Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Αρχάμπολη, ένας αρχαιολογικός χώρος της Νότια Εύβοιας που πρέπει να ενταχθεί στην UNESCO




Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα ο Κωνσταντίνος Γουναρόπουλος που μετέβηκε από τις ακτές του Ευαγγελισμού (τότε Δράμεσι) προς την Αρχάμπολη, αναφέροντας ότι υπήρχαν ίχνη από την εποχή του Κατακλυσμού.

Πρόκειται περί αρχαιολογικού χώρου, φαραγγιού στην περιοχή του Καφηρέα (Κάβο Ντόρου) στην Νότια Εύβοια, που ανακηρύχθηκε και οριοθετήθηκε με το ΦΕΚ Β’ 87-2/2/2000.


 

Το περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2021 είχε σταλεί προς τους αρμόδιους σχετικό αίτημα κατοίκων του χωριού Ευαγγελισμός (πρώην Δράμεσι), που βρίσκεται πλησίον της Αρχάμπολης και ταυτόχρονα συλλόγων της περιοχής, που προσυπογράφουν και δια των σφραγίδων τους, και μεταξύ αυτών (κάτοικοι και συλλόγοι) και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κομήτου.


Θα πρέπει να δρομολογηθεί η πρόταση της και κατόπιν η ένταξη της στα Αρχάμπολης στα μνημεία της UNESCO, καθώς δεν αποκλείεται να αποτελεί ,μια από τις αρχαιότερες πόλεις στο κόσμο, παράλληλα θα πρέπει εκτός από αρχαιολογικός χώρος να ανακηρυχθεί και ιστορικός τόπος και ο ενάλιος χώρος αυτής να αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, να σημειωθεί ότι αποτελεί  μια τοποθεσία που ο χερσαίος καθώς και ο ενάλιος χώρος αυτής, αποτελούν ταυτόχρονα ένα ενδιαφέροντα τόπο και που πρέπει να υπάρξει μια περαιτέρω ανάδειξη αυτού.

 

Θα πρέπει οι θεσμικοί φορείς και οι βουλευτές του νησιού και όχι μόνο, να αναδείξουν το ζήτημα αυτό και δρομολογηθεί η πρόταση και κατόπιν η ένταξη αυτής στα μνημεία της UNESCO.

 

Να γίνει διάνοιξη του πεζοπορικού μονοπατιού, κατά μήκος του φαραγγιού

 

Να δρομολογηθεί η δημιουργία μικρού δασικού χωριού ή ξενώνα, βόρεια του χωριού Ευαγγελισμός  (θέση «βορεινό» που είναι σε κοντινή απόσταση με το φαράγγι), γίνουν οι εργασίες για συντήρηση της εκκλησίας Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στην παραλία της περιοχής.

 

Παράλληλα μεταξύ άλλων θα πρέπει να δρομολογηθεί μια σειρά ενεργειών, όπως  ο ενάλιος χώρος αυτής να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.

Και να θεσμοθετηθεί η ζώνη Α4 καθώς ανήκει στο δίκτυο natura  η περιοχή που οριοθετείται το φαράγγι και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχάμπολης.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...