Σελίδες

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Χωριό Ευαγγελισμός Καφηρέα Ευβοίας: ΌΧΙ των κατοίκων στην εγκατάσταση του υποσταθμού πλησίον του χωριού & των ανεμογεννητριών βόρεια αυτού - ανοιχτή επιστολή


Άρθρο και συνάμα ανοιχτή επιστολή

 

Προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό

 

Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευβοίας, Γεώργιο Κελαϊδίτη

 

Επικεφαλείς των περιφερειακών παρατάξεων και συμβούλων αυτών, της ΠΕ Ευβοίας

 

Δήμαρχο Καρύστου, Λευτέρη Ραβιόλο

 

Και επικεφαλείς δημοτικών παρατάξεων, Ζάχο Χατζηνικολή και  Δημήτριο Παρασκευά

 

 

Βουλευτές Ευβοίας:

 

Σίμο Κεδίκογλου

Αθανάσιο Ζεμπίλη

Σπυρίδωνα Πνευματικό

 

Ευάγγελο Αποστόλου

Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη

Γεώργιο Μαρίνο

 

 

Θέμα: Κατασκευή υποσταθμού ηλ. ρεύματος μια «ανάσα» από το χωριό Ευαγγελισμός της Νοτίου Ευβοίας πλησίον της Αρχάμπολης.

 

 

Το χωριό Ευαγγελισμός Καφηρέα Ευβοίας, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στην επικαιρότητα εξαιτίας του γεγονότος ότι σχεδιάζεται πλησίον αυτού, η εγκατάσταση υποσταθμού ηλ. ρεύματος και όπως ήταν αναμενόμενο υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους του χωριού , καθώς η συγκεκριμένη βιομηχανική εγκατάσταση θα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 250 μ. από τα όρια αυτού, όπως αυτά ορίζονται από το ΦΕΚ 923 Δ’ -6/10/1986.

 

Στις 7 Απριλίου 2021 έγινε διαμαρτυρία στο σημείο που θα ξεκινούσαν οι εργασίες για την κατασκευή του  υποσταθμού. Η παρουσία όλων των κατοίκων του χωριού είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες.

 

1

Η απήχηση σε δημοσίευση που αφορούσε το θέμα αυτό, συγκεκριμένα από την σελίδα «Αντιαιολικό Μέτωπο Αντίστασης Καρυστίας», έφτασε σχεδόν τα 20.000 άτομα, σύμφωνα με τις μετρήσεις που καταγράφηκαν.

 

Παράλληλα έχει γίνει πρόσφατα προσφυγή στο διοικητικό εφετείο Αθηνών κατά του συγκεκριμένου έργου και η οποία είναι σε εκκρεμότητα.  Δυστυχώς στην παρούσα φάση διεξάγονται σχετικές εργασίες για την κατασκευή του υποσταθμού.

 

Να τονίσουμε ότι η τοποθεσία κατασκευής του υποσταθμού είναι η πιο ακατάλληλη για λόγους που αφορούν στην υγεία, στην ασφάλεια, στο περιβάλλον καθώς θα υποβαθμίσει και θα δυσχεραίνει τις ζωές των κατοίκων.

 

Υγεία

 

Όσον αφορά στο θέμα υγείας και τις επιπτώσεις από ένα υποσταθμό ηλ. ρεύματος κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ακούγονται διαφορές απόψεις και θεωρίες, όπως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται, καθώς είναι κλειστού τύπου ή ότι είναι περιορισμένης κλίμακας κτλ. Όσον αφορά όλα αυτά,  φυσικά και δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσουμε, καθώς ουδείς θα πήγαινε –ακόμη και αυτοί που υποστηρίζουν τις απόψεις αυτές- να κτίσει ή να αγοράσει ένα σπίτι δίπλα σε μια τέτοια εγκατάσταση, όπως και κανένας δεν θα ήθελε να υπάρχει μια τέτοια κατασκευή, όταν εκεί κοντά θα έμεναν οι δικοί του άνθρωποι ή τα αγαπημένα του πρόσωπα.

 

Σε ερώτηση που τέθηκε από κάτοικο σε αρμόδιο πάνω σε θέματα μαγνητικών πεδίων κτλ. αν θα έκτιζε σπίτι δίπλα σε υποσταθμό , απάντησε ότι «δεν θα το επέλεγα»

 

 

Μεταξύ των ασθενειών που οφείλονται σε τέτοιου είδους εκπομπές, είναι ο καρκίνος και ιδιαίτερα η λευχαιμία, η σκλήρυνση κατά πλάκας και πολλές άλλες παθήσεις.

 

Χιλιάδες άνθρωποι δίνουν καθημερινά μάχη με τον καρκίνο και δη λευχαιμία στα νοσοκομεία.

 

Που ασθένησαν και αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους και να ταξιδέψουν πολλές φορές (συνηθέστερα) σε μια αφιλόξενη και συνάμα άγνωστη για πολλούς πόλη των Αθηνών, καθώς χρειάζεται να μεταβούν στα νοσοκομεία αυτής. Από επαρχία, χαμένοι στους διαδρόμους και στην αναμονή των διαγνωστικών αυτών κέντρων και χωρίς πολλές φόρες να έχουν οι ίδιοι ή οικείοι τους να μείνουν κάπου.

 

 

 

Άνθρωποι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες  και ακτινοθεραπείες, δίνοντας την δική τους μάχη,  με μια αρρώστια που πολλοί αποφεύγουν και να την αναφέρουν. Άνθρωποι που υποβάλλονται σε εξετάσεις όπως αξονικές, μέσα σε χώρους, διαδρόμους, ενδείξεις και λέξεις που όταν ακούγονται , φοβίζουν και στο άκουσμα τους.

 

Να αντικρίζει κανείς μια κοπέλα 20-25 χρόνων και να κάνει χημειοθεραπείες και τι στιγμή αυτή να δακρύζει!

Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλους αυτούς και μετά ας δούμε ποσό θα θέλουμε να υπάρχει μια τέτοια εγκατάσταση κοντά σε ένα μέρος που κατοικούν άνθρωποι και ζουν και μικρά παιδάκια!

 

Ακόμη κάτι πολύ χαρακτηριστικό που συνέβη την ημέρα της διαμαρτυρίας, στις 7 Απριλίου, όπου στο σημείο αυτό ήταν και δυο μικρά παιδάκια και κάποια στιγμή ο παππούς του ενός από αυτά, κρατώντας τα και βγαίνοντας μπροστά, είπε στον υπεύθυνο του κλιμακίου: «αυτά εδώ, τι θα γίνουν;»

 

Και η ερώτηση παραμένει: «αυτά τα παιδάκια, τι θα γίνουν;»

 


Παράλληλα εξετάζοντας και πιο πρακτικά το ζήτημα, να λάβουμε υπόψη ότι μέσα από μια τέτοια εγκατάσταση , μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις ή παρενέργειες που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί ή δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικά πορίσματα, άρα το πιο συνετό για να καλυφθεί κάθε ενδεχόμενο είναι η θέση του υποσταθμού να είναι σε απόσταση μακριά από το χωριό. Άρα πρέπει υπάρξει η εφαρμογής της αρχής της «συνετούς αποφυγής», καθότι  πολλές επιπτώσεις ή συνέπειες είναι αβέβαιες.

 

 

Στρατιωτικοί λόγοι

Στις παραμέτρους αυτές να τεθεί και ένα ζήτημα που αφορά γενικότερα την χώρα μας και τους κατοίκους μακροπρόθεσμα ή σε κάποια εκδοχή που πρέπει να ληφθεί  υπόψη. Καθώς η τοποθεσία αυτή του υποσταθμού βρίσκεται σε μια περίοπτη θέση (εικ.3) και που μπορεί να εντοπιστεί από πολύ μακριά και καθώς αποτελεί υποδομή απ’ αυτές που βάλλονται (όπως γέφυρες κτλ.)  και σε μια σύρραξη ή εμπόλεμη κατάσταση είναι εύκολο να βληθεί από εχθρικό αεροσκάφος από πολύ μακρινή απόσταση!

 


Το παραπάνω θα έχει συνέπειες και για τους ανθρώπους του χωριού αυτού, καθότι σε τέτοιες συνθήκες θα έχει περισσότερους κατοίκους καθώς στις πόλεις η ζωή θα είναι δύσκολη, αναζητώντας την ασφάλεια του χωριού του σε αυτά τα μέρη,  η οποία όμως δεν θα υπάρχει γιατί ο υποσταθμός, αν γίνει στην συγκεκριμένη θέση, θα είναι ένα είδος «αλεξικέραυνου» και  θα αποτελεί δυνητικά στόχο και αν «χτυπηθεί» εκτός από τις συνέπειες που θα επιφέρει γενικότερα, οι κάτοικοι του χωριού αν όχι όλοι οι περισσότεροι θα σκοτωθούν.

 

 

Χωριό

 

Στην Νέα Μάκρη σε υποσταθμό που ήταν από χρόνια σε μια περιοχή, ξεκίνησαν να χτίζονται  σπίτια και στην συνέχεια οι κάτοικοι αυτών ζήτησαν να απομακρυνθεί από την θέση αυτή, όπως και συνέβη καθώς ήδη είναι σε εξέλιξη το όλο ζήτημα.

 

 


Είναι πραγματικά οξύμωρο σε μια κοινότητα, όπως αυτή του Κομήτου, με 48 τ. χλμ. και σε μια δημοτική ενότητα, όπως του Καφηρέα, με 77 τ. χλμ. (που ανήκει το χωριό αμφότερα) να μην βρέθηκαν 15-20 στρέμματα για να γίνει μια τέτοια κατασκευή; Την στιγμή που το μέρος αυτό του χωριού όχι απλά προϋφίσταται του 1923, αλλα κατοικείται αιώνες, από την βυζαντινή εποχή!

 

 

Το χωριό Ευαγγελισμός σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, έχει μια άνοδο καθώς και νέοι υπάρχουν και περισσότεροι άνθρωποι από Αθήνα έχουν μεταβεί σε αυτό και έχουν γεννηθεί και μικρά παιδιά.

Συνεπώς δεν είναι διατιθέμενοι και ούτε ενθουσιάζονται στην προοπτική, να αντικρίζουν τις ανεμογεννήτριες  ή ένα υποσταθμό κοντά στο χωριό ή να μην έχουν την ησυχία του καθώς θα υπάρχει οπτική, ηχητική όχληση, (πχ 50 dB)

 


Ακόμη πέρα από τις οικίες και στις εκκλησίες του χωριού έχουν γίνει εργασίες συντήρησης ή ανακαίνισης τους, με πρόσφατες το 2016 και το καλοκαίρι του 2019,  καθότι ο επίτροπος και οι κάτοικοι έχουν φροντίσει να πραγματοποιηθούν αυτές οι εργασίες.

 

 

Πρακτικά την δεκαετία που διανύσαμε υπάρχει μια αύξηση και μια δραστηριότητα στο χωριό αυτό, συνεπώς πρέπει να μεριμνήσετε για τους ανθρώπους αυτούς της υπαίθρου.

 

Τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, όπως του υποσταθμού σε πρώτη φάση και κατόπιν των ανεμογεννητριών πλησίον αυτού, θα υποβαθμίσουν την περιοχή του χωριού  και η κατάσταση που θα επέλθει, θα χαρακτηρίζονταν ως ένας  «παγετώνας» που θα αναστείλει και θα σβήσει κάθε μορφή ανάπτυξης ή δραστηριότητας.

 

 

Παράλληλα η θέση αυτή του υποσταθμού είναι ακατάλληλη καθώς μια έκρηξη από σπινθήρα, κεραυνό ή και ένα σεισμό θα έθετε σε κίνδυνο τους κατοίκους, καθώς εξαρτήματα αυτού θα εκτοξεύονταν μακριά φθάνοντας μέχρι τα σπίτια αυτών.

 

Αν υπάρξει πρόκληση πυρκαγιάς, είναι βέβαιο ότι μέρος του χωριού θα εγκλωβιστεί και δεν θα υπάρχει χρόνος αντίδρασης. Η θέση αυτή του υποσταθμού εκτός του ότι δεν νοείται να είναι σε τόσο κοντινή απόσταση από το χωριό, είναι και επικίνδυνη!

 

 

 

Αρχάμπολη, η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο

 

 

Πλησίον υποσταθμού είναι η Αρχάμπολη , ένας αρχαιολογικός χώρος (που ανακηρύχθηκε και ορίζεται με το  ΦΕΚ Β’87-2.2.2000) και που δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως και που σύμφωνα με τον ιστορικό Κ. Γουναρόπουλο δεν αποκλείεται να αποτελεί την αρχαιότερη πόλη στον κόσμο. Εκει δεν νοείται να υπάρχει μια τέτοια κατασκευή!

 

 


Να τονίσουμε ότι το μέρος αυτό είναι σε περιοχές NATURA, ΖΕΠ και ΕΖΔ Ειδική Ζώνη διατήρησης που σημαίνει ότι είναι υπό ευρωπαϊκή προστασία. Όλη η περιοχή του χωριού ανήκει στο δίκτυο NATURA κάτι που δείχνει την οικολογική της αξία! Ήδη η χώρα μας λέγεται ότι θα υποστεί κυρώσεις για περιβαλλοντικούς λόγους και θα τις επιβληθεί πρόστιμο της τάξης του μισού δις.

συμπερασματικά

 

 

Αυτός είναι ο τόπος μας,  αυτό είναι ένα κομμάτι της χώρα μας! και Φυσικά δεν θα πρέπει κάτι που θα ζημιώσει και θα υποθηκεύσει τις ζωές, την υγεία, το τοπίο, το περιβάλλον, την ιστορία, τον  πολιτισμό και όλο αυτό το θησαυρό που περιβάλλει το χωριό αυτό, να βρίσκεται  σε αυτό το σημείο.

 

 

Το χωριό και το μέρος αυτό δεν είναι κατάλληλο για εγκατάσταση υποσταθμού, ας μεριμνήσουν οι αρμόδιοι να αλλάξει θέση και να γίνει η εγκατάσταση μακριά από το χωριό, καθώς είναι σε εξέλιξη το ζήτημα να γίνει και παύση κάθε εργασίας επ' αυτού.

 

Αισθητικά, ηχητικά, δομικά καθώς και για ασφάλεια και για πολλούς ακόμη λογούς και από οποιαδήποτε πτυχή και αν εξεταστεί το ζήτημα, η τοποθεσία αυτή είναι η πιο λανθασμένη! Ακόμη  οι κάτοικοι του χωριού δεν ενημερωθηκαν και δεν ρωτήθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα!

 


Να σημειωθεί επίσης ότι κανένας υποσταθμός στην Νότια Εύβοια δεν είναι τόσο κοντά σε κατοικημένη περιοχή, καθώς η απόσταση τους είναι 800 μ. ή 1.200 μ. όπως και ο υποσταθμός στο κάμπο της Καρύστου για παράδειγμα, που απέχει από την γέφυρα, που κατευθύνει προς την πόλη, 2.800 μ.

 

 

Ανεμογεννήτριες θέση «Μίλζα».

 

 

Τα παραπάνω φυσικά ισχύουν και για τις ανεμογεννήτριες που σχεδιάζονται βόρεια του χωριού και πλησίον της Αρχάμπολης. Καθώς η θέση αυτών , σε σχέση με αυτές που σχεδιάζονται να υπάρξουν σε βουνά ή θέσεις πιο αμελητέες, φέρει «παθογένειες», καθότι είναι σε σημείο που διέρχονται καθημερινά οι κάτοικοι προς τις παρόδιες ιδιοκτησίες και συν τοις άλλοις τα 500 μ. που θεσπίστηκαν ήταν κατά το 2008 σε μια εποχή που οι ανεμογεννήτριες ήταν 40 μ. ύψος,  συνεπώς σήμερα μια κατασκευή ανεμογεννήτριας 105 μ. ύψος και σε τέτοια απόσταση από το χωριό και σημείο, όπου κινούνται άνθρωποι είναι λανθασμένη.

 

 


 

Να ληφθεί υπόψη και το ενδεχόμενο αποκοπής πτερυγίου, όπως συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2020 στην θέση «παλαιόπυργος» στο Ποτάμι Καρύστου. (Οι συγκεκριμένες είχαν εγκατασταθεί τον Απρίλιο του 2020 δηλ. μερικούς μήνες πριν) παράλληλα σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να εκσφενδονιστεί μέχρι 400 μ. φαντασθείτε σε ένα σημείο με κατηφορική κλίση, όπως από την ράχη αυτή προς στο χωριό Ευαγγελισμός, πόσο επισφαλές θα είναι να υπάρχουν εκεί οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες. Άλλωστε αυτού του τύπου (105 μ. ύψος)  δεν είναι δυνατόν να αντέχουν πάντα (σε πολλά μέρη έχουμε συμβάντα όπου υπάρχει αποκοπή πτερυγίων κτλ.)  καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι πάντα απρόβλεπτες.


 

Ακόμη η μη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο μέρος αυτό θα επιφέρει και άλλες θετικές εξελίξεις,  καθότι οι χώροι αφενός της Αρχάμπολης και του φαραγγιού και η ανάδειξη αυτών, σε συνδυασμό  με την δημιουργία, στην ήδη υφιστάμενη διαδρομή, πεζοπορικού μονοπατιού και αργότερα κατασκευής ξενώνων ή δασικού χωριού,  θα επιφέρει μια σειρά θετικών επιπτώσεων και θα προσδώσει μια ποιότητα ζωής.

 

 

Ποιότητα ζωής νέα παιδιά

Η ανάδειξη της Αρχαμπολης και η ένταξη της στην UNESCO θα αποτελέσει μια καινούργια εξέλιξη, καθότι η νήσος και συγκεκριμένα η Καρύστια θα φέρει ένα μνημείο επί των εδαφών της, με μια διεθνής πιστοποίηση, που θα την καταστήσει παγκοσμίως γνωστή και θα φέρει διαρκώς την παρουσία της σε ένα διεθνές χάρτη. Τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτήν την εξέλιξη είναι αδύνατον να προσδιοριστούν.

 

Πεζοπορικό μονοπάτι

 

Βορειοανατολικά της «Μίλζας»  βρίσκεται η τοποθεσία «βορεινό» ένα τοπίο περιβαλλόμενο από αιωνόβια δέντρα όπως πλατάνια, βελανιδιές και με τρεχούμενα νερά.  Η θέσης αυτή μπορεί να αποτελέσει και την αφετηρία και σύνδεση με το πεζοπορικό μονοπάτι  μέσω του φαραγγιού  προς την Αρχάμπολη.

Φανταστείτε στην αρμονία αυτή να ηχούν ζωηρές ομιλίες και γέλια από νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια ή οικογένειες με παιδιά ή ένα σχολείο στο πλαίσιο μιας σχολικής εκδρομής  που θα καταφθάνουν και θα μεταβαίνουν στο χώρο αυτό.

Άραγε υπάρχει κανείς που θα ήθελε σε όλο αυτό, να προτιμά να αντικρίζει μερικές μηχανές, και των οποίων η παρουσία τους εκεί θα ζημιώσει πολύ περισσότερο;

 

Γιατί όλα αυτά τα παραπάνω, θα προσδώσουν αυτό που λέγεται ποιότητα ζωής και θα επιφέρει μια σειρά από κοινωνικά οφέλη, που δεν γίνεται να αναπτύξουμε στην παράγραφο αυτή, όπως και οικονομικά επίσης, τα οποία όμως θα είναι σταθερά και με διάρκεια.

 

Ταυτοχρόνως η προσέλευση ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η καταγραφή και η μεταφορά των εντυπώσεων τους,  όπως  και των  φωτογραφικών και κινηματογραφικών τους λήψεων,  θα αναδείξει τον τόπο αυτό της Αρχάμπολης,  του χωριού, της Καρύστου και εν συνεχεία της Εύβοιας. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει τεθεί ζήτημα να υπάρξει υποβολή προτάσεως για την ένταξη της Αρχάμπολης εις την UNESCO.

 

 

Πέρα από τις αποστάσεις από τον αρχαιολογικό χώρο –καθότι κάποιες εξ αυτών εκτός του ότι  θα είναι λιγότερο από τις αποστάσεις που πρέπει -  είναι και καθαρά πρακτικό ζήτημα καθώς οι ανεμογεννήτριες αυτές, (ειδικά κάτωθεν του δρόμου, δηλ. την επαρχιακή οδό από Κόμητο προς Καψούρι που είναι βόρεια του χωριού Ευαγγελισμός) και πλησιάζουν προς το χωριό, θα «αμαυρώσουν» και θα «μπλοκάρουν» την όποια ανέλιξη του χώρου αυτού και  θα εκθέσει ανεπανόρθωτα, καθώς θα το βλέπουν όσοι θα επισκέπτονται στην περιοχή και παράλληλα θα φαίνονται μαζί με  τα τοπία αυτά, που θα προβάλλονται απ’ τα ξένα κλιμάκια ή τα όποια τηλεοπτικά συνέργεια που θα μεταβαίνουν στο χώρο.

 

 

Αγία Σοφία -Μοναστήρι

 

Συν τοις άλλοις δυτικά αυτών  στην θέση «Μίλζα», υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, χώρος που όταν λειτουργείται ή γιορτάζει προσέρχεται κόσμος από τα γύρω χωριά και την Κάρυστο. Η τοποθεσία αυτή αποτελεί θέση προς ανέγερση Μοναστηριού, με την ονομασία Αγίου Μανδηλίου.  Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι σε ένα τέτοιο χώρο που θα προσέρχονται προσκυνητές και επισκέπτες , με λεωφορείο ή όχημα,  μέσω των ανεμογεννητριών αυτών,  εκτός από αντιαισθητικό θα είναι και επικίνδυνο.

 

Παράλληλα θα δυσχεραίνει τις ζωές αυτών που θα εγκαταβίουν σε αυτό, άρα η παρουσία των ανεμογεννητριών  συγκεκριμένα εκεί,  θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από την ωφέλεια που θα επιφέρουν ή την λιγότερη ζημιά που θα προκαλούσαν σε ένα μέρος πιο «αδιάφορο». Το συγκεκριμένο έργο που αφορά το Μοναστήρι έχει  ήδη δρομολογηθεί.

 

 

απορία

Θα ρωτήσει κάποιος,  οι ιδιοκτήτες αυτών  δεν υπέγραψαν ή δεν  έχουν δικαίωμα στην ιδιοκτησία τους; Καταρχάς μπορεί να υποθηκευτεί το συμφέρον μια περιοχής για 2-4 ανθρώπους; Όχι! Πάντα μπορεί ο καθένας να κάνεις ότι θέλει μέσα στην περιουσία του, εις βαρών των άλλων; Όχι!

 

 

 

Το κάθε χωριό δεν αφορά ή ανήκει μόνο σε 2-4 ιδιοκτήτες; που αυτοί θα αποφασίσουν για την πορεία του και μόνο αυτοί έχουν δικαιώματα, είναι και το παιδάκι του ενός χρονού που ζει εκεί, η κοπέλα που έχει παντρευτεί στο χωριό και έχει την οικογένεια της και τα παιδάκια της, ο νέος που έχει το πατρικό του και πηγαίνει για ψάρεμα, ο κτηνοτρόφος που όταν θα διεξάγονται τέτοιες εργασίες, η σκόνη απ' το χώμα θα πέφτει στο γάλα όταν αρμέγει και το εγγόνι ή το παιδί του θα τραφεί με αυτό. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν ρωτήθηκαν ποτέ, αλλα μόνο ο κάθε ιδιοκτήτης μεμονωμένα, που τις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν μένει καν στο χωριό!


Πέρα όμως από το καθαρα τοπικο κομμάτι και της εντοπιότητας, το ζητημα αφορα και μια μεγαλυτερη κλιμακα ανθρωπων όπως και περιοχης θα λέγαμε , καθότι είναι ποτέ δυνατόν ένα «ανενεργό» θησαυρό, όπως η Αρχάμπολη που η ανάδειξη της θα ωφελήσει όχι μόνο την περιοχή της Καρυστίας αλλά και ολόκληρης της Εύβοιας, να μείνει υποθηκευμένο; Η οποία είναι μια περιοχή που δεν αποτελεί έναν απλό αρχαιολογικό χώρο, όπως πολλοί που υπάρχουν σε πόλεις και επισκέπτονται άτομα με πολύ εξειδικευμένο ενδιαφέρων, αλλα άνθρωποι ακόμη και απ’ όλο τον κόσμο και αποτελεί ένα εμβληματικό τοπίο του Κάβο Ντόρου!

 

 

Απ’ 2008 στο 2021

Το 2008 κάποιοι ιδιοκτήτες υπέγραψαν καθότι δεν γνώριζαν και η όποια πλύση εγκεφάλου όπως και ότι η εγκαταστάσεις αυτές είναι ακίνδυνες  και έτσι προέβησαν σε αυτή την κίνηση, μιλάμε όμως για κάτι προ αμνημονεύτων ετών, έκτοτε τα δεδομένα άλλαξαν όπως και οι συνθήκες. Οι άνθρωποι όμως του χωριού πλέον καθότι γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών κοντά στο χωριό, προέβησαν σύσσωμοι σε αυτήν την αντίδραση.

 

Να αναφερθεί και κάτι πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι που υπέγραψαν τότε ήταν σε μια εντελώς άλλη εποχή, που δεν γνωρίζουμε τι ανάγκες είχαν , ποιο ήταν το σκεπτικό τους και που κάποιοι ήταν εν ζωή ή είναι σε προχωρημένη ηλικία, καθώς αφορά κάτι άλλο και σε μια άλλη περίοδο! Ακόμη και η εταιρεία αυτή που είχε το συγκεκριμένο «κομμάτι» (του υποσταθμού και των ανεμογεννητριών στην θέση «Μίλζα»), απλά δεν υφίσταται! Όπως επίσης και τι ψηφίστηκε ή όχι, από το οποίο τοπικό ή κοινοτικό συμβούλιο το 2005 ή το 2010 για παράδειγμα, καθώς  συνέβη πολλα χρονια πριν και αφορά μια άλλη περίοδο.

Οι Άνθρωποι του 2021, του τώρα, του σήμερα δεν ρωτήθηκαν αν θέλουν αυτές τις εγκαταστάσεις!

 

Οι κάτοικοι στο χωριό ούτε τον υποσταθμό θέλουν ούτε και τις ανεμογεννήτριες αυτές.

Οι κάτοικοι αυτού, προτιμούν μια καλύτερη ζωή για αυτούς και τα παιδιά τους και φροντίζουν να καλυτερεύουν την καθημερινότητα τους και γι αυτό ο Ευαγγελισμός είναι ένα χωριό που σφύζει από ζωή και έχει τους περισσότερους κατοίκους εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα χωριά του Κάβο Ντόρου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν διεξάγονταν ένα τοπικό δημοψήφισμα και θέτονταν το ερώτημα, αν είναι υπέρ ή κατά της εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών,  στην περιοχή του Καφηρέα γενικότερα, η ολότητα των κατοίκων του χωριού αυτού, αν όχι το 100 % , το 98 % θα ψήφιζε κατά!

Τους τελευταίους μήνες καταρτίστηκε υπόμνημα που αναφέρεται στο ζήτημα του υποσταθμού και στις συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες βόρεια του χωριού, στο οποίο προσυπέγραψαν κάτοικοι του χωριού καθώς και λοιπών περιοχών της Νοτίου Ευβοίας, ανέρχονται σε 300 μεταξύ αυτών ήσαν και Πανεπιστημιακοί πρώην βουλευτές του νησιού, αυτοδιοικητικοι, επιστήμονες, ιατροί, εκπαιδευτικοί, κληρικοί, στρατιωτικοί, νοικοκυρές, κτηνοτρόφοι, φοιτητές και πολλοί ακόμη. Θα ήσαν απείρως περισσότεροι όμως οι εξελίξεις είχαν αποτέλεσμα να υπάρξει επίσπευση στο να σταλεί στους αρμοδίους.

 

 

Στο υπόμνημα που έχει αποσταλεί και το οποίο υπέγραψε το σύνολο του χωριού, εκτός από 2-3 μεμονωμένες περιπτώσεις, αποτελεί την βούληση των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας του χωριού Ευαγγελισμός και ζητούμε όπως επί των εκτάσεων αυτού (εικ. ) να μην υπάρξει η εγκατάσταση του υποσταθμού, η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών του αιολικού σταθμού «Μίλζα» καθώς και ουδεμία εργασία υπόγειων ή εναέριων καλωδίων επ’ αυτού.

 

 

Με την ευχή να αφουγκραστείτε όλα αυτά που περιγράφονται στο παρόν κείμενο και αναφέρονται εκτενώς στο υπόμνημα και να ενεργήσετε όχι μόνο θεσμικά αλλα και ανθρώπινα και να σκεφτείτε τους κατοίκους αυτούς και κυρίως τα μικρά παιδάκια που ζουν και μένουν σε αυτό το χωριό!

 

 

 

 

Τα μέρη αυτά του χωριού, να μείνουν μακριά από αυτού του είδους εργοταξιακές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις και να αποτελέσουν δυνητικά μια Μαγνησία και ένα Πήλιο του νησιού μας! Παράλληλα το μέρος αυτό χωρίς καμία αλλοίωση πλέον,  οι κάτοικοι του να συνεχίσουν να ζουν όπως και πριν με στόχο την πρόοδο τους, ατομική, οικογενειακή, κοινωνική και φυσικά του χωριού!

 

 


Και αυτό που θα το χαρακτηρίζει θα είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού, που ονομάζεται Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που δεσπόζει και προσδιορίζει το μέρος αυτό και φέρει το Σταυρό επί της στέγης της και τα χρώματα της είναι το λευκό και το γαλάζιο!

 

 

Όπως τα χρώματα του Πελάγους!

της θάλασσας!

του ουρανού,

της σημαίας μας,

της Ελλάδας!

 

Με τον προσήκοντα σεβασμό

 

 

(σχετική ανάρτηση στο facebook)

 

https://www.facebook.com/kavodoro/posts/158207456255817

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου