Σελίδες

Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Άγιοι Κωνσταντίνου και Ελένης – ο πρώτος Χριστιανός αυτοκράτορας

Η γιορτή των αγίων θεοσέπτων και ισαποστόλων βασιλέων Κωνσταντίνου & Ελένης όπως μνημονεύεται στο συναξαριστή καθιερώθηκε από την εκκλησία στις 21 Μαΐου.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος όπως αποδόθηκε ο τίτλος αυτός από την ιστορία και την εκκλησιά ήταν ο πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας ο όποιος και καθιέρωσε επίσημη θρησκεία την Χριστιανική και έπαψαν οι διωγμοί κατά των χριστιανών οι οποίοι διήρκεσαν για 3 αιώνες.

Κατά το Οκτώβριο  τις παραμονες τις μαχης με το ειδολολατρη αυτοκράτορα μαξέντιο και προβληματισμένος για την έκβαση καθώς είχε λιγότερο στρατό. Κατά τις μεσημβρινές ωρες αντίκρισε στον ουρανό ένα φωτεινό Σταυρό και την επιγραφή «εν τούτω Νίκα» δηλ. με αυτό θα νικήσεις.  Όντως στον ύπνο του είδε το Χριστό όπου ζήτησε να το κάνει σύμβολο στο στράτευμα του.

Πράγματι το σύμβολο που θα προπορεύεται θα είναι πλέον ο Σταυρός όπου και νίκησε στην μάχη της Μιλβιας γέφυρα και κατόπιν θα εισέλθει στην Ρώμη.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος θα μεταφέρει την πρωτεύουσα ανατολικά στο Βυζάντιο, όπως αναφέρονταν η περιοχή και εκεί θα ιδρυθεί μια νέα πόλη, η οποία θα λέγεται Κωνσταντινούπολη και θα παραμείνει η πρωτεύουσα του βυζαντινού κράτους για αιώνες.

Κατά την διάρκεια της διοίκηση του θα κτιστούν πολλές εκκλησίες και θα γίνει σύγκληση της  Αγίας Α’ Οικουμενικής συνόδου στην Νίκαια της Μ. Ασίας.

Θα φυγει το ετός 337 μ.Χ και ηταν ημέρα της Πεντηκοστής, ο Μεγας Κωνσταντίνος βαπτίστηκε λίγο προ το τέλος της ζωη του (τότε βαπτίζονταν και σε μεγαλύτερη ηλικία) δεν ξαναφόρεσε αυτοκρατορικό ένδυμα παρά το λευκό χιτώνα του βαπτίσματος.

 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία θα τον ονομάσει Άγιο και Μέγα μαζί με την ιστορία.

 

Η μητερα του Αγία Ελένη, ταξιδέψε στους Αγίους Τόπους για την ανεύρεση του τιμίου Σταυρού καθότι ηταν θαμμένος σε ένα λόφο για τρεις αιώνες όπως και ο Άγιος Τάφος του Χριστού. Να αναφερθεί ότι ο Αδριανός τον 2ο αιώνα ειχε σκεπάσει το άγιο τάφο κτίζοντας ένα ναό της αφροδιτης στο σημείο αυτό και οι Χριστιανοί στα πλάγια του λόφου τοποθετούσαν κανδήλες , οι οποίες άναβαν μόνες τους οπότε η παράδοση του Αγίου Φως υπήρχε για τους χριστιανούς από πολύ παλιά.

 

Η Άγια Ελένη μετέφερε το τίμιο σταυρό στην Βασιλεύουσα μαζι με τους ήλους (τα καρφιά) για να μένουν στην πόλη αυτή και μάλιστα τα δυο ήσαν στο στέμμα του βασιλιά.

Κατά την διάρκεια του ταξιδίου της επιστρέφοντας από τα Ιεροσόλυμα μετέβη στην Πάρο όπου έκτισε την εκκλησία της Παναγίας της εκατονταπυλιανής όπου και το βαπτιστήριο εκεί, κάτι που πιστοποιεί ότι το βάπτισμα στην ορθόδοξη εκκλησία γίνονταν πάντα με βύθιση και όχι με ράντισμα όπως κάνουν οι δυτικοί.

Η Αγία Ελένη είναι προστάτης των αρχαιολόγων καθότι έπραξε ανασκαφές για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού και των άλλων σημείων στα Ιεροσόλυμα.

Η απεικόνιση τους είναι από τους μεσαιωνικούς χρόνους και στο μέσο το Σταυρό κατι που διατηρείται και στις μέρες μας.

Όσο αφορά τα μέρη της Νότιας Ευβοιας εκκλησία προς τιμή τους υπάρχει στο Μαρμάρι, στους Μύλους καθώς και ανατολικά του χωριού Σχίζαλη και Πρινιά όπου είναι δυο εκκλησιές μαζί, η μία είναι του Αγίου Δημητρίου και στα Αντιά η ημέρα αυτή αποτελεί γιορτή και πραγματοποιούνταν Θεία λειτουργία στην κεντρική εκκλησία του χωριού Άγιος Νικόλαος.

Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου