Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Οι παραβιάσεις όσο αφορά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο Καφηρέα - παρατηρήσεις - ο Δήμος Καρύστου όφειλε να αναδείξει αυτές τις παρανομίες


Οι παραβιάσεις όσο αφορά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο Καφηρέα - παρατηρήσεις - ο Δήμος Καρύστου όφειλε να αναδείξει αυτές τις παρανομίες

Αναφορικά με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο Καφηρέα, παρακάτω θα καταγράφουν μια σειρά παραβιάσεων που είναι σε αντίθεση με το χωροταξικό των ΑΠΕ (2008) και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η περιοχή της Νότιας Εύβοιας με απόφαση της κυβέρνησης τότε (2008) αποτελεί περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας. Να πούμε φυσικά ότι και παλαιότερα είχαν εγκατασταθεί κάποιες ανεμογεννήτριες αλλα ήσαν ψηλά στα βουνά και μικρότερης ισχύος, όπως συνέβαινε και σε άλλα μέρη, όπως στην Άνδρο που κανείς από τα χωριά του Κάβο ντόρου περί τις 7 ανεμογεννήτριες και άλλες 3 ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν προσφάτως (τόσες φαίνονται δηλ. αν έχει και άλλες δεν το γνωρίζω)

Οι πρώτες ανεμογεννήτριες στο Κάβο Ντόρο ήσαν αυτές κοντά στο Καστρί 10 μονόπτερες που εγκαταστάθηκαν το 1997 και η απεγκατάσταση τους έγινε το 2022 δηλ. 25 χρόνια μετά. Όσο αφορά την πιο μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Καφηρέα έγινε το 2000 όπου νοτιοδυτικά και δυτικά του χωριού Αντιά εγκαταστάθηκαν περί τις 61 ανεμογεννήτριες που απαρτίζουν 3 αιολικούς σταθμούς (ήσαν να εγκατασταθούν και άλλες όμως κάποιοι κάτοικοι με μια πιο δυναμική αντίδραση αποτέλεσε την αιτία να αποτραπούν)

Να σημειωθεί ότι οι ανεμογεννήτριες στο Καφηρέα εγκαταστάθηκαν επί της καποδιστριακής κοινότητα Καφηρέα – επί του κοινοτάρχη της εποχής εκείνης- το 2000 και οι υπόλοιπες επί της τωρινής δημοτικής αρχής δηλ. 2018-19 (κάποιες ενός πάρκου το 2020) και οι υπόλοιπες τέλη 2022 και 2023, για να ξέρουμε ποιοι φέρουν ευθύνη.

2018-2019

Οι περισσότερες ανεμογεννήτριες στην Νότια Εύβοια εγκαταστάθηκαν κατά το 2018-2019 και ένα πάρκο το 2020 το Απρίλιο και ένα άλλο Νοέμβριου του 2020, από τότε ο καλλικρατικός δήμος Καρύστου φέρει περί τις 411 ανεμογεννήτριες – καθιστώντας μια περιοχή όχι στην Ελλάδα αλλα και στην ευρωπη με τις περισσότερες ανεμογεννήτριες.

Από τα τέλη του 2022 εγκαταστάθηκαν και άλλες ανεμογεννήτριες και είναι σε εξέλιξη και οι υπόλοιπες στο Καφηρέα.

Παρακάτω οι παραβιάσεις όσο αφορά τις ανεμογεννήτριες στο Καφηρέα

Φέρουσα ικανότητα

Καταρχάς υπάρχει παραβίαση της φέρουσας ικανότητας της δημοτικής ενότητας Καφηρέα κατά 168% (καταγραφή 2021)

α.) Η άλλοτε Καποδιστριακή Κοινότητα και τωρινή δημοτική ενότητα Καφηρέα έχει έκταση 77 τ. χλμ. Και επί των εδαφών της από το 2000 βρίσκονται περί τις 61 ανεμογεννήτριες. Μέχρι το 2022 ήσαν 80 α/γ στην τοπική κοινότητα Κομήτου και 14 στην ΤΚ Αμυγδαλιάς. Από τα τέλη 2022 και 2023 είναι σε εξέλιξη η εγκατάσταση και άλλων ανεμογεννητριών και υποσταθμών.

(Η ΤΚ Κομήτου και η ΤΚ Αμυγδαλιάς απαρτίζουν την δημοτική ενότητα Καφηρέα)

β.) όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή ένωση η περιοχή της Νοτίου Ευβοίας δηλ. ο Δήμος Καρύστου έχει τις περισσότερες ανεμογεννήτριες.

Περιοχή natura

Υπάρχει εγκατάσταση έργων εντός περιοχής natura τα οποία εγκρίνονται χωρίς να είναι σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία- όπως αναφέρει επίσημα και η ευρωπαϊκή επιτροπή στον ιστότοπο της στην προειδοποιητική επιστολή το Φεβρουάριο 2023.

οι εγκαταστάσεις αυτές είναι εντός περιοχή natura και ήδη η ευρωπαϊκή επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή προς την χώρα μας, καθότι αναφέρει ότι δεν ακολουθεί την ενωσιακή νομοθεσία. Ο ιστότοπος της ευρωπαϊκή ένωσης αναφέρει χαρακτηριστικά : «σύμφωνα με την οδηγία, όλα τα σχέδια και τα έργα που είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τόπους Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε δέουσα εκτίμηση των εν λόγω επιπτώσεων. Ωστόσο, το υφιστάμενο σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο ονομάζεται «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», είχε εγκριθεί χωρίς να έχει προηγουμένως διενεργηθεί τέτοια εκτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι εγκρίνονται βάσει του σχεδίου έργα που δεν συμμορφώνονται με την ενωσιακή νομοθεσία».

Αναφορικά με την Νότια Εύβοια και ιδιαίτερα την περιοχή του Καφηρέα και γενικότερα την γεωγραφική περιοχή του Κάβο Ντόρου , καθότι έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα καθότι έχουν εγκατασταθεί ένα πλήθος ανεμογεννητριών σε αντίθεση με τον προορισμό του φυσικού αυτού τοπίου το οποίο είναι ενταγμένο στο δίκτυο NATURA με τους κωδικούς GR2420012 ΖΕΠ ΟΡΟΣ ΟΧΙ, ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΝΗΣΙΔΕΣ και GR2420001 ΕΖΔ ΟΡΟΣ ΟΧΗ - ΚΑΜΠΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ - ΠΟΤΑΜΙ - ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΦΗΡΕΥΣ - ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ

Παράλληλα αποτελεί και σημαντική περιοχή για τα πουλιά και φέρει κωδικό GR113 Και Όνομα: Όρος Όχη και γύρω θαλάσσια περιοχή, καθώς και σημαντική περιοχή για τα θηλαστικά.

α.) Η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει αποστείλει επιστολή από το 2014 προς τον τότε Υπουργό εξωτερικών , παρόλα αυτά η χώρα μας δεν εναρμονίστηκε με την ενωσιακή νομοθεσία όσο αφορά οικότοπους κοινοτικής σημασίας, natura κτλ. και έτσι έχει κινηθεί διαδικασία παραπομπής κατά της χώρα μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

β.) Η επιστολή αυτή της ευρωπαϊκής επιτροπής το Φεβρουάριο 2023 δείχνει ξεκάθαρα ότι όλες οι ανεμογεννήτριες εντός natura είναι παράνομες.

Παραβίαση χωροταξικού (αποστάσεις)

Παραβίαση αποστάσεων από δρόμους, αρχαιολογικό χώρο της Αρχάμπολης, υποσταθμό σε απόσταση λιγότερη από 500μ. από τα όρια οικισμού.

α.) Το χωροταξικό των ΑΠΕ (2008) ορίζει σαφής αποστάσεις ανεμογεννητριών από το οποίο οδικό δίκτυο με βάση την διάμετρο του ρότορα αν είναι 105μ. η απόσταση πρέπει να είναι 157μ. αν είναι 82μ. τότε 123μ. κοκ.

Παράλληλα το ΦΕΚ 1153/Β` 10.7.2007, άρθρο 13 παρ. δ. ορίζει και αυτό αποστάσεις όπως και προηγούμενοι νόμοι και σε εποχές που δεν υπήρχε τόσο η διάδοση αυτών των μηχανών καθότι τότε ήταν μικρής ισχύος, μεγέθους και συνήθως σε απομακρυσμένα σημεία από χωριά, κατοικημένες περιοχές κτλ. όπως πχ στο δήμο Μαρμαρίου παλαιότερα ή στην Άνδρο.

β.) οι αποστάσεις από αρχαιολογικό χώρο της Αρχάμπολης είναι λιγότερο από 500μ. ή η διάμετρος της φτερωτής επί 7 δηλ. αν είναι 82μ. τότε πρέπει να είναι 574μ. όπως ορίζει το χωροταξικό των ΑΠΕ . Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχάμπολης καθορίζεται με το ΦΕΚ Β 87/2000.

γ.) Ο υποσταθμός στο χωριό Ευαγγελισμός είναι σε απόσταση λιγότερη από 500μ. από τα όρια του οικισμού (250μ.) το χωριό αυτό είναι προϋφιστάμενο του 1923 και τα όρια του καθορίζονται με το ΦΕΚ Δ 906/1986 και απαγορεύεται η εγκατάσταση μέσης όχλησης σε απόσταση λιγότερη από τα 500μ.

παράλληλα το ΠΔ 181/1985 στο άρθρο 7 παρ. 3 αναφέρει ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση βιομηχανική εγκατάσταση σε απόσταση λιγότερη από τα 500μ.

(πως δόθηκε η προέγκριση της οικοδομικής άδειας απο την ΥΔΟΜ (πολεοδομία) του Δήμου Καρύστου και εν συνεχεια η άδεια δόμησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης; )

Οι υποσταθμοί ηλ. Ρεύματος είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Να σημειωθεί ότι αν οι κάτοικοι ή κάποιοι εξ αυτών ήθελαν να κατασκευάσουν λιοτρίβι κοντά στο χωριό ή εντός αυτού σε κτήμα τους, η πολεοδομία και ο δήμος δεν θα το επέτρεπε καθότι είναι βιομηχανική εγκατάσταση (αυτό για να είναι υπόψη οσο αφορά το αφήγημα ότι δήθεν ή κάποιοι θέλουν τις ανεμογεννήτριες κτλ. γιατί μαγαζιά διασκέδασης που η νεολαία τα θέλει όταν δεν τηρουν την νομοθεσία η διοίκηση τα κλείνει) καθότι πρέπει να γίνονται βάση κάποιας νομοθεσίας.

Ο οπτικός ορίζοντας για Περιοχές αιολικής Προτεραιότητας είναι 30% στην προκειμένη περίπτωση ξεπερνά το 70%.

α.) Πέριξ του χωριού Ευαγγελισμός (πρώην Δράμεσι) διακρίνει κανείς όχι μόνο τα πτερύγια αλλα σε κάποιες περιπτώσεις και τα πρανή αυτών, αν κοιτάξει κάποιος θα δει ότι ο οπτικός ορίζοντα του χωριού αυτού είναι πάνω από 70%, το αυτό συμβαίνει και στο χωριό Αντιά, όπως και στο Κόμητο (50%)

Ο Κάβο Ντόρος – μέρος αυτού- είναι σημαντική περιοχή για τα Πουλιά με κωδικό GR 134 κατά συνέπεια η ύπαρξη ανεμογεννητριών και η κίνηση των λεπίδων θα θεσει σε κίνδυνο αποδημητικών καθώς και σπάνιων πτηνών. Να αναφερθεί ακόμη ότι η περιοχή είναι σημαντική για τα θηλαστικά.

Η οικολογική αξία αυτού του τόπου αποδεικνύεται και εξ αυτού του γεγονότος κατά συνέπεια ο προορισμός αυτό είναι για άλλες μορφές δραστηριοτήτων και η διατήρηση του θα πρέπει να είναι αυτό που πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Κατά συνέπεια η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και υποσταθμών εκεί δεν έχουν καμία θέση.

Ο Δήμος Καρύστου όφειλε να καταγγείλει και να αναδείξει όλες αυτές τις παρανομίες (πχ να ζητούσε γίνει μέτρηση απο μηχανικούς ή τοπογραφικό απο πολιτικούς μηχανικούς της Περιφερειας με τις θέσεις των ανεμογεννητριών κοντα σε δρόμους κτλ. ή υποσταθμό κοντά σε χωριό)  ή να αποστείλει σε εισαγγελέα και να διατάξει έρευνα στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθότι η παρέμβαση του θα είχε πιο δυναμική όπως και μια προσφυγή στο ΣτΕ. Η διοίκηση αυτού (που είναι από το 2014) όχι απλά έδειξε ανοχή αλλα δεν συνέδραμε στην αποτροπή σε αυτήν την καταστροφή που αφορά το φυσικό περιβάλλον και μια περιοχή natura και για την οποία η χώρα μας παραπέμπεται. Γιατί να κάνουν συλλόγοι ή απλοί πολίτες τις ενέργειες που όφειλε ο Δήμος Καρύστου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...