Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

29η Μάιου 1453 Άλωση της Κωνσταντινούπολης- Η Αυτοκρατορία της Ρωμανίας και η λέξη Ρωμιός.


Η 29 Μαΐου συνοδεύεται από μια πένθιμη χροιά και ημέρα μνήμης που αφορά την άλωση μιας πρωτεύουσας και το μαρμάρωμα ενός βασιλιά. Το 1453 σηματοδοτεί και το κλείσιμο μιας μακράς περιόδου και την αφετηρία μιας άλλης όσων αφορά την πορεία του νέου ελληνισμού αλλά και αυτών των λαών των Βαλκανίων, καθώς η μετέπειτα πορεία τους μέχρι ακόμη και πριν 100 χρόνια θα είναι συνυφασμένη με την τουρκική σκλαβιά και την παρουσία του ασιατικού αυτού εισβολέα ακόμη και για πιο αυτόνομες περιοχές όπως ήταν οι παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Η 29η Μαΐου έχουμε την άλωση αυτής της Πόλης το σημαντικότερο κομμάτι που απέμεινε, μετά την συρρίκνωση των εδαφών αυτής της αυτοκρατορίας –που επικράτησε να λέγεται Βυζαντινή- αλλά το σωστό είναι της Ρωμανίας και οι κάτοικοι της να λέγονται Ρωμαίοι ή Ρωμιοί.



Ο Ρωμιός ήταν ο κάτοικος της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και με αυτήν την ονομασία αναφέρονταν και την περίοδο της τουρκοκρατίας, όπου το «Ρούμ» σήμαινε τον Ορθόδοξο. Ακόμη και σήμερα έχει επικρατήσει να λέγονται έτσι από τους τούρκους οι Έλληνες της Πόλης , δηλ Ρωμιοί. Ουσιαστικά είναι δηλωτικό του Έλληνα που ανήκει στην ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και ανεξάρτητα της γλώσσας ή της χώρας που ζει είναι βιολογικά ή πολιτιστικά απόγονος των κάτοικων αυτής της χώρας, που λέγονταν Ρωμανία.


Στην τουρκοκρατία οι περιοχές που κατοικούσαν όσοι προέρχονταν από την Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία λέγονταν «ρούμ μιλλέτ» δηλ. το μιλετι των ρωμιών που μεχρι το 19ο αιώνα ήταν ισοδύναμη με την έννοια του Ορθοδόξου Χριστιανού.


Να σημειωθεί ότι η λέξη Ρούμελη καθώς και άλλες γεωγραφικές ονομασίες είναι παράγωγα της λέξης Ρωμιός. Ακόμη στα αρβανίτικα τα ελληνικά τα λένε «Ρωμαίϊκα» και αυτό είναι μια ένδειξη και πόσο είχε επιδράσει η ονομασία αυτή.

Στην Συρία και το Λίβανο υπάρχουν σήμερα περίπου 1,5 εκατομμύριο Χριστιανοί Ορθόδοξοι που αν και αραβόφωνοι λέγονται Rum orthodox που και αυτό σημαίνει Ρωμιός Ορθόδοξος και αυτόπροσδιορίζονται και εκείνοι ως ρωμιοί και απόγονοι όλων αυτών που ζούσαν άλλοτε στην Ανατολική αυτοκρατορία.

Μη μας ξενίζει καθόλου ότι η έννοια αυτή ήταν πολύ έντονη και έμφυτη στους υπόδουλους λαούς , άλλωστε στην Επανάσταση του 1821 συμμετείχαν λαοί όπως για παράδειγμα οι αρβανίτες που δεν γνώριζαν καθόλου ελληνικά, όμως αισθάνονταν αυτό που λέγεται Ρωμιός και Ρωμιοσύνη και μαζί με τους υπόλοιπους έλληνες  έλαβαν μέρος στην παλιγγενεσία.



1453
Η άλωση της Κωνσταντινούπολης και ο αυτοκράτορα Κωνσταντίνος δεν αποτελούσε μόνο σημείο αναφοράς για τους Έλληνες αλλα και όλους τους Χριστιανούς της Ανατολής και ο βασιλιάς αυτός αποτελούσε κομμάτι όλων αυτών.

Η 29η Μαίου είναι η επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος μια φυσιογνωμία που αποτελεί έναν εθνομάρτυρα και ήρωα για τους μετέπειτα Έλληνες ή Ρωμιούς, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και αυτούς που κατοικούν φανερά ή κρυφά στην Μ. Ασία, στην Μέση Ανατολή και σε πολλά ακόμη μέρη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου