Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Οδικό δίκτυο Καφηρέα_ χωματόδρομοι & επιδιόρθωση τμημάτων


Την τρίτη 4 Ιουλίου 2023 εστάλη αίτημα που ενημερώνει τους αρμοδίους φορείς για το οδικό δίκτυο Καφηρέα και την επιδιόρθωση τμημάτων που χρειάζεται. Για το ζήτημα αυτό ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς όπως Αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας και στερεάς Ελλάδας καθότι είναι εποπτεύουσα αρχή, Περιφέρεια στερεάς Ελλάδας η οποία έχει αρμοδιότητα για τους επαρχιακούς δρόμους, ο δήμος Καρύστου για εντος οικισμού, καθώς  και η αστυνομία για να είναι ενήμεροι και παράλληλα για να προβούν στις ανάλογες ενέργειες.

 

Προς Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και στερεάς Ελλάδας

Προς Περιφέρεια Στ. Ελλάδας

Περιφερειακή ενότητα Εύβοιας

Δήμο Καρύστου

ΑΤ Καρύστου

 

Θέμα: Οδικό δίκτυο Καφηρέα χωματόδρομοι

Ανατολικά της Καρύστου βρίσκεται η περιοχή του Καφηρέα ή  Κάβο Ντόρου όπως είναι γνωστότερη και δεν περιορίζεται μόνο στην δημοτική ενότητα Καφηρέα (όπως είναι η επίσημη ονομασία της) αλλά αφορά το ευρύτερο νοτιοανατολικό άκρο της Εύβοιας που είναι βορειοανατολικά και ανατολικά της Καρύστου και το όποιο στην ολότητα του σχεδόν είναι εντός natura.

Το οδικό δίκτυο στην περιοχή αυτή αν και είναι ασφαλτοστρωμένο παραμένουν κάποια τμήματα χωματόδρομος και παράλληλα κάποια σημεία πρέπει να βελτιωθούν, καθώς θα διευκολύνει την καθημερινότητα των κατοίκων και αυτών που μεταβαίνουν εκεί.

 

Οι οδικές αρτηρίες που συνδέουν  την Κάρυστο με τα χωριά της περιοχής,  είναι  η επαρχιακή οδός 4  Κάρυστος - Πλατανιστός - Αμυγδαλιά δια Μετοχίου, Αντιάς, Κομίτου και Δράμεσι. (Δράμεσι  η παλιά ονομασία του χωριού Ευαγγελισμός)  και η επαρχιακή οδός 3 Μαρμάρι - Άγιος Δημήτριος - Αμυγδαλιά δια Μπεζάνων, Μελισσώνος, Αγίου Δημητρίου και Καλλιανού. (Μπεζάνοι το χωριό Παραδείσι) η οποία καλύπτει και το νοτιοανατολικό μέρος της περιοχής, οι οποίες καθορίζονται  με το ΒΔ του 1956 (ΦΕΚ 47 Α/ 1956)

 

Θα πρέπει να γίνουν εργασίες βελτίωσης στην ολότητα του οδοστρώματος που αφορά την επαρχιακή οδό 4 δηλ. από Κάρυστο προς πλατανιστό, καθώς ανατολικά του χωριού αυτού (θέση Μεταίϊκα) υπάρχουν λακκούβες  με αποτέλεσμα να προκαλούν ζημιά στα οχήματα. Οι φωτογραφίες στην θεση αυτη όπως απέστειλε άτομο από τα μέρη αυτά που διέρχεται από εκεί ( συντεταγμένες 38.024302, 24.535769). Όποτε θα πρέπει να επιληφθείτε του θέματος.

(λακκούβες σε τμήμα του δρόμου εντοπίζονται και δυτικότερα του χωριού πλατανιστός, θέση 38.011561, 24.509064)

 

Παράλληλα καθώς υπάρχει κίνδυνος καθίζησης σε κάποιες στροφές (πχ σημείο 38.076744, 24.543538) καθότι έχει απομείνει η άσφαλτος και το κάτω μέρος έχει αποκοπεί, οπότε από το βάρος οχήματος μπορεί να υπάρξει πτώση τμήματος του οδοστρώματος.

 

(χωριά Αντιά, Κόμητο και Ευαγγελισμός)

Ο κεντρικός δρόμος στο χωριό Κόμητο, αν και ασφαλτοστρωμένος (αν και χρειάζονται επεμβάσεις σε κάποια σημεία) όπως και να γίνει έλεγχος της στατικότητας και ανθεκτικότητας της γέφυρας (λόγω κραδασμών που υπέστη από τα φορτηγά που μετέφεραν υλικά για εγκατάσταση ανεμογεννητριών που μετακινούνταν καθημερινά) υπάρχουν ακόμη δρόμοι που οδηγούν σε οικίες και είναι χωματόδρομοι, δηλ. στη νοτιοανατολική πλευρά του χωρίου αυτού εντοπίζονται χωματόδρομοι, για παράδειγμα αποστάσεις 600μ., 500μ., 180μ. κτλ.  (συνολικά 2.500μ.)  και αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν μια εύκολη πρόσβαση και παράλληλα να μην υπάρχουν μεμονωμένα σημεία με τσιμεντόστρωση, «μπαλώματα» αλλά να είναι πιο ενισχυμένη τσιμεντόστρωση.

 

Να σημειωθεί ότι το χωριό Κόμητο λόγω της υψομετρικής θέσης , το χειμώνα έχει συνηθέστερα χιόνι εκεί όπως και στα Αντιά.

Για τα Αντιά δυτικότερα (4 περίπου χιλιόμετρα πριν το χωριο)  να γίνουν εργασίες καθότι υπάρχουν λακκούβες, να επισημανθεί ότι εντός του οικισμού καθώς σε κάποια σημεία υπάρχει κατηφόρα, είναι σωστό να υπάρχουν κάποια στηθαία σε κάποιες στροφές για την ασφάλεια των οχημάτων.

 

Χωριό Ευαγγελισμός (πρώην Δράμεσι) οι χωματόδρομοι μονοπωλούν

1). Η κεντρική αρτηρία που διέρχεται μέσω του οικισμού  είναι στην ολότητα της χωματόδρομος με τελευταία τσιμεντόστρωση κάπου 300μ.

καθώς και άλλες παλαιότερες τσιμεντοστρώσεις. Η ασφαλτόστρωση θα πρέπει να περιλαμβάνει ολόκληρη την οδική αρτηρία που διέρχεται μέσω από το χωριό Ευαγγελισμό καθώς και βόρεια αυτού που συνδέεται με την υπόλοιπη επαρχιακή οδό

2.) Ανατολικά του χωριού, 200μ. από την κεντρική εκκλησία υπάρχει σημείο έτοιμο να αποκοπεί καθώς χρειάζεται τεχνικό έργο (οι τσιμεντοσωλήνες εκεί υπάρχουν πάνω από 30 χρόνια). Αν και έχει γίνει μια επίστρωση τσιμέντου (προφανώς προσωρινά για να υπάρξει μια διόρθωση) ο κίνδυνος της αποκοπής υπάρχει.

3.) Η γέφυρα του χωριού κατασκευάστηκε – ουσιαστικά είναι έτοιμη (πρακτικά κατά 90% απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, αν διατυπώνεται σωστά) καθότι το προηγούμενο καιρό ήταν ένα τσιμεντένιο κομμάτι με αποτέλεσμα να υπήρχε κίνδυνος για τα οχήματα καθώς μόνο από αυτό το σημείο μεταβαίνουν από και προς τον οικισμό από τα δυτικά. Φυσικά και όσο ήταν ημιτελής η γέφυρα χρειάζονταν προσοχή.

Για το θέμα αυτό είχε σταλεί αίτημα (κατασκευή γέφυρας, ασφαλτόστρωση)  προς την Περιφέρεια στερεάς Ελλάδας και στο Δήμο Καρύστου.

4.) Ακόμη δημοτική οδός που οδηγεί νότια του οικισμού , επειδή χρειάζονταν καθαρισμός και θύμιζε πιο πολύ αγροτικό δρόμο παρά κεντρικό μέσα σε χωριό, όμως έγιναν εργασίες διαπλάτυνσης (καλοκαίρι 2022) όπως και καθαρισμός και σε άλλους δρόμους προς τις οικίες, όμως καθότι χωματόδρομος (όπως και δρόμοι που οδηγούν στα σπίτια, εκτός από μεμονωμένους που έχει γίνει τσιμεντόστρωση) αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει εκεί όταν βρέχει και έχει λάσπες.

 

 

Καψούρι

Κινούμενοι προς τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής τα οποία ανήκουν στην Τοπική κοινότητα Αμυγδαλιάς, απαντάται το χωριό Καψούρι που μέσω αυτού διέρχεται η επαρχιακή οδός 4 και σε απόσταση 3,5 – 4 χλμ. στις άκρες  αυτής της απόσταση πέρα από τα δέντρα είχαν φυτρώσει και κλαδιά, σπαρτιά όμως όπως αναφέρουν πληροφορίες έχει γίνει καθαρισμός από καιρό, απλώς γίνεται επισήμανση ότι θα πρέπει να γίνεται συχνότερα καθαρισμός καθώς προηγουμένως είχε προκαλέσει δυσκολία στην ορατότητα των οδηγών και ουσιαστικά είχε μετατραπεί σε «μονόδρομο».

Το κυριότερο υπάρχει καταρράκτης που το χειμώνα τα νερά είναι περισσότερα και στο σημείο του δρόμου που διέρχονται τα νερά, δεν υπάρχει γέφυρα παρά κομμάτι με ενισχυμένο μπετό , με αποτέλεσμα τα νερά να είναι πάνω από το οδόστρωμα και το χειμώνα ή την διάρκεια της νυχτας να μην υπάρχει ορατότητα αν έχουν παρασυρθεί πέτρες ή ξύλα και μάλιστα έχουν κινδυνέψει οχήματα ή αναγκαστεί οδηγοί  να επιστρέψουν και να μην προχωρήσουν. Οπότε θα πρέπει να γίνει κατασκευή γέφυρας και τα νερά να περνάνε κάτωθεν αυτής και όχι πάνω στο δρόμο , όπως είναι τώρα.

Ζαχαριά

Ανατολικά του οικισμού Ζαχαριά και με κατεύθυνση πριν το λόφο Αγία Παρασκευής, όπως αναφέρουν πληροφορίες πέφτουν ενιοτε βράχια στο δρόμο με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να υπάρξει κίνδυνος (ειδικά κατά την διάρκεια της νύχτας κτλ.) ή παρεμπόδιση ή δυσκολία μετακίνησης των οχημάτων από τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής.

Παραμένοντας στην ΔΕ Καφηρέα, στην Τοπική κοινότητα Αμυγδαλιάς, πέρα από τις οποίες διορθώσεις έχουν γίνει σε τμήματα του οδοστρώματος κοντά στο συνοικισμό Βρέστυδες, χρειάζονταν η κατασκευή τεχνικού προς το οικισμό Σχίζαλη, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες  εχει ήδη κατασκευαστεί να σημειωθεί ότι ο δρόμος αυτός αποτελεί τμήμα της επαρχιακής οδού Μαρμαρίου-Αμυγδαλιάς.

Φυσικά αν χρειάζεται τμήματα του δρόμου εκεί θα πρέπει να βελτιωθούν και παράλληλα χρειάζεται η ασφαλτόστρωση  όπως προς το οικισμό Πρινιά (αν δεν εχει γίνει) καθώς και την τοποθεσία Καλαμάκι που μεταβαίνουν κτηνοτρόφοι και διαμένουν το χειμώνα και φυσικά πρέπει να υπάρχει ένα ασφαλές οδικό δίκτυο.

Προς βόρεια

Από το χωριό Σχίζαλη μέχρι το Αγαθό η διαδρομή αυτή (10 χλμ.)  σε μια κρημνώδη θέση, είναι στενός και χωματόδρομος και χρειάζεται διαπλάτυνση , τεχνικά και ασφαλτόστρωση, στηθαία κτλ. Πρόκειται για δρόμο που συνδέει τα χωριά κυρίως της ΤΚ Αμυγδαλιάς με αυτά της ΤΚ Καλλιανού και είναι τμήμα της επαρχιακής οδού  Μαρμάρι - Άγιος Δημήτριος - Αμυγδαλιά.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών υπάρχει ο οικισμός Σώτειρα ή Γκιάλπηδες και τα τελευταία χρόνια συρρέει πλήθος πιστών,  500 , με 300 άτομα, καθώς εκεί έχει κτιστεί μια εκκλησία του Αγίου Παϊσίου. Άρα θα πρέπει να φτιαχτεί ο δρόμος αυτός για να μην μεταβαίνουν τόσα αυτοκίνητα, ειδικά κατά την ημέρα γιορτής (12 Ιουλίου) καθώς η πρόσβαση εκεί γίνεται μέσω χωματόδρομου χωρίς τεχνικά κτλ.

Ακόμη όσο αφορά την περιοχή του Καλλιανού, στον οικισμό Λενοσαίοι υπάρχει μια βυζαντινή εκκλησία, κτισμένη το 1200 μ.Χ. καθώς και μονοπάτι που οδηγεί σε πηγές ποταμού και κατόπιν στο φαράγγι του Δημοσάρη, φημισμένο πεζοπορικό μονοπάτι, ο δρόμος προς τα εκεί, περίπου 2,6 χλμ. είναι χωματόδρομος και παράλληλα η γέφυρα που υπάρχει εκεί, κατασκευάστηκε πιθανών την δεκαετία του 1960.

 

Όπως επιληφθείτε των θεμάτων αυτών και προβείτε στην επιδιόρθωση αυτών καθότι είναι ένα κομμάτι του νησιού που το οδικό δίκτυο θα διευκολύνει την καθημερινότητα των κατοίκων και παράλληλα όσων μεταβαίνουν στα μέρη αυτά.

 

 

Για την αποστολή του email

με εκτίμηση Σταμάτης Κυριακός

email stamatis.kyr1@gmail.com

τηλ. 6939309746

 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...