Σελίδες

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Προτάσεις για παροχές προς τους κατοίκους στην Νότια Εύβοια - παρατηρήσεις και επισημάνσεις για τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών


Προτάσεις για παροχές προς τους κατοίκους της Νοτίου Ευβοίας εστάλη προς του Υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία διαβιβάστηκε Προς την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και  έλαβε Αριθμ. Πρωτ.: ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/68797/4132

 

Προς Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας

Γραφείο Υπουργού

Γενικών γραμματέων

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Αξιότιμοι κ.Γενικοί

Αναφορικός με το θέμα της μείωσης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος προς τους καταναλωτές, καθότι η έκταση του Δήμου Καρύστου φέρει επί των εδαφών της, περί τις 411 ανεμογεννήτριες  σε επιμέρους αιολικούς σταθμούς και παράλληλα στην παρούσα φάση έχουν εγκατασταθεί και άλλες ανεμογεννήτριες κατά τα τέλη 2022-2023 στην περιοχή της πρώην καποδιστριακής κοινότητας Καφηρέα και τωρινής δημοτικής ενότητας, θα πρέπει να γίνουν κάποιες επισημάνσεις και να προταθούν κάποιες παροχές προς τους κατοίκους στην περιοχή αυτή.

Πρωτίστως να επισημανθούν κάποιοι παράμετροι και παρατυπίες οσο αφορά τις εν λόγω εγκαταστάσεις, καθότι είναι χρήσιμο για να γίνει  γνωστό και οι παρανομίες που έχουν συμβεί αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες και έργα αυτών στην περιοχή  του Καφηρέα.

α.) οι εγκαταστάσεις αυτές είναι εντός περιοχή natura και ήδη η ευρωπαϊκή επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή προς την χώρα μας, καθότι αναφέρει ότι δεν ακολουθεί την ενωσιακή νομοθεσία. Ο ιστότοπος της ευρωπαϊκή ένωσης https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/EL/inf_23_525 αναφέρει χαρακτηριστικά : σύμφωνα με την οδηγία, όλα τα σχέδια και τα έργα που είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τόπους Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε δέουσα εκτίμηση των εν λόγω επιπτώσεων. Ωστόσο, το υφιστάμενο σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο ονομάζεται «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», είχε εγκριθεί χωρίς να έχει προηγουμένως διενεργηθεί τέτοια εκτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι εγκρίνονται βάσει του σχεδίου έργα που δεν συμμορφώνονται με την ενωσιακή νομοθεσία.

β.) έχει γίνει παραβίαση της φέρουσας ικανότητας της ΔΕ Καφηρέα, (168 % καταγραφή 2021) η περιοχή αυτή έχει έκταση 77 τ. χλμ.

γ.) υπάρχουν παραβιάσεις του χωροταξικού, καθώς δεν τηρήθηκαν οι  αποστάσεις από δρόμους, αρχαιολογικό χώρο, υποσταθμός σε 250μ. από οικισμό προ του 1923 , κάλυψη του οπτικού πεδίου από 30% σε 70% και φυσικά παραβιάσεις διατάξεων του συντάγματος.

Θα ήταν ευχής έργο καθώς και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει διακοπή πάσα εργασίας μέχρι να αποφανθεί και η ευρωπαϊκή επιτροπή  και το ευρωπαϊκό δικαστήριο καθώς όπως όλα δείχνουν η χώρα μας θα παραπεμφθεί εκεί, άλλωστε έχει λάβει η χώρα μας προειδοποιητική επιστολή από το Φεβρουάριο.

Παράλληλα θα προταθούν για να ληφθούν υπόψη κάποιες παροχές που θέτονται από ένα πολίτη που απευθύνεται προς την υπηρεσία σας.

Παροχές

Καθώς η Κάρυστος είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Νότια Εύβοια και έδρα του ομώνυμου Δήμου θα πρέπει καθώς και η περιοχή αυτής έχει κατακλυστεί από ανεμογεννήτριες και το οπτικό πεδίο πέριξ αυτής καλύπτεται είναι πάνω από 30% (όσο επιτρέπεται για περιοχές ΠΑΠ) καθότι και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυξημένοι και καθώς η περιοχή αυτή έχει δεχθεί περισσότερες ανεμογεννήτριες από όσες θα έπρεπε και δη σε περιοχη natura, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες παροχές.

Πρόταση για τις επιχειρήσεις στην Κάρυστο να υπάρξει μείωση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% για τις επιχειρήσεις (καταστήματα κτλ.) και για τις οικίες 30% το αυτό και για καταστήματα και οικίες για το Μαρμάρι και Στύρα. Όσο αφορά τα κτίρια δημοτικών σχολείων, γυμνασίου, λυκείου στην Κάρυστο και σε ολόκληρο το δήμο, Το γενικό νοσοκομείο Καρύστου και κάθε ιατρείο, το Γηροκομείο, Ιεροί Ναοί, το ηλεκτρικό ρεύμα να είναι δωρεάν. Για τα Μοναστήρια να υπάρξει μείωση λογαριασμού ρεύματος

 

Παράλληλα το ηλεκτρικό ρεύμα να είναι δωρεάν: 1.) για πολύτεκνες οικογένειες, 2.) οικογένειες που μέλος αυτής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας (πχ καρκινοπαθείς ή προβαίνει σε αιμοκάθαρση κτλ.) 3.) σε οικογένειες που τελούν εν χηρεία δηλ. υπάρχουν ορφανά παιδιά, 4.) ανύπαντρες μητέρες.

Για τα χωριά του Κάβο Ντόρου (Καφηρέα) να γίνεται απόδοση του ειδικού τέλους για τους οικιακούς καταναλωτές από τις ΑΠΕ (1%) κάθε έτος ή έστω ανά 2 έτη και όχι όπως μέχρι σήμερα που είναι ανά 5 έτη. Και τα ανταποδοτικά που αναλογούν στις επιμέρους κοινότητες να δημοσιεύονται αναλυτικά ανά έτος, μηνά, θέση ΑΣΠΗΕ κτλ. καθότι πολλές φορές κάτοικοι δεν γνωρίζουν τα ακριβή ποσά.

Παράλληλα για τα χωριά του Καφηρέα να υπάρξει και μια άλλη σειρά κοινωνικών παροχών, όπως κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα, οικίες που βρίσκονται εντός των ορίων της δημοτικής ενότητας Καφηρέα και για ολόκληρη την περιοχή του Κάβο Ντόρου (δηλ. συμπεριλαμβανόμενων της ΤΚ Καλλιανού, Πλατανιστού)

Για την περιοχή της Καρύστου μείωση του ΕΝΦΙΑ ανάλογα με τον πληθυσμό δηλ. κατά 20%, 30% κοκ. Όπως φυσικά και για τις περιοχές Μαρμαρίου και Στυρών δηλ. για την Νότια Εύβοια. Άλλωστε έχουν πληγεί περιουσίες καθώς και τα μέρη αυτά και είναι σωστό να υπάρξει ένα προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Για τους μαθητές που είναι από τα μέρη αυτά να υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση και ευνοϊκότερη είσοδο σε ΑΕΙ. Για τους κατοίκους των χωριών της δημοτικής ενότητας Καφηρέα για οποιαδήποτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φάρμακα κτλ. να είναι δωρεάν και να μην επιβαρύνονται ουδέποτε.

Αυξημένη μοριοδότηση για εισαγωγή σε σχολές, υπηρεσίες για παιδιά καταγόμενα από τον Καφηρέα και της Καρύστου. Αύξηση μορίων για όσους εκπαιδευτικούς , αγροτικούς ιατρούς υπηρετούν στις επιμέρους κοινότητες του Καφηρέα.

Για την αυξημένη μοριοδότηση να ισχύει και για τους μαθητές της Καρύστου και των λοιπών περιοχών ήτοι Μαρμάρι, στυρα και οι κάτοικοι αυτών να έχουν και αυτοί προνομιακή μεταχείριση αναφορικά με την όποια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Υπογειοποίηση καλωδίων

Φυσικά χωρίς να παρακαμφθεί η επιστολή πολιτευτή και ενεργού δημότη από την περιοχή μας, αναφορικά με την υπογειοποίηση καλωδίων, να τονιστεί και ζητηθεί και στην παρούσα επιστολή υπογειοποίηση καλωδίων πυλώνων όπως αυτών αμφιθεατρικά της Καρύστου, βορειοδυτικά και βορειοανατολικά αυτης, καθότι και αντιαισθητικές είναι και επικίνδυνες τόσο από πρόκληση πυρκαγιάς και εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (πχ καλώδια άνωθεν του οικισμού Μεκουνιδα, Μύλοι, Αετού κτλ) η εκσκαφή αυτών να είναι πάντα σε υφιστάμενες οδούς αν τύχει και είναι σε κτήματα, χωράφια κτλ. η εκσκαφή να είναι άνωθεν των 2μ. για να γίνεται και καλλιέργεια επί των εκτάσεων ή βόσκηση.

Τα φωτοβολταικα πάνελ να είναι σε κτίρια ή εργοτάξια ή τούνελ, πχ στη σήραγγα δυτικά της Καρύστου να τοποθετηθούν άνωθεν αυτής πάνελ για να ηλεκτροδοτούν το φωτισμό αυτού καθώς και μέρος του οδικού δικτύου.

Παράλληλα να δοθεί τέλος σε μια αδικία εις βάρος των κατοίκων των χωριών των τοπικών κοινοτήτων Κομίτου και Αμυγδαλιάς που απαρτίζουν την άλλοτε Καποδιστριακή κοινότητα Καφηρέα και τωρινή δημοτική ενότητα, καθώς από το 2000 υπάρχουν στην περιοχή αιολικοί σταθμοί – περί τις 61 ανεμογεννήτριες-  όπως ενεργήσετε και αποδοθούν τα χρήματα από το 2000-2010 , να υπάρξει ενημέρωση  για τα ποσά από τα έτη 2011-2015 και από το 2015- 2022 και αφορούν έργα για τα χωριά των επιμέρους κοινοτήτων Κομήτου ήτοι Αντιά, Κόμητο και Ευαγγελισμός (πρώην Δράμεσι) και αυτών της ΤΚ Αμυγδαλιάς, τα οποία πιθανώς και να υπερβαίνουν ή να αγγίζουν περίπου τα 3.000.000 ευρώ.

 

Ακόμη να προχωρήσει η ζώνοση των επιμέρους περιοχών natura μεταξύ άλλων των Α1 φαράγγι Δημοσάρη, Α2 Γιούδα, Α3 Καστανόλογγος και Α4 Αρχάμπολη και να είναι και επίσημα θεσμοθετημένες και διευρυμένες από τα όρια που είχαν καθοριστεί.

 

Παράλληλα η διοίκηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να λάβει υπόψη και για την Νότια Εύβοια την απόφαση 725/2023 του ΣτΕ με θέμα μη δασικές οι φρυγανώδεις εκτάσεις και να προβεί στην ανάλογη κίνηση αναφορικά με τους δασικούς χάρτες.

Ακόμη οι ανεμογεννήτριες στο Καφηρέα τα πρανή των βάσεων αυτών και τα γήπεδα να καλύπτονται από κοκκινόχωμα και σταδιακά να φαίνεται η βλάστηση και να μην φαίνεται ένα χωμάτινο μέρος ή τσιμέντο, όπως στην Ολλανδία.

Για τις ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε δρόμο, καθότι πρώτα επικίνδυνες και μετά παράνομες, στην παρούσα φάση να υπάρχει και ειδική σήμανση για να ενημερώνει τους οδηγούς για την επικινδυνότητα στους δρόμους αυτούς.

Φυσικά τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την καταστροφή που υπέστη μεταξύ άλλων ο Καφηρέα και με τα όσα προαναφέρθηκαν και καθότι υπήρξαν παραβιάσεις θα πρέπει η πολιτεία να προβεί στην διόρθωση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Καθότι ότι είναι παράνομο αφανίζεται.

 

Παράλληλα ζητείται στην παρούσα επιστολή, όπως και έχουν πράξει συλλογικότητες καθώς και ο δήμος Καρύστου επισήμως, να γίνει παύση κάθε αδειοδότησης όσο αφορά τις  σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών νοτιοδυτικά της Καρύστου, στα Στύρα, παράκτιων κατά των ακτών του Καφηρέα, καθώς και σταθμών μπαταριών δεδομένου οτι η περιοχή έχει υποστεί μια ζημία ανεπανόρθωτη και ουσιαστικά είναι υπερκορεσμένη συνεπώς δεν χωρούν πειράματα ή εγκαταστάσεις περαιτέρω καθώς ουδεμία ωφέλεια επιφέρουν αλλά αντιθέτως ζημιώσει έχουν περισσότερο με την εξέλιξη που έλαβαν.

 

 

Θα προτείνονταν επίσης, η ηγεσία του Υπουργείου ακόμη και ανεπίσημα και σε ανύποπτο χρόνο να μεταβεί στα μέρη της Νοτίου Ευβοίας και ιδιαίτερα στο Καφηρέα και να διαπιστώσει επιτόπου ότι και παραβίαση της φέρουσας ικανότητας υπάρχει, και παραβίαση του χωροταξικού και πολύ πρακτικά- πέρα απο την όποια νομολογία- ότι οι εγκαταστάσεις αυτές είναι πρώτα επικίνδυνες και μετά παράνομες και οσο αφορά τις εκσκαφές αυτό που λένε οι κάτοικοι αναφορικά με τις εγκαταστάσεις αυτές, «ότι έχουν ρημάξει το τόπο»

Όπως εξετάσετε τα παραπάνω και προβείτε στην υλοποίηση αυτών και να γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ειδική εισήγηση σε άλλα υπουργεία τα οποία είναι αρμόδια επί θεμάτων που αναφέρθηκαν.

 

Για την αποστολή του email

με τον προσήκοντα σεβασμό

Σταμάτιος Κυριακός

email stamatis.kyr1@gmail.com

Φωτογραφίες 1.) στην Άνδρο όπως φαίνονται από το χωριό Ευαγγελισμός (πρώην Δράμεσι) Καφηρέα - όπου και η γενέτειρά μου- είναι μόνο 7 α/γ από πολλά χρόνια και άλλες 3 α/γ πρόσφατα (πριν ενα χρόνο ίσως) την στιγμή που τόσες είναι στη μια πλευρά του χωριού. 2.) ανεμογεννήτριες δυτικά του χωριού Ευαγγελισμός, φαίνεται πόσο κοντά είναι στο δρόμο ( ο ρότορας αυτής είναι 105μ.) και είναι και άλλες δίπλα στο δρόμο.

3.) χάρτης με την δημοτική ενότητα Καφηρέα. Πρόκειται για μια επιμέρους δημοτική ενότητα του Δήμου Καρύστου, στο νοτιοανατολικό άκρο της Εύβοιας ενίοτε αναφέρεται και Κάβο Ντόρος η οποία σε σχέση με την επίσημη ονομασία επεκτείνεται και πέρα από τα αυτοδιοικητικά όρια.

4.) χάρτης της Τοπικής κοινότητας Κομήτου και της Τοπικής Κοινότητας Αμυγδαλιάς ( Αμυγδαλέας)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου