Σελίδες

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Κύρνος, μια αρχαία περιοχή ανατολικά της Καρύστου.

Κάρυστος η πόλη στα νότια του νησιού, που μνημονεύεται από πλήθος συγγραφέων της αρχαιότητα, από τον Όμηρο μέχρι και τον Στράβωνα, ο οποίος την αναφέρει ότι βρίσκονταν υπό το όρος της Όχης.

 

Αν ανατρέχαμε, υποθετικά με μια μηχανή του χρόνου, φτάνοντας κάπου στην αρχαιότητα θα αντικρίζαμε ένα τοπίο με πλούσια πανίδα, πράσινο σε όλο το κομμάτι και με την πόλη της Καρύστου που θα αριθμούσε ίσως μερικές εκατοντάδες ή μερικές χιλιάδες κάτοικων. Πέριξ αυτής να υπάρχουν πολίχνες, μικρές κώμες ή οικισμοί, πολλών των οποίων τα ονόματα εξαφανίσθηκαν στην πάροδο του χρόνου.

 

Κάποιες εξ αυτών τα ονόματα διασώθηκαν μέσα από έργα ιστορικών της εποχής. Με άλλες να μην έχουν ταυτιστεί ως προς την ακριβή θέση τους και άλλες που προσδιορίζονται ως έγγιστα.  Μια από αυτές που υπήρξε και ήταν πλησίον της Καρύστου και πιο συγκεκριμένα ανατολικά αυτής, ήταν η Κύρνος.

 

Η ονομασία αυτή αναφέρεται μόνο από τον Ηρόδοτο και συνδέεται με την Κάρυστο όχι μόνο γεωγραφικά αλλα και ενός συμβάντος που συνέβη στην περιοχή αυτή κάπου κοντά στο σημερινό Μπούρο, κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου.

 

Μετά την ναυμαχία της Μυκάλης οι Αθηναίοι εκστρατεύοντας κατά της Καρύστου, δώσανε μάχη στην περιοχή αυτή, ο Ηρόδοτος γραφεί σχετικά «ἐν Κύρνῳ τῆς Καρυστίης χώρης» και ο Κ. Γουναρόπουλος ο οποίος και πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα στην περιοχή, σε μια γεωργική καλύβα, βρήκε μια αρχαία επιγραφή με τις λέξεις «Καρύστιοι και Αθηναίοι». Η τοποθεσία που βρέθηκε ήταν στο οικισμό «Ακρωτήρι» και εξ αυτού συνάγεται  το συμπέρασμα ότι σε αυτήν την τοποθεσία έγινε η μάχη μεταξύ των αθηναίων και των Καρυστινών το 479 π.Χ. ύστερα από την ναυμαχία της Μυκάλης.

 

Οι αθηναίοι μη θέλοντας η Κάρυστος να κινείται ανεξάρτητα και πέρα από την δική τους επιρροή, ξεκίνησαν μια σειρά συγκρούσεων με τους Καρυστινούς. Ύστερα από την ναυμαχία της Μυκάλης, καταφθάνουν στα νότια του νησιού, σταθμεύοντας με τα πλοία τους στο λιμάνι της Γεραιστού. Αφού αποβιβάστηκαν κινηθήκαν δια ξηράς προς την Κάρυστο, με τους δεύτερους να είναι παρατεταγμένοι κάπου πιθανών στο Μπούρο, συγκεκριμένα στο Ακρωτήρι.

 

Η μάχη έληξε με νίκη των Καρυστινών ενώ παράλληλα σε αυτήν σκοτώθηκε ο Αθηναίος Ερμολύκος ο οποίος τάφηκε στην Γεραιστό.

 

Ο ιστορικός της αρχαιότητας Ηρόδοτος αναφέρει: «τοῦτον δὲ τὸν Ἑρμόλυκον κατέλαβε ὕστερον τούτων, πολέμου ἐόντος Ἀθηναίοισί τε καὶ Καρυστίοισι, ἐν Κύρνῳ τῆς Καρυστίης χώρης ἀποθανόντα ἐν μάχῃ κεῖσθαι ἐπὶ Γεραιστῷ».

 

Περί της διένεξης  αυτής να σημειωθεί ότι τερματίστηκε σταδιακά μετά από κάποια συνθήκη. Για την μάχη  αυτή όπως για την πιθανή θέση και όνομα της Κύρνου, αναφέρονται και σύγχρονοι μελετητές  και οι απόψεις  τους έχουν καταγράφει στα έργα τους.

 

 

Σήμερα είναι ένα πεδινό σημείο με σπίτια, κυρίως παραθεριστές κατοικίες και είναι ουσιαστικά ένα προάστιο της Καρύστου, αποτελεί έναν οικισμό με την ονομασία Ακρωτήρι.

Το μέρος αυτό που στην αρχαιότητα λέγονταν Κύρνος, που σε σχέση με το νησί της Κορσικής, το οποίο αναφέρεται σε πάμπολλες πηγές (καθώς ήταν γνωστή ως Κύρνος στην αρχαιότητα) αυτή της Καρύστου διασώζεται μέσα από την ιστορία του Ηρόδοτου.

 

Για την Κύρνο δεν υπάρχει διασάφηση αν ήταν πόλη ή όνομα περιοχής, η ακριβή της θέση ήταν κάπου στο σημερινό οικισμό Ακρωτήρι, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Καρύστου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου