Σελίδες

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Άγιος Νικόλαος, η μορφή του σε Ελλάδα και Ρωσία & η επιστήμη στο Μπάρι



Ο Άγιος Νικόλαος είναι από τους πιο λαοφιλής αγίους της Χριστιανοσύνης, του οποίου προς  τιμήν του έχουν κτιστεί πάμπολλοι ναοί ανά τον κόσμο. Θεωρείται προστάτης των ναυτικών και μάλιστα στην Ελλάδα, μια χώρα κατεξοχήν με ναυτική παράδοση, τα πλοία του εμπορικού αλλά και του πολεμικού της ναυτικού, φέρουν εικόνες του Αγίου επί των γεφυρών ή των κέντρων επιχειρήσεων τους.  Ακόμη σε παράκτιες πόλεις, σε νησιά, ακτές καθώς και σε ορεινά μέρη θα υπάρχει κάποιος ναός ή ναΐσκος που φέρει το όνομα του αγίου αυτού Ιεράρχη.

 

Στην Ορθόδοξη Ρωσία δεν υπάρχει πόλη που να μην υπάρχει έστω μια εκκλησία του Αγίου Νικολάου, σε ολόκληρη την χώρα έχουν κτιστεί Μοναστήρι και  εκκλησιές που φέρουν το όνομα του, καθώς σε κάθε ιερό ίδρυμα θα υπάρχει έστω και ένα προσκυνητάρι με την εικόνα του.

 

Στο Κίεβο ο πρώτος χριστιανός πρίγκιπας, έλαβε κατά την βάπτιση του το όνομα Νικόλαος και μάλιστα έκτισε εκκλησία προς τιμή του Αγίου, έκτοτε η μορφή του θα συνδεθεί με αυτό τον λαό και χώρα και το όνομα του θα είναι από τα πιο διαδεδομένα μεταξύ των κατοίκων της Ρωσίας.

 

Σε ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο, τιμάται απ’ άκρη σε άκρη και η απεικόνιση του στις αγιογραφίες είναι τόσο χαρακτηριστική που και κάποιος μη εξοικειωμένος θα αναγνωρίσει την μορφή του. Ο Άγιος Νικόλαος σχετίστηκε κυρίως με τους ναυτικούς και όλους όσους διαπλέουν και ταξιδεύουν στις θάλασσες, με πλήθος θαυμάτων του αγίου συνδέθηκαν με ανθρώπους που κινδύνευαν και η επέμβαση του κατέστη σωτήρια.

 

Κάποτε στην επαρχία του μαστίζονταν από την πείνα με τους κατοίκους της να κινδυνεύουν από αυτή την κατάσταση που θα επικρατούσε , λόγο έλλειψης τροφίμων. Την ίδια αυτή στιγμή ένα πλοίο γεμάτο σιτηρά και τρόφιμα, ταξίδευε με προορισμό την Γαλλία. Την νύχτα εμφανίζεται ο Άγιος Νικόλαος στο όνειρο του πλοιάρχου, λέγοντας του να κατευθυνθεί προς τα Μύρα και ότι εκεί θα πουλήσει σε καλή τιμή τα σιτηρά του, δίνοντας του μάλιστα τρία νομίσματα ως εγγύηση.

Το πρωί που ξύπνησε ο καπετάνιος και είδε και τα νομίσματα στο χέρι του, βεβαιώθηκε για το θαύμα αυτό, ενημέρωσε τους ναυτες σχετικά με την αλλαγή πορείας του ταξιδιού τους.

Φθάνοντας στο Λιμάνι των Μύρων μέσα σε λίγες ώρες ξεπούλησε το εμπόρευμα σε καλή τιμή και οι κάτοικοι σωθήκαν από την πείνα , χάρης στην επέμβαση του Ιεράρχη τους ο όποιος ήταν ακόμη εν ζωή.

Ο Ιεράρχης αυτός γεννήθηκε το 270 μ.Χ και έζησε στην πόλη Μύρων της Λυκίας, μια περιοχή κάπου στην νοτιοανατολική χερσόνησο της σημερινής Αττάλειας. Στους διωγμούς φυλακίστηκε μαζί με άλλους χριστιανούς για αρκετό χρονικό διάστημα, αργότερα συμμετέχει στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Με την παρέμβαση του σωθήκαν τρεις αθώοι, την στιγμή της εκτέλεσης τους, από μια άδικη απόφαση καθώς και τρεις στρατηγοί που κατηγορηθήκαν άδικα για στασιασμό. Ο Άγιος Νικόλαος εμφανίστηκε στον ύπνο του αυτοκράτορα καθώς και του υπεύθυνου για την φυλάκιση τους, σώζοντας τους στρατηγούς αυτούς από την άδικη εκτέλεση.

 

Κάποτε ένα πλοίο που κινδύνευε , οι ναύτες ζήτησαν την βοήθεια του Αγίου και εκείνος σε λίγο εμφανίστηκε στο τιμόνι του πλοίου, το οποίο μόλις διέφυγε το κίνδυνο εκείνος χάθηκε. Οι ναύτες όμως κατευθύνθηκαν προς τα Μύρα και χωρίς να τον έχουν ξαναδεί τον αναγνώρισαν, μόλις έφτασαν στην εκκλησία και τον ευχαρίστησαν. Όταν συνέβη αυτό ο Άγιος ήταν εν ζωή.

 

Κοιμήθηκε πιθανότατα το 330 μ.Χ. ή με μια άλλη εκδοχή το 343-351 μ.Χ.  και λίγο μετά ανέβλυσε μύρο και εξ αυτού έφερε την ονομασία μυροβλύτης. Τάφηκε στα μέρη αυτά και η ανακομιδή του έγινε το 1087μ.Χ  και μεταφέρθηκε από τους Λατίνους στο Μπάρι της Ιταλίας.

Οι πιστοί που προσέρχονται ετησίως στην πόλη αυτή είναι 70.000 και το 95% αυτών είναι κυρίως Ρώσοι.

 

Μελέτες που έγιναν το 1954 και 1957 , στην διάρκεια εργασιών αναστήλωσης του ναού που βρίσκεται. Οι επιστήμονες προέβηκαν σε εξέταση και μελέτη του λειψάνου του αγίου και οδηγήθηκαν σε μια σειρά πορισμάτων, όπως ότι όντως είχε φυλακιστεί και είχε επηρεαστεί η υγεία του, ότι ήταν μετρίου αναστήματος (1,67) ότι άνηκε στην λευκή ινδοευρωπαϊκή φυλή καθώς και ότι έζησε μεταξύ 70-80 χρονών.

Το πρόσωπο του είναι, σύμφωνα με μετρήσεις και έρευνες , όπως αναπαριστάται στις εικόνες, μάλιστα Ρώσοι επιστήμονες με διάφορα μέσα έδωσαν μια αποτύπωση πως ήταν περίπου ο Άγιος όταν ζούσε.

Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν! 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου