Σελίδες

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Η γιορτή του Αγίου Παϊσίου στους Γκιάλπηδες- Η παρουσία των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην Κάρυστο


Τη Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 στο χωριό Γκιάλπηδες Καρύστου πραγματοποιήθηκε Θεια λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου, για εβδόμη συνεχή χρονιά. Πλήθος κόσμου από τα χωριά της περιοχής του καλλιανού και του Καβοντόρου γενικότερα όπως και της Καρύστου μετέβηκαν στην περιοχή όπως κάθε χρόνο.

Να αναφερθεί ότι η άλλοτε κρημνώδης  και απότομη αυτή περιοχή με το κτίσιμο της εκκλησίας αυτής, θα λέγαμε ότι έχει «γλυκάνει» το μέρος αυτό όπως και ότι μολονότι είναι και απομακρυσμένο γεωγραφικά και η μετάβαση γίνεται μέσα από ένα χωμάτινο δρόμο, το πλήθος του κόσμου είναι αξιομνημόνευτο.

Παράλληλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κάρυστο από την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 μέχρι και τις 14 Ιουλίου θα βρίσκονται τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και πλήθος κόσμου κατά την διάρκεια της ημέρας προβαίνουν στον ασπασμό τους.

Πρόκειται για αγίους που ήσαν στην Μυτιλήνη κατά το 1462 όταν είχε προηγηθεί η κατάκτηση του νησιού από τους τούρκους και οι οποίοι την μεγάλη εβδομάδα του έτους αυτού επέδρασαν κατά του Μοναστηριού και οι Άγιοι αυτοί μαρτύρησαν και πέθαναν  την τρίτη της διακαινησίμου του έτους 1462.

Το Μοναστήρι αυτό στην Θέρμη Μυτιλήνης που κτίστηκε πριν αρκετές δεκαετίες (1963) είναι από τα γνωστότερα στον ελλαδικό και όχι μόνο χώρο καθώς προσκυνητές από όλα τα μέρη μεταβαίνουν εκεί καθώς εκεί είναι και ο τάφος του Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

 

 

Άγιος Παϊσιος Γκιάλπηδες φωτ: Γεώργιος Λαθουράς (9/12/2019)

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου