Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Τοπία της Ελλάδας -Κυπαρίσση Λακωνίας

Βρίσκεται στον Νομό Λακωνίας, στο Μυρτώο Πέλαγος. Είναι ένα αρκετά απομακρυσμένο χωριό αφού απέχει από την πρωτεύουσα της Λακωνίας την Σπάρτη γύρω στα 90 χιλιόμετρα. Αποτελείται από τρεις οικισμούς.  Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ζάρακα ενώ ο μόνιμος πληθυσμός του πρέπει να ξεπερνάει τους 400 κατοίκους.




Το χωριό κατά την αρχαιότητα ήταν μία από τις δύο πόλεις της ευρύτερης περιοχής του Ζάρακα και ονομαζόταν «Κυφαντα». Η ονομασία προέρχεται από τη μορφολογία του χώρου: τις απότομες χαράδρες και τις καμπύλες βουνών και λόφων (κύφος - κύφων = κύρτωμα).




Στη Βυζαντινή περίοδο επικράτησε η ονομασία «Κυπαρίσσι» η ετυμολογία της οποίας εμφανίζει δύο εκδοχές. Σύμφωνα με τη πρώτη, προέρχεται από το όνομα του μεγαλογαιοκτήμονα της περιοχής, του Κυπαρίσση. Η δεύτερη εκδοχή, την οποία αναφέρει και ο Ανδρόνικος ο Β΄, υποστηρίζει ότι το όνομα «Κυπαρίσσι» προήλθε από την εξέλιξη της λέξης «Κυπαρισσία».
  πηγές είναι από τη σελίδα  http://www.travelplorer.gr/ViewTravelGuide.jsp?guide_id=274 ενώ η ιστορία  προέρχεται από την επίσημη σελίδα του οικισμού http://www.kyparissilakonias.gr/Site.htm

Φωτογραφίες  από τη φίλη Άννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...