Σελίδες

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Η Κοίμηση της Θεοτόκου, το Πάσχα του καλοκαιριού




Στις 15 Αυγούστου γιορτάζεται απ άκρη σε άκρη στην Ελλάδα και όχι μονό, η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Θεομητορική γιορτή που έχει χαρακτηριστεί ως το Πάσχα του καλοκαιριού. Ανά την επικράτεια, την ημέρα αυτή πλήθος πιστών συρρέουν στις εκκλησιές και η προσοχή όλων  είναι στραμμένη στα νησιά της χώρας μας , ιδιαίτερα στα νησιά της Τήνου και της Πάρου.

 

Θα λέγαμε ότι η γιορτή αυτή χαρακτηρίζει κατεξοχήν το αιγαιοπελαγίτικο και περισσότερο το κυκλαδίτικο χώρο της Ελλάδας, με τους πάμπολλους ναούς, ναΐσκους και Μοναστηρίου διάσπαρτα σε χωριά ή λόφους αυτών, τα περισσότερα εξ αυτών είναι προς τιμήν της Θεοτόκου και που φέρουν διάφορα προσωνύμια που έχουν αποδοθεί.

Κτισμένα από τα χρόνια τα βυζαντινά και που κτίστηκαν με δωρεές βυζαντινών αυτοκρατόρων και μετέπειτα επιφανών ανθρώπων κατά την τουρκοκρατία.

 

Οι εικόνες αυτών ανάγονται από την βυζαντινή εποχή, ιδιαίτερα την περίοδο της εικονομαχίας, όταν ήσαν υπό απαγόρευση και πολλές φυλάσσονταν από χριστιανούς στα σπίτια τους για να μην καταστραφούν. Άλλοτε τις εναπόθεταν στην θάλασσα με την ελπίδα να φτάσουν  σε κάποιο ασφαλή προορισμό, οι οποίες μετά από υπερφυσικό τρόπο κατέληγαν σε Μοναστήρια του Αγίου Όρους ή σε νησιά του Αιγαίου.

 

Η εικόνα της Κοίμησης

Στην αγιογραφία και αγιολογία των προαναφερομένων εκκλησιών στα νησιά και όχι μόνο κυριαρχεί η Εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου, με τους αγιογράφους να δίνουν με τα χρώματα, την τέχνη  και την έμπνευση τους μια απεικόνιση, σύμφωνα με  τις αφηγήσεις που διασώθηκαν από τους Αγίους Πατέρες σχετικά με το γεγονός αυτό.

Σε πολλές εικόνες από έλληνες αλλά και αλλοεθνής αγιογράφους, όπως των Ρώσων, στην εικόνα της θα δούμε να  απεικονίζεται η Κοίμηση της και ο Χριστός μέσα σε μια ολόφωτη περιβολή και πέριξ να παρίστανται οι Απόστολοι που εν νεφέλες κατέφθασαν στο σημείο για να αποδώσουν τις τιμές και την ευλάβεια τους προς την Μητέρα του Θεού.

Παράλληλα την ημέρα αυτή γιορτάζουν και εικόνες ή προσωνυμία αυτής, που βρίσκονται σε διαφορές περιοχές ή νησιά. Έτσι πέρα από την λαμπρότητα και την γιορτινή ατμόσφαιρα για ολόκληρη την χώρα μας, υπάρχουν και ιδιαιτέρως γιορτές σε κάποια μέρη με ανθρώπους να μεταβαίνουν σε αυτά και να υπάρχουν έθιμα και τοπικές παραδόσεις. Την ημέρα αυτή τα νησιά που και αυτά γιορτάζουν ιδιαιτέρως κάποιοι Ναοί σε αυτά,  μεταξύ είναι η Κύθνος, η Μυτιλήνη, Νίσυρο, Κέα, Ζάκυνθος και αλλού.

 

 

 

Πάσχα του καλοκαιριού στα νησιά

 

Τα άσπρα εκκλησάκια στα χωριά των επιμέρους νησιών, με τα βότσαλα στο δάπεδο των αυλών τους και τα σημαιάκια αιωρούμενα να περιστοιχίζουν αυτά και τα οποία φέρουν τα σύμβολα της Χριστιανοσύνης και της Ρωμιοσύνης,  όπως τον Δικέφαλο Αετό, την ναύς (πλοίο), ρήσεις από το Ευαγγέλιο, συνθέτουν και αποτελούν τον διάκοσμο στα εξωκκλήσια που μαζί με την γιορτινή ατμόσφαιρα  και τα καλοκαιρινά πανηγύρια στην Ελλάδα να αποτελούν κομμάτια και χαρακτηριστικά αυτού που λέγεται Πάσχα του καλοκαιριού!

 

Χρόνια πολλά σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου