Σελίδες

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Κινήσεις βουλευτών όσο αφορά τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Καφηρέα Ευβοίας

 


Ανάδρομη όσο αφορά τα τεκταινόμενα κατά το 2020 μέχρι και 2023 και τις κινήσεις βουλευτών της Ευβοίας και όχι μόνο, όσο αφορά τις ανεμογεννήτριες στο Καφηρέα και συγκεκριμένα στην περιοχή του χωριού Ευαγγελισμός της Νοτίου Ευβοίας.

 

Το θέμα του υποσταθμού αποτελεί ένα ζήτημα και πρόβλημα για το χωριό Ευαγγελισμός καθώς η εγκατάσταση του είναι μόλις 250 μ. από το χωριό, για το θέμα αυτό είχε κατατεθεί εγγραφή ερώτηση στην βουλή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος από τον πρόεδρο και βουλευτή της ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος Κυριάκο Βελόπουλο, με αρ. πρωτ : 2191στις 30/11/2020 με θέμα: Πέντε σοβαρά τεκμηριωμένοι λόγοι αντίδρασης των ντόπιων κατοίκων στην προοπτική εγκατάστασης υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος στο χωριό “Ευαγγελισμός”, στη νοτιοανατολική Εύβοια.

 

Το Ιανουάριο του 2021 τέθηκε σε δημοσιότητα σχετικό υπόμνημα για τον υποσταθμό και τις ανεμογεννήτριες και θα γίνονταν συλλογή υπογραφών, το θέμα έπαιρνε δημοσιότητα και πολύ περισσότερο σε διαδικτυακή εκπομπή που μεταδόθηκε από σελίδα του facebook όπου μεταξύ άλλων, αναφέρονταν το θέμα αυτό.

Το υπόμνημα κατοίκων του χωριού Ευαγγελισμός

Το υπόμνημα αυτό συνοδεύτηκε από πλήθος υπογραφών , καθότι προσυπογράφουν κάτοικοι του χωριού Ευαγγελισμός καθώς και λοιπών περιοχών της Νοτίου Ευβοίας καθώς και φίλοι αυτής. Μεταξύ αυτών αναφέρονται : Πανεπιστήμων, επιστήμονες, ιατροί, πρώην βουλευτές του νησιού, κληρικοί, κτηνοτρόφοι, εκπαιδευτικοί, πολ. Μηχανικοί, νοικοκυρές, φοιτητές, συνταξιούχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι κτλ. καθώς φυσικά και σύλλογοι της περιοχής και της Νήσου.

φέρει 300 υπογραφές

Παράλληλα είχε ξεκινήσει να αποστέλλεται το υπόμνημα  (χωρίς υπόγραφες αρχικά) για αν έχουν κάποια ενημέρωση όπως η αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, βουλευτές, Περιφέρεια (μάλιστα είχε σταλεί από το γραφείο περιφερειάρχη σχετικό προς το υπουργείο , αργότερα τα όσα έλαβε η περιφέρεια τα συσχέτισε και με τις υπογραφές)

Τη περίοδο αυτή τέθηκε ερώτηση (αν και δεν αφορά το θέμα αλλά υπήρξε λογικά λόγω του υπομνήματος που εστάλη, από τον βουλευτή Ευβοίας της ΝΔ Θανάσης Γ. Ζεμπίλης Θανάση Ζεμπίλη (αρ. πρωτ: 4445 στις 23/2/2021) με Θέμα: Επείγει η αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ

Να σημειωθεί ότι για το θέμα του υποσταθμού κατατέθηκε ερώτηση από τον βουλευτή Κυριάκο Βελόπουλο, εκ νέου συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των ανεμογεννητριών (αρ. πρωτ: 4754 στις 3/3/2021) με θέμα: «Αντίδραση των ντόπιων κατοίκων στην προοπτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών και υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος στο χωριό “Ευαγγελισμός”, στη νοτιοανατολική Εύβοια»

 

όταν εστάλη το υπόμνημα με τις υπογραφές δυο βουλευτές του ΚΚΕ , Γεώργιο Μαρίνο Ευβοίας και Διαμάντω Μανωλάκου Β’ Πειραιά, κατέθεσα ως αναφορά (αρ.πρωτ: 2212 στις 31/3/2021) το υπόμνημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, με θεμα: Θέμα: με υπόμνημά τους αιτούνται την μη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη θέση "Μίλζα" και την αλλαγή της θέσης του υποσταθμού που προβλέπεται να εγκατασταθεί κοντά στο χωριό Ευαγγελισμός, και αιτούνται απάντησης.

Όπως επίσης και ο βουλευτής Ευβοίας και πρώην Υπουργός του Συριζα Βαγγέλης Αποστόλου Βαγγέλης Αποστόλου, κατέθεσε αναφορά (αρ. πρωτ: 2237 στις 31/3/2021) με Θέμα: με επιστολή τους εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση «Μίλζα» και ζητούν την αλλαγή της θέσης υποσταθμού, σε θέση μακριά από το χωριό Ευαγγελισμός, και αιτείται απάντησης.

 

Να σημειωθεί ότι κατά την διεξαγωγή συλλογής υπογραφών μεταξύ άλλων , υπέγραψαν και πρώην βουλευτές όπως ο Νίκος Παπανδρέου πρώην βουλευτής και πρώην Νομάρχης Ευβοίας, η Ουρανία Παπανδρέου π. βουλευτής Ευβοίας, παράλληλα και ο υιός Στάθης Παπανδρέου ευστάθιος –Δαυίδ Παπανδρέου υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας με την Ελληνική Λύση, όπως και Συμεών Κεδίκογλου ο Συμεών Κεδίκογλου πρώην βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδεία και τώρα υποψήφιος βουλευτής Εύβοια με το Συριζα. όπως και ο Θεόδωρος Μπούσουλας, υποψηφιος βουλευτής Ευβοίας με το ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Απρίλιο 2021.

Τον Απρίλιο του 2021 πληροφορηθήκαν οι κάτοικοι ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το υποσταθμό στις 7 Απριλίου κάτοικοι του χωριού μετέβηκαν στο σημείο και η παρουσία τους είχε αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες, με αποτέλεσμα να εργάζονται τις επόμενες ημέρες υποτονικά για να δουν τι θα γίνει δηλ. υπήρχε μια άτυπη αναμονή.

 

Στις 12 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτιρίου του Δήμου Καρύστου, όπου είχε γίνει γνωστή η είδηση της διαμαρτυρίας στο Ευαγγελισμό και ο βουλευτής Γεώργιος Μαρίνος ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους του χωριού Ευαγγελισμός του δήμου Καρύστου όπου με την κινητοποίησή τους σταμάτησαν τις χωματουργικές εργασίες για την εγκατάσταση υποσταθμού μια ανάσα από το χωριό. Σε απόσταση που παραβιάζει ακόμη και τα εξευτελιστικά όρια που έχουν θεσμοθετήσει οι κυβερνήσεις, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων».

 

Να σημειωθεί Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ήδη δημοσίευσαν το θέμα από την ίδια κιόλας ημέρα, με πρώτη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Αντιαιολικό Μέτωπο αντίστασης Καρυστίας» που σύμφωνα με μετρήσεις από την συγκεκριμένη σελίδα, η σχετική δημοσίευση για το ζήτημα του υποσταθμού, προσέγγισε σχεδόν τα 20.000 άτομα (συγκεκριμένα 19.780) δηλ. περισσότερο από τους κατοίκους της Νοτίου Ευβοίας.

 

Παράλληλα έγινε προσφυγή στο διοικητικό εφετείο Αθηνών κατά τις οικοδομικής άδειας του υποσταθμού, καθώς βιομηχανική εγκατάσταση μέσης όχλησης σε απόσταση λιγότερη από 500μ. από τα όρια οικισμού και μάλιστα προϋφιστάμενου του 1923.

 

Το Μάιο του 2021 εστάλη ανοιχτή επιστολή με το θέμα αυτό μεταξύ άλλων προς όλους τους βουλευτές του νησιού.

Στις 25 Ιουνίου 2021 βγήκε προσωρινή διαταγή παύσης εργασιών για τον υποσταθμό, η συζήτηση για την παράταση ή άρση της απαγόρευσης έγινε στις 6 Ιουλίου και έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της οικοδομικής άδειας, όμως η αίτηση ανάκλησης της αναστολής, που υποβλήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρία καθώς και τον ΑΔΜΗΕ έγινε δεκτή στο τέλος Αυγούστου, με συνέπεια να ξεκινήσουν οι εργασίες παρόλο που η υπόθεση δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

Να σημειωθεί ότι στις 4 Ιουλίου 2021 εστάλη επιστολή διαμαρτυρίας για την κατασκευή υποσταθμού καθώς στις 25 Ιουνίου, είχε πάρει φωτιά ένα υποσταθμός σε ένα χωριό της Εύβοιας.

Να σημειωθεί ότι το θέμα του υποσταθμού άπτονταν και ζητημάτων όπως της ασφάλειας καθώς δυνητικά αποτελούν στόχους σε καιρό πολέμου.

Τον Οκτώβριο του 2021 κατατέθηκε σχετική ερώτηση από τον βουλευτή Ευβοίας Βαγγέλη Αποστόλου (αρ. πρωτ: 275 στις 13/10/2021) με θεμα: Εγκατάσταση υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος και ανεμογεννητριών στον οικισμό Ευαγγελισμός Καφηρέα Νοτίου Ευβοίας

Το Μάιο 2022 έγινε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τις ανεμογεννήτριες στο Καφηρέα και στο Ευαγγελισμό, από τον βουλευτή του ΜεΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης - Kriton Arsenis Κρίτων Αρσένη (αρ.πρωτ: 644 με ημερομηνία 3/5/2022) με θέμα: Νέα Παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο εξαιτίας της στρεβλής πολιτικής της κυβέρνησης για τα αιολικά στον Δήμο Καρύστου, η επίκαιρη έγινε στις 9 Μαιου, βίντεο με τίτλο: Αιολικά στην Κάρυστο: αν τηρούσατε την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα τα είχατε απορρίψει. Να αναφερθεί οτι εχει κάνει και άλλες επίκαιρες για την περιοχή της Καρύστου που μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην περιοχή του Καφηρέα.

 

 

 

Ακόμη προσφάτως , την μεγάλη τετάρτη στις 12 Απριλίου 2023, το θέμα των ανεμογεννητριών στον Ευαγγελισμό και του υποσταθμού αναφέρθηκε, σε ραδιοφωνική εκπομπής στο ράδιο Ιστιαία από τον Giannis Katsiamakas Ιωάννη Κατσιαμάκα, υποστράτηγο της Αστυνομίας και υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας με την ελληνική Λύση.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση βουλευτές , δηλ άνθρωποι ξένοι έδειξαν πολύ πιο ενδιαφέρον από κάποιους τοπικούς γεγονός που δείχνει ότι πολλές φορές φταίμε και οι απλοί κάτοικοι που δεν μιλάμε.

Φυσικά ένα πολύ σημαντικό είναι ότι σε αυτό το πρόβλημα βουλευτές από όλους τους πολιτικούς χώρους παρείχαν αυτήν την επικοινωνιακή στήριξη αλλά το ποιο σημαντικό δείχνει ότι μπορεί και πρέπει να είμαστε ενωμένοι, καθώς όπως αποδείχθηκε έγινε ένα «πάντρεμα» όπου και βουλευτές από το χώρο της δεξιάς, της κεντροδεξιάς, αριστεράς και ΚΚε ανέδειξαν όλοι τους ένα πρόβλημα που υπάρχει και αφορά την βιωσιμότητα κάποιων ανθρώπων σε ένα μέρος εκεί στην Νότια Εύβοια και παράλληλα ένα μέρος που αποτελεί θησαυρό και θα πρέπει η πολιτεία να κοιτάξει σοβαρά.

 

(το παρόν αν υπάρξει παράληψη θα ανανεωθεί)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου