Σελίδες

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Η γιορτή των Χριστουγέννων, οι Ποιμένες και η πόλη της Βηθλεέμ

Βηθλεέμ μια μικρή πόλη νότια της Ιερουσαλήμ, το όνομα της οποίας συνδέθηκε με το γεγονός της Γέννησης του Χριστού  και έγινε πασίγνωστη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τόπος και μέρος ποιμένων με το όνομα της στις γλώσσες των αράβων και ισραηλινών να σημαίνουν «οίκος του κρέατος» ή «οίκος του άρτου», ονομασίες από την αναπτυγμένη κτηνοτροφία εκεί στα χρόνια εκείνα. Η μικρή αυτή πόλη που χρίσθηκε ο Δαυίδ, καθώς εκεί ήταν η γενέτειρα του, ο οποίος θα αποτελέσει από τους σημαντικότερους βασιλείς του Ισραήλ, Προφήτη και  που σε αυτόν αποδίδονται το έργο των περίφημων ψαλμών.

Την νύχτα των Χριστουγέννων η Βηθλεέμ θα είναι ο τόπος που θα γεννηθεί ο Θεάνθρωπος, τόσο ταπεινά και αθόρυβα μέσα σε ένα σπήλαιο. Οι ποιμένες που διανυκτέρευαν με τα κοπάδια τους στην ύπαιθρο , μέσα από ένα αγγελικό μήνυμα , θα μάθουν για το γεγονός αυτό και θα σπεύσουν πρώτοι στο να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος και να γίνουν οι ίδιοι κήρυκες αυτού του χαρμόσυνου γεγονότος.


Οι Ποιμένες οι απλοί αυτοί και αγράμματοι άνθρωποι, αξιώθηκαν σε αυτό τοα χαρμόσυνο γεγονός του ερχομού του ίδιου του Θεού στη γη, να είναι αυτοί που θα τον αντικρίσουν όταν οι γραμματείς, άρχοντες της χώρας αυτής δεν γνώριζαν τίποτα.
Στον στερέωμα του ουρανού ένα άστρο θα με ξεχωριστή και ιδιαίτερη λάμψη θα δώσει το δικό του μήνυμα, συμμετέχοντας και οι ουρανοί στην λαμπρότητα της χαρμόσυνης αυτής Ημέρας. Την ίδια στιγμή άνθρωποι σοφοί θα αντιληφθούν αυτό το φωτεινό σημείο, καθώς ήταν πιο κατανοητό στην γλώσσα τους, θα κινηθούν από ενδιαφέρον με προορισμό τα μέρη αυτά της Ιερουσαλήμ ερχόμενοι από την Ανατολή, καθώς καταλάβαιναν ότι αυτό αναγγέλλει ένα σημαντικό και χαρμόσυνο γεγονός.
Το Άστρο της Βηθλεέμ, το εξαίσιο αυτό κομμάτι που ξεχώρισε μέσα στον ουρανό την Αγία Νύχτα των Χριστουγέννων, που ανήγγειλε αλλά και συνόδευε τον ερχομό του Χριστού στη Γη σαν ένα κλαυθμηρίζον βρέφος μέσα σε μια φάτνη, με την μορφή της Θεοτόκου και του Ιωσήφ να στέκουν και να αποτελούν αναπόσπαστα μέρη αυτής της Δεσποτικής γιορτής.

Η Εκκλησία θα το αναφέρει Θεοδρόμον Αστέρα, όπως αναφέρεται και στους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου και συγκεκριμένα στον Θ’ οίκο,  καθώς ως ένας λύχνος μέσα στην νύχτα θα αποτελέσει ένα ασφαλή οδηγό για εκείνους τους σοφούς από την Ανατολή που έρχονται να συναντήσουν τον Μεσσία στην Βηθλεέμ, και που του προσέφεραν τα δώρα τους όταν Τον συνάντησαν σε μια οικία δυο χρόνια μετά, που αν και ετεροχρονισμένα είναι τα πρόσωπα αυτά θα συνδεθούν μέσω αυτό του Άστρου με το γεγονός αλλά και την εικόνα των Χριστουγέννων.

Στα υμνολογικά κείμενα της Ορθοδοξίας αλλά και τις απεικονίσεις σε αγιογραφίες, αλλά και σε λειτουργικά σκευή,  θα έχουμε την αναφορά και την συμβολική εμφάνιση του Άστρου αυτού που αποτέλεσε το δώρο του ουρανού προς τον Δημιουργό του αλλά και ένα μήνυμα όχι μόνο προς τους σοφούς αυτούς που το αντίκρισαν, αλλά και για όλους τους ανθρώπους.
Τα Χριστούγεννα ως ξεχωριστή γιορτή καθιερώθηκε από τις αρχές του 4ου αιώνα. Η παράδοση θεωρεί ότι η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ.

Στα επίσημα κείμενα της εκκλησίας την 25η Δεκεμβρίου γιορτάζεται η γέννηση του Χριστού και  μνημονεύονται και οι τρεις σοφοί εξ ανατολών που προσκύνησαν και έφεραν τα δώρα , όπως και οι Ποιμένες που είδαν τον Χριστό στο σπήλαιο της Βηθλεέμ.

Καλά Χριστούγεννα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου