Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Χωριό Ευαγγελισμός (ή Δράμεσι), πρόταση για μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά σε αυτό, στην θέση «Μίλζα»


Κοντά στο χωριό Ευαγγελισμός σχεδιάζεται η εγκατάσταση μιας σειράς ανεμογεννητριών πέριξ αυτού, σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΕ. Μια σειρά ή  ορθότερα συστάδα ανεμογεννητριών θα είναι πολύ κοντά στο χωριό, πρόκειται για την θέση «Μίλζα», μια πεδινή τοποθεσία που καθημερινά κινούνται κάτοικοι προς στις παρόδιες ιδιοκτησίες τους ή στα κοπάδια τους.

 

Πρόταση να αφαιρεθούν οι 6 ανεμογεννήτριες (θέση Μίλζα, εικ.1) καθώς είναι και κοντύτερα από ΒΑ του χωριού και πλησίον προς την περιοχή της Αρχάμπολης.

 

Γιατί πρέπει να αφαιρεθούν;

1.) Πρώτον το χωριό Ευαγγελισμός έχει το περισσότερο πληθυσμό για τα δεδομένα της περιοχής, κατοικείται καθόλη την διάρκεια του χρόνου και οι κάτοικοι αυτού ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία , συνεπώς κάποιες εκτάσεις πρέπει να μείνουν για νομή και βόσκηση, καθώς η εγκατάσταση ανεμογεννητριών πλησίον του οικισμού, θα δημιουργήσει προβλήματα καθώς από αυτή την συρρίκνωση δεν θα υπάρχουν εκτάσεις και κτήματα προς βοσκή.

 

Πρακτικά και χρήματα να λάβουν οι κτηνοτρόφοι, θα τα χρειάζονται για ζωοτροφές ή θα πρέπει να τα έχουν κλειστά στα ποιμνιοστάσια, φανταστείτε κάποιον που έχει 100 πρόβατα για παράδειγμα πόσους σάκους με βαμβακόπιτα ή κομμάτια τριφύλλι χρειάζεται. Συν τοις άλλοις η παραγωγή κρέατος και γάλακτος είναι καλής ποιότητας, καθώς τα κοπάδια εκεί τρέφονται στην ύπαιθρο με απόλυτα φυσικό τρόπο και με την υπάρχουσα βλάστηση, άλλωστε είναι φημισμένα τα κρέατα της νότιας Εύβοιας μαζί με αυτά της Νάξου.

 

 

 

2.)  Κάτοικοι ειδικά μετά το 2010 προέβησαν στην επιδιόρθωση των οικιών τους, στην φύτευση ελαιόδεντρων κτλ. ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις που υπήρξε αγορά γης και έχει γίνει κατασκευή οικιών. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα και έχουν προβεί σε εργασία στα παραπάνω, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι δεν επιθυμούν να αντικρίζουν τις όποιες αυτές κατασκευές κοντά στο χωριό ή τον υποσταθμό σε άμεση θέαση από όλη την περιοχή του χωριού.

 

 

 

3.) Για λόγους ασφαλείας (πτώση πτερυγίων κτλ.)

 

Στην τοποθεσία «Μπούρλαρι», στο χωριό Κατσαρώνι στην Κάρυστο, τον Δεκέμβριο του 2019 οι δυνατοί άνεμοι κατέστρεψαν τις ανεμογεννήτριες που ήσαν εκεί από το 2003, σπάζοντας τις κυριολεκτικά. Πρόσφατα επίσης στις  ανεμογεννήτριες στην θέση «παλαιόπυργος» στο Ποτάμι, που είχαν τοποθετηθεί τον Απρίλιο του 2020, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια εξ αυτών το πτερύγιο της αποκόπηκε εξαιτίας των ανέμων.

 

 

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η απόσταση 500 μ. των ανεμογεννητριών (ειδικά των 3MW) δεν είναι αρκετή και ούτε παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια και θα πρέπει να είναι σε 1.000-1.500 μ. Άρα στο χωριό οι ανεμογεννήτριες που προτείνονται προς αφαίρεση (μη εγκατάστασης) είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή σε σημεία που κινούνται συχνότερα οι κάτοικοι για εργασίες στα κτήματα, ή στα κοπάδια τους κτλ.

 

Φαντασθείτε την αποκοπή ενός πτερυγίου, που σε συνδυασμό με την επιτάχυνση εξαιτίας του ανέμου και την εκτόξευση του και την ολίσθηση επί εδάφους κατηφορικού, όπως τα σημεία που αναφέρουμε πλησίον του χωριού. Η ταχύτητα του αποκομμένου αυτού πτερυγίου θα είναι ως κοφτερή λεπίδα απ όπου θα διέρχεται, θα κόπτει και θα διαλύει τα πάντα ομοιάζοντας με δρέπανο, τι ζημιές υλικές θα υπάρξουν ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές ή σε αυτές που δραστηριοποιούνται άνθρωποι.

 

Να σημειωθεί ακόμη ότι αυτού του τύπου οι ανεμογεννήτριες  (Vestas V90-3MW) σε άλλες χώρες εγκαθίστανται σε υπεράκτια πάρκα, που η λιγότερη απόσταση από τις ακτές είναι 7 χλμ.

 

Συνεπώς η εγκατάσταση αυτών των ανεμογεννητριών σε μια απόσταση κοντινή από μια κατοικημένη περιοχή, ακόμη και 500 μ. είναι υπέρβαση. Οι τουρμπίνες αυτές  (του συγκεκριμένου τύπου) άσχετα με το νομοθετικό καθεστώς που διέπει σχετικά με την απόσταση από οικισμούς (500 μ. κτλ.) ,  ειδικά αυτού του τύπου (με ύψος πάνω από 100 μ.) όχι μόνο ηθικά αλλά και πρακτικά είναι λάθος, κατά συνέπεια πρέπει να είναι σε απόσταση περισσότερη από τα 1.000 μ. καθώς να επαναλάβουμε ότι η χωροθέτηση πλησίον στο χωριό είναι λανθασμένη.

 

4.)  Μένοντας στο ίδιο μήκος κύματος και λαμβάνοντας υπόψη και το παρακάτω, ότι οι ανεμογεννήτριες που είναι να εγκατασταθούν στη θέση « Μίλζα», είναι των 3MW, ο ρότορας φέρει διάμετρο 90 μ. ο πύργος είναι 105 είναι ύψος και τα πτερύγια είναι 40 τόνοι. Η κατασκευή αυτή είναι ναι μεν ιδανική για σημεία μακρινά από κατοικημένες περιοχές και αν είναι δυνατόν και από δρόμους. Δηλ. πρακτικά αλλιώς είναι μια α/γ των 1,5 ή 2 MW με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά σε μια θέση πχ. 500 μ. ή περισσότερο, από κατοικημένη περιοχή και αλλιώς οι προαναφερόμενες που πρακτικά η θέση αυτών πρέπει είναι περισσότερο από 1.000 μ. από κατοικημένες περιοχές.

 

Αισθητικά, ηχητικά, δομικά καθώς και για ασφάλεια πρέπει να αφαιρεθούν από την σημειούμενη θέση στο χάρτη. Στο παράδειγμα τέτοιων ανεμογεννητριών να ληφθεί και η περίπτωση ή το σενάριο αποκοπής που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο.

 

5.) Η Τοπική Κοινότητα Κομίτου, που ανήκει το χωριό Ευαγγελισμός, έχει έκταση 43 τ. χλμ. από το 2000 υπάρχουν 60 ανεμογεννήτριες, στην θέση «μεγάλη Ράχη, Μισοχώρια» (ή στου Ρόκκα, όπως είναι γνωστότερα). Από το 2018-19 εγκαταστάθηκαν 8 ανεμογεννήτριες (των 2,3 MW) στην  θέση Μηλιά, 7 α/γ στην θέση Κερασιά , βορειότερα αυτής άλλες 5 ανεμογεννήτριες, οριακά στην κυριολεξία, εκτός της περιοχής της κοινότητας.

 

Πρακτικά στην παρούσα φάση έχουμε, 75 α/γ ( ή 80  καθώς, οι πλατείες των  α/γ που προαναφέραμε και τα χώματα τους, επηρεάζουν κτήματα και εδάφη στην κοινότητα αυτή). Στο χωριό Ευαγγελισμός που φέρει το μεγαλύτερο πληθυσμό για τα δεδομένα της περιοχής, οι εκτάσεις του πρέπει να μείνουν ανέπαφες και να αποτελούν ζωτικούς χώρους για την κτηνοτροφία κτλ. Με απλά λόγια η ΝΑ πλευρά της κοινότητας πρέπει να μείνει ανεπηρέαστη και οι χώροι αυτής να μείνουν εκτός της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, δηλ. να μην «βαρύνει» αυτός ο χώρος.

 


6.) Στη τοποθεσία «Μίλζα», (εικ.3) ανατολικά της περιοχής του χωριού, που προορίζεται προς εγκατάσταση ανεμογεννητριών, το μέρος αυτό είναι κατάλληλο για πεδίο προσγείωσης ελικοπτέρου, σε περίπτωση διακομιδής ασθενούς προς την Αθήνα. Η θέση αυτή είναι πλησίον των κατοίκων ΒΔ του χωριού, (Πανοχωρίτες όπως τους λένε οι ντόπιοι) καθώς και των υπολοίπων ανατολικά, παράλληλα η τοποθεσία αυτή είναι κοντά και προς το Κόμιτο ή άλλα χωριά, καθώς και στο βουνό Κερασιά που διαμένουν κτηνοτρόφοι ή όσοι εργάζονται στις εκεί ανεμογεννήτριες, συνεπώς η θέση αυτή πρέπει να μείνει ως έχει.

 


 

7.)  Ανατολικά του χωριού είναι το φαράγγι, η αμμουδιά και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχάμπολης, τον οποίο επισκέπτονται άνθρωποι ακόμη και από άλλες χώρες και αποτελεί ένα εμβληματικό τοπίο του Κάβο Ντόρου. Φαντασθείτε οι διερχόμενοι επισκέπτες ή εκδρομείς ή και κάτοικοι να ατενίζουν από την θέση «πύργος» (εικ.2) την τοποθεσία αυτή και μπροστά τους να κατακλύζεται από τις τουρμπίνες αυτές προσβάλλοντας την κάθε αισθητική.

 

8.) Στην βόρεια πλευρά του χωριού είναι σε εξέλιξη η δημιουργία Μοναστηριού που θα φέρει την ονομασία Αγίου Μανδηλίου. Κατά συνέπεια η δημιουργία πλησίον αυτού που αφορά οποιαδήποτε τεχνολογική εγκατάσταση (πχ αγωγός, πυλώνες κτλ.) και εν προκειμένη περίπτωση ανεμογεννήτριες, είναι άτοπος, άσκοπος και ουδέν επωφελές θα φέρει παρά μόνο ζημία εκθέτοντας ένα σημαντικό έργο που δύνανται να πραγματωθεί στους χώρους που υπεδείχθησαν. Σε αυτά τα προσκυνήματα καθιδρύματα με την Θεολογική, θρησκευτική και ανθρωπιστική αποστολή τους, αποτελούν σημεία που συρρέουν πλήθος κόσμου.

 

 

 

9.) Ακόμη οι κτηνοτρόφοι το περισσότερο διάστημα είναι σε πεδινά ή χαμηλά μέρη, στα πιο ορεινά ποιμνιοστάσια (κονάκια) μεταβαίνουν για τρεις μήνες (ή συνηθέστερα από τις 21 Μαΐου μέχρι 20 Αυγούστου ή 20 Σεπτεμβρίου) άρα τα σημεία που επισημαίνονται πρέπει να μείνουν εκτός της χωροθέτησης και της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

 

10.) Το χωριό κατά γενική ομολογία καθώς και με δημοσκοπήσεις που διεξάγονται από ηλεκτρονικά μέσα , θεωρείται από τα ωραιότερα στην περιοχή, πεδινό με εξαιρετικά τοπία και με θέαση την θάλασσα, την νήσο Άνδρο καθώς και άλλα νησιά όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, όπως την Χίο, την νησίδα Καλόγεροι κτλ.

 

 

 

11.)  Σε συζητήσεις και απόψεις, επικρατεί η γνώμη οι ανεμογεννήτριες «να μην περάσουν κάτω απ τον δρόμο» εννοώντας την επαρχιακή οδό και συγκεκριμένα Κομίτου-Καψούρι κτλ. πρακτικά ένα μικρό παιδί ρωτηθεί ή ένας ηλικιωμένος στο χωριό είναι αυτής της άποψης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε ενημέρωση που διεξήχθη από εκπρόσωπο εταιρείας ΑΠΕ στο Κόμιτο στις 22/11/2020, κάτοικοι από το χωριό Ευαγγελισμός έθεσαν θέματα γενικού συμφέροντος όπως έργα που πρέπει να γίνουν και κυρίως η άποψη οι ανεμογεννήτριες αυτές να αφαιρεθούν και να γίνει αλλαγή της θέσης του υποσταθμού, ουδείς εξ αυτών ενδιαφέρθηκε περί κατάρτιση συμβολαίου ή είσπραξη ενοικίου από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα κτήματα του, παρά μόνο όσοι έχουν βόρεια στο χωριό κτήματα που φυσικά πρέπει να αποζημιωθούν.

 

12.) Η χωροθέτηση και η επισήμανση σημείων προς εγκατάσταση ανεμογεννητριών έγιναν το έτος 2008 ή προγενέστερα του 2010, σε μια εποχή που δεν υπήρχε πολλοι δεν είχαν την ενημέρωση, την γνώση , την εμπειρία ακόμη και την ωριμότητα σε αυτό το θέμα. Για παράδειγμα δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή δεν γνώριζαν πρακτικά αυτό που λέγεται ανεμογεννήτριες, καθώς μέχρι τότε αντίκριζαν κάποια μοντέλα ανεμογεννητριών με ύψος περίπου 15 μ. ή περισσότερο και που η εγκατάσταση τους με τα σημερινά δεδομένα είναι αμελητέα,  έκτοτε οι συνθήκες και τα δεδομένα έχουν αλλάξει, όπως συνέβη στην χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια, συνεπώς δεν μπορούν να μένουν στα στερεότυπα αυτά.

13.) Μέχρι πριν μερικά χρόνια κάτοικοι στο πλαίσιο της αστυφιλίας και για μια καλύτερη ζωή, πήγαιναν στην Αθήνα ή στην Κάρυστο και πολλοί εξ αυτών δημιούργησαν κάποια περιουσία ή μη, τα τελευταία χρόνια ουδείς έφυγε, πλέον καθώς οι συνθήκες άλλαξαν με συνέπεια μόνο τα παιδιά τους να στέλνουν στο σχολείο (πχ Γυμνάσιο στην Κάρυστο) με τους ίδιους να παραμένουν στο χωριό. Η αυξανόμενη κρίση και οι συνθήκες που δημιουργούνται, έχουν καταστήσει την ζωή στην πόλη ασύμφορη, συνάμα σενάρια που πρέπει να υπάρχουν σε εκπόνηση σχεδιασμού ή σαν ενδεχόμενο (στο πίσω μέρος του μυαλού μας) είναι αυτό της χρεοκοπίας, κούρεμα καταθέσεων ή υποτίμησης κτλ. που σημαίνει ότι τα χρήματα θα μετατραπούν σε απλά χαρτιά με μελάνι και αριθμούς. Όμως οι εκτάσεις πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ελεύθερες και εκτός από την χωροθέτηση και την δημιουργία πλατειών προς την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, καθώς σε ακραίες περιπτώσεις και χωρίς χρήματα, οι κάτοικοι θα είναι φτωχοί αλλά δεν θα πεθάνουν από την πεινά.

 

 

 

(Στην περίοδο της κατοχής , όσοι διέμεναν στην Αθήνα απεβίωσαν λόγο της πείνας, ουδείς όμως παρότι τις δυσμενείς συνθήκες πέθανε στα χωριά. Την περίοδο αυτή μάλιστα πολλοί που κατάγονταν από εκεί κατέφυγαν στα χωριά αυτά).

 

 

 

14.) Το χωριό αυτό και οι εκτάσεις του, μπορούν να συντηρήσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων και αυτό διαπιστώνεται μέσα και από ιστορικά στοιχεία, όπως από φοροδοτικούς πίνακες, σύμφωνα με αυτούς στην διάρκεια της τουρκοκρατίας υπήρχαν 40 οικογένειες, καθώς και  σε μεταγενέστερες απογραφές του 19ου αιώνα κτλ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε περιπτώσεις μετακίνησης πληθυσμού (χρεοκοπίας, πτώχευσης , πολέμου κτλ.) αν οι ανεμογεννήτριες και ο υποσταθμός κατακλύσουν τα εδάφη κοντύτερα στο χωριό, τι πρόβλημα θα δημιουργήσουν.

 

 

 

15.) Σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης οι μηχανές αυτές πιθανόν να βληθούν από εχθρικά αεροσκάφη ή πλοία, για να προκληθούν βλάβες στο δίκτυο ρεύματος. Με δεδομένο ότι τα χωριά θα έχουν περισσότερο κόσμο σε αυτές τις περιπτώσεις, η βολή και τα κομμάτια που θα εκρήγνυνται και θα εκσφενδονίζονται πόσο επικίνδυνα θα είναι για μια κατοικημένη περιοχή, αν οι στόχοι αυτοί είναι σε απόσταση 500 μ. από το χωριό και πόσο πιο ασφαλής σε μεγαλύτερη από 1.000-1.500 μ.

 

 

 

16.) Να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και στην ΖΕΠ, που δείχνει την οικολογική της αξία και τα είδη ζώων ή πτηνών που ζουν σε αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...