναφέρεται με την ονομασία «Κλάδες»  η οποία αναγράφεται σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή τηλεφώνων που αποστέλλονται σε κατοίκους του χωριού στην θέση αυτή ή συνοικία, πιθανότατα προήρθε από επίθετο κατοίκων ή οικογένειας που ήταν στο χώρο αυτό.
 Στην περιοχή βρίσκεται η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου είχε χτισθεί από τους κατοίκους, πιθανώς από τα τέλη ή μέσα του 19ου αιώνα, ενώ ο σημερινός κτίστηκε πάνω στα ίχνη του παλαιότερου κάπου το 1967.

Ιστορία
Από τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης είχε κοινή πορεία με τα υπόλοιπα της περιοχής, η πρώτη αναφορά εντοπίζεται σε έγγραφο του Νίκου Καλογερόπουλου προς τον τότε Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, στο οποίο αναφέρεται ότι είχε περίπου 30 οικογένειες. Στην διάρκεια της βαυαροκρατίας θα έχουμε την πρώτη σύσταση που θα συμπεριλήφθη στον τότε Δήμο Καρύστου μέχρι και το 1912, όταν η κυβέρνηση Βενιζέλου θα θέσει το χωριό αυτό καθώς και άλλα  στην περιοχή  στην κοινότητα Κομήτου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου