Σελίδες

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

28η Οκτωβρίου 1940: Μια σημαντική ιστορική ημέρα για ολόκληρο τον κόσμο



Η μέρα αυτή θεωρείται ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η είσοδος της χώρας μας στο πόλεμο σηματοδότησε την αρχή του τέλους μιας πραγματικότητας που θα ιδρύονταν μετά το τέλος του πολέμου, αποτελώντας την αφετηρία για το θάνατο ή την απαξίωση εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Η Γερμανία μια από τις ισχυρότερες πολεμικές δυνάμεις τις εποχής αυτής, είχε εδραιώσει την κυριαρχία της σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου, ταυτοχρόνως υπήρχαν και κυβερνήσεις παρίες που ήσαν άμεσα ή φίλα προσκείμενες προς την ηγεσία αυτής της χώρας. Η Ιταλία εξίσου σημαντική δύναμη της εποχής, μέσω του Μουσολίνι ονειρεύονταν μια επέκταση πέριξ της Μεσογείου, ξεκινώντας επιχειρήσεις κατά της Αιθιοπίας και επεκτείνονταν προς την Δυτική και Νότια Βαλκανική, όπως στην Αλβανία και σχεδιάζοντας  επίθεση κατόπιν στην Ελλάδα.

 

 

Η Ελλάδα είχε ταχθεί με το πλευρό της Αγγλίας και της Γαλλίας, γνωρίζοντας ο τότε πρωθυπουργός ότι τελικός θα ήταν και η νικήτρια καθώς είχε ισχυρό ναυτικό, άλλωστε παραδοσιακά και στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο ήταν και πάλι με το πλευρό της Βρετανίας. Συν τοις άλλοις, η Αγγλία δεν θα άφηνε ποτέ την Ελλάδα χωρίς να προβεί σε πράξεις διαμελισμού της, καθώς θα έκανε επιδρομή και θα καταλάμβανε το νησί της Κρήτης καθώς και αλλα στρατηγικής σημασίας.

 

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, ο ιταλός πρεσβευτής  έφτασε στην οικία του Έλληνα πρωθυπουργό όπου του επιδόθηκε το Ιταλικό τελεσίγραφο με το οποίο ζητούνταν κάποια σημεία στρατηγικής σημασίας για τους Ιταλούς, το έγγραφο είχε προθεσμία 3 ωρών. Ο Ιωάννης Μεταξάς απάντησε αρνητικά, κάτι που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τον λαό, καθώς αυτό επικρατούσε από καιρό και συνεπώς το ΌΧΙ ειπώθηκε από τον τότε πρωθυπουργού και έγινε ή μάλλον επικυρώθηκε , τίνι τρόπω και από τον λαό.

 

Όλοι περίμεναν άλλες ειδήσεις, ότι οι ιταλοί προελαύνουν και  σύντομα θα είναι στην πόλη των Αθηνών μέσα σε μια εβδομάδα, μάλιστα προκαταβολικά οι ιταλοί έδιναν μετάλλια μεταξύ τους , καθώς ήσαν βέβαιοι για την νίκη τους.

 

Όμως η ανθρωπότητα θα μείνει έκπληκτη καθώς ο ελληνικός στρατός προελαύνει και απελευθερώνει τις ελληνικές πόλεις και περιοχές της βορείου Ηπείρου, την περίοδο αυτή γράφεται και το λεγόμενο «έπος του 40» και θα πρέπει να αποτελεί μια σημαντική σελίδα όχι μόνο της Ελλάδας αλλα και της παγκόσμιας ιστορίας, καθώς ο πόλεμος αυτός καθόρισε σημαντικά την εξέλιξη και την πορεία μιας ολόκληρης ηπείρου καθώς και του υπόλοιπου κόσμου.

 

28η Οκτωβρίου

 

Η Ελλάδα ανατρέπει δεδομένα και σχέδια, γκρεμίζοντας τα όνειρα μιας ατσαλένιας μηχανής δίνοντας στην ανθρωπότητα το δικαίωμα και την ευκαιρία να αναπνέει, να ονειρεύεται και να ζει.

Η χώρα αυτή που κατατρόπωσε τις ορδές των Περσών, που έφραξε την είσοδο στους Άραβες στην Κωνσταντινούπολη και που κατακρήμνισε την ιερά συμμαχία, το 1940 γραφεί και πάλι τη σελίδα που συνάμα αποτελεί επίλογο και την έκβαση του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

 

 

Η 28 Οκτωβρίου 1940 δεν είναι μόνο μια ημέρα ορόσημο για την Ελλάδα αλλα και για την παγκόσμια ιστορία, καθώς ο απλός εύζωνας και ο στρατιώτης με τα όπλα που διέθετε κατατρόπωσε την ιταλική υπεροπλία αναγκάζοντας την επέμβαση της Γερμανίας, η οποία θα καθηλώνονταν και αυτή στα οχυρά Μεταξά, αν δεν είχε άλλο μέτωπο η Ελλάδα θα ανάγκαζε τους γερμανούς να πολεμούν για μήνες ή και να καταλάβουν εν τελεί κάποια σημεία της χώρας μας με μεγάλες απώλειες για τους ίδιους.

 

Στα βουνά της Πίνδου και τα μέρη της Βορείου Ηπείρου , γράφτηκε ουσιαστικά ο επίλογος αυτού του πολέμου με την νίκη να είναι με το μέρος των συμμάχων. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί αλλα μια σειρά γεγονότων που επηρεάστηκαν από το έπος του 40 οδήγησε στην απόβαση των συμμάχων, την προέλαση των Ρώσων από τα ανατολικά και εν τελεί την λήξη του Β’ παγκοσμίου και την ήττα της Γερμανίας.

 

Η Ελλάδα με την συμμετοχή της στο πόλεμο αυτό, έγραψε όχι μόνο μια σημαντική ιστορία για την ίδια αλλα και για τον υπόλοιπο κόσμο, μια ιστορική μέρα που θα είναι ορόσημο και σταθμός  στην πορεία της.

 

 

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου