Σελίδες

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Ο φιλόσοφος που ναυάγησε στην Νότια Εύβοια, στα μέρη του Κάβο Ντόρου


Η ιστορία της Νοτίου Εύβοιας και κατά επέκταση και του Καφηρέα, σε πολλές περιόδους αποτελούνται από σημεία που είναι άγνωστες πτυχές ή εποχές, δυσχεραίνοντας το έργο κάθε ιστορικού ή συγγραφέα, ο οποίος θα πρέπει να δώσει έμφαση στο κάθε δεδομένο που θα βρεθεί αλλά και να καταχωρήσει τη δική του εκτίμηση για διάφορους περιόδους, όπως αυτής της αρχαιότητας.

 

Είμαστε κάπου στο 100 μ.Χ ο ελλαδικός χώρος είναι υπό ρωμαϊκή κυριαρχία, έχουμε τις απαρχές του Χριστιανισμού όπου διαδίδεται στην ρωμαϊκή επικράτεια και όχι μόνο. Ο Καφηρέας  μια περιοχή με πλούσια βλάστηση και αειθαλή δέντρα διάσπαρτα καθόλα την επικράτεια, ενώ είδη ζώων όπως ελάφια και αγριογούρουνα ανήκαν στην πανίδα της περιοχής εποχή εκείνη. Πόλεις; η Γεραιστός, η σημερινή Αρχάμπολη και διάσπαρτοι οικισμοί άγνωστοι και ξεχασμένοι στο πέρασμα του χρόνου.

 

Το ακρωτήρι του Καφηρέα, γνωστό από την αρχαιότητα για το τρικυμιώδες της περιοχής, με την λέξη ναυάγιο ήταν συνυφασμένη με αυτό. Την εποχή εκείνη λοιπών - γύρω στο 100 μ.Χ.- ένας φιλόσοφος  ο οποίος ταξίδευε μαζί με άλλους ψαράδες με ένα μικρό σκαφίδι ερχόμενος από την Χίο, ναυάγησε εξαιτίας των σφοδρών ανέμων στο νησί και έφτασε στις ακτές ενός αγνώστου τόπου για εκείνον.

 

Αφηγείται ο φιλόσοφος αυτός στην συνέχεια, ότι συνάντησε έναν κυνηγό στις ακτές αυτές ο οποίος του ανέφερε ότι το μέρος αυτό είναι τα Κοίλα Ευβοίας και ότι πολλά πλοία έχουν χαθεί και ναυαγήσει εκεί. Ο κυνηγός αυτός μάλιστα του πρόσφερε βοήθεια και την φιλοξενία του στην καλύβα.

 

Στο έργο του αργότερα καταγράφει την αφήγηση του κυνηγού, σύμφωνα με την οποία στο μέρος εκείνο κατοικούσαν δυο άνθρωποι εκεί με τις οικογένειες τους και επί το πλείστον ζουν από το κυνήγι ενώ καλλιεργούν ένα ελάχιστο κομμάτι γης, του ανέφερε ότι είχε κατέβει στη πόλη (Κάρυστο) δυο φορές, μια όταν ήταν παιδί και μια όταν του ζητήθηκε για καταβολή χρημάτων (πιθανώς φόρου) .

 

Οι κάτοικοι μάλιστα δεν κατείχαν κανένα τμήμα γης ούτε από κληρονομία, ούτε από αγορά ενώ συμφώνα με την ιστορία του τόπου τους, οι πατεράδες τους έβοσκαν βόδια ενός πολύ πλούσιου γαιοκτήμονα του νησιού ο οποίος κατείχε πολλά άλογα, πρόβατα και τεράστιες εκτάσεις στα μέρη εκείνα.

 

Πιθανότατα το μέρος όπου ναυάγησε ο φιλόσοφος εκείνος, σύμφωνα με τον Κ. Γουναρόπουλο, να ήταν κάπου στην σημερινό χωριό Γιαννίτσι ή στο Άγιο Δημήτριο, μάλιστα αναφέρεται ότι οι ψαράδες καταγίνονταν στην αλιεία πορφύρας .

 

Παράλληλα από το έργο του φιλοσόφου γίνεται εκτενής αναφορά για την πόλη της Καρύστου, καθώς και για το λιμάνι της όπου πολλά πλοία είχαν προσαράξει εκεί, τονίζεται παράλληλα ότι τίποτα ανάλογο δεν υπήρχε επί του άκρου του Καφηρέα και γι αυτό ναυαγούσαν πολλά πλοία. Ο κάτοικος των Κοίλων όπου οδηγήθηκε στην Κάρυστο για να δώσει εξηγήσεις για ζητήματα καταβολής χρημάτων (πιθανώς είδος φόρου), επιπρόσθετος δίνεται το σημαντικό στοιχείο ότι η πόλη την εποχή εκείνη ήταν το κεντρικό σημείο εξουσίας στην νότια Εύβοια.

 

Ο Φιλόσοφος αυτός  ήταν ο Δίων Χρυσόστομος, (40-120 μ.Χ ) αρχαίος Έλληνας ρήτορας, συγγραφέας και φιλόσοφος του 1ου αιώνα μ.Χ.  Στο Έργο του Ευβοϊκός ή Κυνηγός,  περιγράφεται  το κομμάτι αυτό του νησιού , όπου η Κάρυστος και η ευρύτερη περιοχή αναφέρεται από έναν κάτοικο της εποχής και καταγράφτηκαν από τον φιλόσοφο εκείνο όταν ναυάγησε και έζησε  για κάποιο διάστημα στα άγνωστα μέρη του Καφηρέα ή Κάβο Ντόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου