Σελίδες

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Αρχάμπολη, ένα μέρος της Ευβοιας που θα πρέπει να ενταχθεί στην UNESCO- χωριό Ευαγγελισμός και ένας υποσταθμός λιγότερο από 250 μ. απόσταση και στην «μπούκα» του Αιγαίου


Στο χωριό Ευαγγελισμός στην ΝΑ Εύβοια (περιοχή Καφηρέα) σε μια απόσταση δυτικά αυτού, σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, σχεδιάζεται η δημιουργία υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος, που εξ αυτού θα υπάρχει καλώδιο που θα ποντιστεί και θα συνδέεται με την Αττική.

 

Η απόσταση κοντά στο χωριό, η οπτική θέαση αυτού, όπως και οι άμεσες ή μελλοντικές παρενέργειες εξ αυτού, έχει δημιουργήσει μια αρνητική ατμόσφαιρα και οι κάτοικοι αντιτίθενται σε αυτό το εγχείρημα.

Παράλληλα  σύμφωνα με τοπικά μέσα καθώς και σε αίτημα που εχει διατυπωθεί, αναφέρεται ότι πρέπει η εγκατάσταση να γίνει αλλου, κάτι που αποτελεί και την  εναλλακτική πρόταση.

Προτείνεται θέση για την εγκατάσταση του υποσταθμού  ένα σημείο δυτικότερα  σε μια απόσταση περίπου 700-1.000 μ. από την αρχικά σχεδιαζόμενη θεση, συμφερουσα και για την εταιρία αλλά και για τους κατοίκους.


 

Οι λόγοι συνοπτικά έχουν να κάνουν με την απόσταση , καθότι η θέση που προτείνεται και σε συνδυασμό με τον λόγο και πλαγιά που μεσολαβεί, διευρύνει την οποία όχληση. Συν τοις άλλοις είναι σε απόσταση και από το χωριό Ευαγγελισμός καθώς και από το γειτονικό Κόμιτο, καθώς η τοποθεσία είναι ένας ενδιάμεσος χώρος. Ακόμη συνάρχουν λόγοι υγείας , καθώς όσο πλησιέστερο είναι ένα τέτοιου είδους εργοστάσιο, σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα στους κατοίκους, καθώς η εκπομπή από τα επιμέρους μηχανήματα και οι συσκευές εξ αυτού του σταθμού , θα τείνει να αυξήσει τις περιπτώσεις καρκίνων (ειδικά λευχαιμίας), να σημειωθεί ότι στο μέρος αυτό υπάρχουν και μικρά παιδιά.

Μη ξεχνάμε ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς ή έκρηξης (μπλακ άουτ κτλ.) θα έχουν αποτέλεσμα την διαρροή ή εκπομπή βλαβερών ουσιών, κάτι που αφορά και περιπτώσεις υποσταθμού κλειστού τύπου.

 

Στο παραπάνω να προστεθούν και οι λόγοι ασφαλείας , καθότι οι καιρικές συνθήκες είναι έντονες εκεί, συνεπώς ένας κεραυνός μπορεί να προκαλέσει ένα βραχυκύκλωμα (μπλακ άουτ) και μη γένοιτο μια ζημιά ή σπινθήρας θα δύνανται να προκαλέσει μια έκρηξη και θραύσματα εξ αυτού να εκτοξεύονται πέριξ αυτού, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο επισφαλές είναι να βρίσκεται σε κοντινότερη απόσταση από κατοικημένες περιοχές.

Δημοσιεύματα κατά καιρούς αναφέρουν εκρήξεις σε υποσταθμούς που έχουν συμβεί σε διάφορες περιοχές ή που έχει ξεσπάσει πυρκαγιά,  όπως τον Φεβρουάριο στον Ασπρόπυργο.

Ακόμη σε περίπτωση πυρκαγιάς εξ αυτού, στην τοποθεσία όπου σχεδιάζεται, θα είναι για τους κατοίκους ασφυκτικά μικρότερος ή μηδαμινός ο χρόνος αντίδρασης για την κατάσβεση ή για να εκκενώσουν το χωριό, σε σχέση με την θέση που προτείνεται. Η θέση του υποσταθμού σε πολλά σπίτια είναι νοτιοδυτικά , που σημαίνει ότι αν ξεσπάσει φωτιά πολλά θα εγκλωβιστούν και χωρίς να έχουν δρόμο διαφυγής (δηλ. πως θα μετακινηθούν για παράδειγμα παιδιά ή ηλικιωμένοι; )

Για στρατιωτικούς/αμυντικούς λόγους

Στην θέση που προορίζεται να κατασκευαστεί ο υποσταθμός τίθεται και θέμα στρατιωτικής ασφάλειας, καθώς είναι σε θέση που διακρίνεται από ανατολικά και δύνανται να βληθεί από εχθρικό αεροσκάφος ακόμη και από μακρινή απόσταση, όπως νησίδα Καλόγεροι ή την Χίο, χωρίς να επιχείρηση κοντά στην Ευβοια. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι επισφαλές και για τα γύρω μέρη, όπως και την Κάρυστο καθώς σε ευθεία γραμμή είναι μόλις 15 χλμ. Ακόμη και στο απίθανο σενάριο όλοι οι κάτοικοι να ήταν υπέρ στο να κατασκευαστεί ο Υ/Σ κοντά στο χωριό, το γεγονός και μόνο ότι συντρέχουν και στρατιωτικοί λόγοι, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να φροντίσουν να απομακρυνθεί από το σημείο που σχεδιάζεται και να  κατασκευαστεί αλλού. Η προτεινόμενη θέση που αναφέρεται στην αίτηση των κατοίκων είναι 700-1.000 μ. δυτικότερα , σε μια πιο αθέατη και συνάμα σε ένα ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του χωριού Ευαγγελισμού καθώς και του γειτονικού (καθώς από τις οικίες αυτού, απέχει ο Υ/Σ αν κατασκευαστεί εκεί 1.300 μ.)

 

 

Οι υποσταθμοί αποτελούν και αυτοί σημαντικούς στόχους για πολεμικά αεροπλάνα. Το μέρος αυτό που προτείνουμε είναι πιο αθέατο, που σημαίνει ότι σε περίπτωση σύρραξης είναι αδύνατον να βληθεί από ένα αεροσκάφος, παρά μόνο πράττοντας ελιγμούς και με τον κίνδυνο να καταρριφθεί καθώς θα επιχειρεί κοντά στις ακτές του νησιού.

I. Να σημειωθεί ότι το στενό Καφηρέα, έχει άμεση θέαση απ’ το χωριό, μάλιστα κάποιο σημείο διέλευσης του αποτελεί διεθνή ύδατα, συνεπώς ένα πλοίο ξένων συμφερόντων ή πολεμικό θα δύνανται να επισημάνει, να φωτογραφίσει τον υποσταθμό καθώς και να γίνει ο υπολογισμός της θέσης αυτού. Κάτι που είναι πανεύκολο στην αρχική του θέση, δύσκολο όμως στην προτεινόμενη τοποθεσία.


 

II. Στην αρχική θέση είναι δυνατόν να βληθεί ακόμη και από μεγάλη απόσταση, καθώς ανατολικά του χωριού η θάλασσα του Αιγαίου και μέχρι την Χίο, με εξαίρεση την βραχονησίδα Καλόγεροι, δεν υπάρχει κανένα φυσικό ή τεχνητό εμπόδιο, συνεπώς ένα βλήμα από αεροσκάφος με δραστικό βεληνεκές από 54 ή 154 χλμ. ( πχ. τύπου AIM-9 ή AGM-84K SLAM-ER) είναι δυνατόν να πλήξει τον υποσταθμό αυτόν από πολύ μακρινή απόσταση.

Αναλογίζεται κάνεις το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε μέρη της Αθήνας , ποσά σπίτια και κυρίως νοσοκομεία θα είναι χωρίς παροχή ρεύματος και πόσοι άνθρωποι θα κινδυνεύουν καθώς δεν θα  υπάρχει η κατάλληλη μηχανική υποστήριξη. Συνεπώς ανεξάρτητα τι είδους σταθμός είναι (βασικός ή βοηθητικός) πρέπει να είναι σε σημείο αθέατο, καθώς όταν αποτελέσει στόχο θα βληθεί προκαλώντας ανυπολόγιστες συνέπειες. Να τονίσουμε ότι το σημείο αυτό είναι μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα απόσταση, σε ευθεία, από την πρωτεύουσα, να μην παραλειφθεί επίσης και το γεγονός  ότι η Εύβοια είναι ένα προγεφύρωμα της Αττικής.

Σημείωση: σε αυτούς τους παράγοντες εκτατής ανάγκης, όπως εμπόλεμη σύρραξη ή θερμού επεισοδίου θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και ο παράγοντας ατύχημα και οι ανθρώπινες ζωές. Αν βληθεί και η έκρηξη είναι πλησίον του χωριού τι συνέπειες θα έχει, καθώς σε τέτοιες καταστάσεις στο χωριό αυτό (όπως και σε άλλα) θα καταφύγουν αρκετοί άνθρωποι που αποτελεί και την γενέτειρα τους, αφενός για την ασφάλεια τους και αφετέρου για την συντήρηση τους, καθώς τα καταστήματα τροφίμων στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις θα είναι άδεια.

Στις φωτογραφίες  βλέπουμε πόσο διευρυμένος ορίζοντας  υπάρχει, χωρίς κανένα φυσικό ή τεχνητό εμπόδιο, οπότε για στρατιωτικούς σκοπούς  ο υποσταθμός πρέπει να εγκατασταθεί σε άλλη θέση.

 


 

Να σημειωθεί ότι οι άλλοι δυο υποσταθμοί που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν στην περιοχή γενικότερα είναι  μακριά από κατοικημένες περιοχές, ενδεικτικά ο ενας θα είναι περίπου 2.500 μ. ή και περισσότερο από 2.000 μ. και ο άλλος επίσης πάνω από 2.000 μ. από τα χωρια που είναι κοντύτερα σε αυτό στην περιοχή, ανατολικά ή νότια.

 

Άρα γιατί να υπάρξει ένας υποσταθμός στην  θέση «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» και μάλιστα που θα καταλαμβάνει τόση έκταση και σε τόσο κοντινή απόσταση , δηλ. μόλις 350 μ. (πληροφορίες λένε για 220 μ.) από το χωριό Ευαγγελισμός ;

 

 

Ανεμογεννητριες στο χωριό Ευαγγελισμός

Βορειοδυτικά του χωριού, είναι μια πεδινή εκταση σε ένα λόφο και αναφερεται «Αιολικό πάρκο Μίλζας», εκεί σχεδιάζεται να υπάρξουν κάποιες ανεμογεννήτριες, της τάξης των 3 MW. Όμως λόγοι ότι είναι κοντά στο χωριό –άσχετα τα 500 μ.- καθώς η αποκοπή πτερύγιου και η εκτόξευση αυτού ( σε συνδυασμό από μια βλάβη του ρότορα αναπτύσσοντας ταχύτητα και τον άνεμο) να «φυγει» και να καταλήξει σε σημεία του χωριού θέτοντας σε κίνδυνο τους ανθρώπους. (Τον περασμένο Σεπτέμβριο απεκόπη πτερύγιο από ανεμογεννήτρια , στην θέση «παλαιόπυργο» στο Ποτάμι που είχε εγκατασταθεί λίγους μηνες πριν, συγκεκριμένα τον Απρίλιο).

Ακόμη στα σημεία αυτά διέρχονται καθημερινά άνθρωποι, όπως κτηνοτρόφοι κτλ. δηλ δεν είναι βουνό που είναι με τα κοπάδια τους μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως Μάιο-Αύγουστο ή Σεπτέμβρη αλλα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Ακόμη στο μέρος αυτό είναι και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχάμπολης, (ανακυρήχθηκε με το ΦΕΚ Β' 87-2.2.2000 όπου και οριοθετείται) που πρέπει οι ανεμογεννήτριες να είναι σε μια απόσταση από τα ορια του, καπου 574 μ. όμως καθότι δυνητικά μπορεί να αποτελεί και παγκόσμιο μνημείο της UNESCO, θα πρέπει να γίνει μια άλλη σχεδίαση και κάποιες ανεμογεννήτριες να αφαιρεθούν και άλλες να εγκατασταθούν αλλού.


 

Να τονίσουμε ότι ο χώρος αυτός είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων και θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω έρευνες, ενδεικτικά ο ιστορικός Κων. Γουναρόπουλος, κατευθυνόμενος προς την περιοχή αυτή, στα τέλη του 19ου αιώνα,  αναφέρει ότι στις ακτές του Ευαγγελισμού (τότε Δράμεσι) υπάρχουν ίχνη από την εποχή του Κατακλυσμού. Ο χώρος αυτός της Αρχάμπολης δεν αποκλείεται να αποτελεί και μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, της οποία  όπως λέγεται το ένα μερος της είναι βυθισμένο στην θάλασσα.

 

Η Αρχάμπολη είναι μέρος που αποτελεί κληρονομιά, και «προίκα» για την περιοχή και ολόκληρο το νησί όπως και για την χώρα μας και θα είναι ένα τεράστιο λάθος να επηρεαστεί ακόμη και η θέαση με την παρουσία ανεμογεννητριών κοντά της, καθώς αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα «ανενεργό» θησαυρό και που πρέπει να αξιοποιηθεί.

 

2.) είναι επίσης και κοντά στα όρια του οικισμού, όπως αποτυπώνεται στο δασικό χάρτη όμως  τα 500 μ. δεν επαρκούν γι’ αυτού του τύπου ανεμογεννήτριας (3MW, ύψους 105 μ. ) καθως θα υπάρχει όχληση ηχητική, οπτική, θα επηρεάσει την κτηνοτροφία κτλ. καθώς μεταξύ αλλων αφορά και θέμα ασφαλείας πχ περίπτωση αποκοπής εξαρτήματος ή πτερυγίου και τόσο κοντά σε κατοικημένη περιοχή και

 

3.) είναι σε απόσταση 200 μ. από Μοναστηριακό χώρο, καθώς πέρα από τα 500 μ.  είναι και θέμα καθαρά πρακτικό, καθώς δεν δύνανται να υπάρχει ησυχία σε μια τόσο κοντινή απόσταση, καθώς η ησυχία που πρεσβεύουν οι χώροι αυτοί, καθώς λέγονται και Ησυχαστήρια, δεν αφορά μόνο την πνευματική έννοια του όρου αλλα και αυτή της φυσικής, άλλωστε γι αυτό και όλα τα Ορθόδοξα Μοναστήρια κτίζονται σε σημεία πιο μακριά από πόλεις ή οικισμούς, όπως και ότι οι Α/Γ πρέπει βρίσκονται τουλάχιστον σε απόσταση 500 μ. από Ιερές Μονές.

Ταυτόχρονα τίθεται θέμα ασφάλειας, καθώς η αποκοπή πτερυγίου και η κλίση του εδάφους και η πτώση αυτού, μπορεί να επιφέρει συνέπειες που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε και δεν θέλουμε να σκεφτούμε, καθώς θα κινδύνευαν κάτοικοι, εκδρομείς (στο φαράγγι) ή παιδιά στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής ή και να καταστρέφονταν περιουσίες.


4.) Το μέρος αυτό είναι κατάλληλο για πεδίο προσγείωσης ελικοπτέρου, καθότι είναι και πλησιέστερο και στα γειτονικά χωριά, σε αιολικά πάρκα (καθώς οι εργασίες αυτών, αποτελούν υψηλού κινδύνου) και το φαράγγι της Αρχάμπολης (όπου σε κάποιο μονοπάτι θα διέρχονται εκδρομείς) , συνεπώς χρειάζεται σε περίπτωση μεταφοράς ασθενούς ή τραυματία προς την Αθήνα.

Το χωριό Ευαγγελισμός έχει τους περισσότερους κατοίκους, πολλοί έχουν προβεί στην ανακαίνιση των οικιών τους και στη φύτευση δέντρων (ελαιόδεντρα κτλ.) , πέραν αυτού κάποιοι  έχουν ξοδέψει χρήματα, καθώς και αυτοί που κατάγονται και έχουν οικίες (ή έχουν προβεί σε αγορά οικήματος) μεταβαίνουν παροδικά ή για μεγάλο διάστημα εκεί, (καθώς στα χωριά θα αναζητούν μια ποιότητα ζωής) συνεπώς δεν είναι διατιθέμενοι και ούτε ενθουσιάζονται στην προοπτική, να αντικρίζουν τις ανεμογεννήτριες  ή ένα υποσταθμό κοντά στο χωριό ή να μην έχουν την ησυχία του καθώς θα υπάρχει και ηχητική όχληση, πχ 50 dB).

Ακόμη πέρα από τις οικίες που είναι σε καλή κατάσταση και σε εκκλησίες του χωριού έχουν πραγματωθεί εργασίες που αφορά την συντήρηση ή ανακαίνισης τους.

 

Παράλληλα κάνεις από τους κατοίκους του χωριού δεν έχει φύγει τα τελευταία χρόνια και να μείνει μόνιμα, όπως συνέβαινε παλαιότερα, στην Κάρυστο για παράδειγμα (καθώς τα παιδιά που πάνε Γυμνάσιο πηγαινοέρχονται ή έμεναν κάποιες μέρες φιλοξενούμενα σε συγγενικά σπίτια στην Κάρυστο). Το αντίθετο μάλιστα, φροντίζουν να βελτιώνουν την καθημερινότητα τους ή την απασχόληση τους (πχ αγορά κτημάτων, διάνοιξη αγροτικών οδών, αγορά μηχανημάτων κτλ.) Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και μικρά παιδιά τα οποία γεννήθηκαν στην διάρκεια της δεκαετίας που πέρασε.

Πρακτικά την δεκαετία που διανύσαμε υπάρχει μια αύξηση και μια δραστηριότητα στο χωριό αυτό, συνεπώς πρέπει να μεριμνήσουμε για τους ανθρώπους αυτούς της υπαίθρου.

 

Η περιοχή του χωριού είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA και στην ΖΕΠ,  γεγονός που αποδεικνύει την οικολογικής της και φυσικής αξία. (Το φαράγγι της Αρχάμπολης για παράδειγμα είναι στην υποκατηγορία Α 4).

 

Τέλος να αναφερθεί ότι

ότι οι εκτάσεις του χωριού είναι περιορισμένες, καθώς αλλα χωριά περιβάλλονται από βουνά ή έχουν τεράστιες εκτάσεις, συνεπώς έχουν την «πολυτέλεια» να φέρουν κάποιες ανάλογες εγκαταστάσεις (σχήμα λογού) . Για παράδειγμα το διπλανό χωριό Κόμιτο, οι εκτάσεις του ξεκινούν από το Μερούθι (Μερούνι, ακτωνύμιο της περιοχής) μέχρι την κορυφή της Γιούδας , αν σε ένα χάρτη σημειωθεί με μια γραμμή («χονδρικά» χωρίς τις ρεματιές, λόφους, πλαγιές κτλ) είναι μια απόσταση πάνω από 9 χλμ., (εικ. 1)  επίσης στα βουνά πέριξ της κορυφής της Όχης ή στην προαναφερόμενη κορυφογραμμή Γιόυδα, κάτοικοι από το χωριό Αντιά έχουν ιδιοκτησίες σε αυτά τα σημεία.

 


Το χωριό Ευαγγελισμός, όπως σημειώνεται στο χάρτη  (εικ.2), από τις ακτές μέχρι και το δρόμο (επαρχιακή οδός Καρύστου- Αμυγδαλιάς) είναι – «χονδρικά» -2.5 χλμ. όποτε γίνεται αντιληπτό πόσο χρήσιμες είναι οι εκτάσεις και πόσο θα επηρεαστούν από τις εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται να γίνουν και πόσα προβλήματα  θα δημιουργήσουν στου κατοίκους αυτού.


Πρακτικά αυτό είναι και μια «ειρωνεία» καθότι ένα χωριό λόγω της θέσης του αποστασιοποιημένο από όλο αυτό το φάσμα (ανεμογεννητριών κτλ.) –καθόλου τυχαίο ότι οι κάτοικοι αυτού σε φορείς Δημάρχους, πρόεδρους κτλ. θέταν άλλου είδους ζητήματα - να έχει κοντύτερα έναν  υποσταθμό από οποιαδήποτε άλλη κατοικημένη περιοχή. Όταν οι περιπτώσεις καρκίνων είναι συχνές, φαντασθείτε τι θα επακολουθήσει σε μερικά χρόνια από αυτήν την εγκατάσταση σε μια τόσο κοντινή απόσταση (άλλωστε ουδείς θα πήγαινε να αγοράσει ή να κτίσει σπίτι διπλά σε ένα υποσταθμό, ακομη και αν ηταν κλειστού τύπου).

Ακόμη  οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες, 4-5 Βορειανατολικά του χωριού (όταν δυτικά της περιοχής θα είναι ανεμογεννήτριες , πλέων της τάξης των 3,6 mw η καθεμιά, θα μπορούσαν και αυτές να ενσωματωθούν στις συγκεκριμένες συστάδες, και να αφήσουν ανέπαφα τα σημεία αυτά του χωριού, του Μοναστηριού που είναι σε εξέλιξη και την Αρχάμπολη που η ανάδειξη της, θα ενισχύσει και θα δώσει ένα ακόμη διαπραγματευτικό ατού, όχι μόνο στην Καρυστία αλλα και για ολόκληρη την Εύβοια. Η δε ένταξη της, όπως στην UNESCO, θα φέρει τέτοια οφέλη που δεν δύνανται να γνωρίζουμε ή να προσδιορίσουμε.

 

 

 

 


Στην φωτογραφία (εικ.3) είναι η περιοχή του χωριού Ευαγγελισμός (πρώην Δράμεσι) όπως φαίνεται από την θάλασσα (στενό Καφηρέα) σημειώνεται η θέση που σχεδιάζεται να γίνει ο υποσταθμος ( Θέση Ευαγγελισμός) και πόσο ορατή είναι από τα πλοία που διέρχονται καθημερινά από το σημείο αυτό –από τα σημαντικότερα της Μεσογείου- όποτε η θέση που προτείνεται και πρέπει να επιλεχτεί του καθως μεταξυ αλλων δεν είναι ορατή από την θάλασσα. Αν λάβουμε ένα παράδειγμα από την καθημερινότητα, ότι ουδείς θα άφηνε σε ένα κατάστημα που συχνάζει κόσμος, χρήματα, έγγραφα ή κλειδιά σε πάνω στο γραφείο.

 (σημ: τα σπίτια στο χωριό αυτό είναι ακροβολισμένα καθόλη την έκταση και επίσης από την γωνία λήψης της φωτογραφίας πολλά δεν είναι ορατά, η φωτογραφία είναι μερικά χρόνια πριν και δεν φαίνονται κάποιες ανεμογεννήτριες που είναι σε κάποια σημεία ψηλά στο βουνό.

 

Άραγε ένα πανέμορφο χωριουδάκι και με ένα τέτοια θησαυρό διπλά του, θα είναι σωστό να υπάρχουν ανεμογεννήτριες και ένας υποσταθμός τόσο κοντά του;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου