Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η Ελληνικότητα των Αρβανιτών

Οπως είναι γνωστο κατά τις περιόδους της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας, έγιναν στη Νότια Εύβοια κυρίως, εποικισμοί απο αλβανόφωνους πληθυσμούς.Η Ελληνικότητα των πληθυσμών αυτών (όπως νοείται η έννοια της ελληνικότητας σήμερα) σε κανένα σημείο δεν υστερεί της ελληνικότητας όλων των υπολοίπων γηγενών,μετά μάλιστα τις δύσκολες για τον ελληνισμό περιόδους που επακολούθησαν της Ρωμαιοκρατίας.


Την εποχή δηλαδή κατά την οποία ο Ελληνισμός διατήρησε ως πολιτισμός την συνέχειά του χάρη στην Ορθοδοξία και μόνο.

Η ελληνικότητα του αρβανίτικου στοιχείου αποδείχθηκε εμπράκτως σε πολλές κρίσιμες ιστορικές στιγμές απο τα χρόνια του Βυζαντίου και μετά.Ποιές όμως είναι οι εννοιολογικές διαφορές μεταξύ των όρων ΑΛΒΑΝΟΣ και ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

Το "ΑΛΒΑΝΟΣ" προέκυψε απο το Αλβανό όρος(Albanum moms) τη ψηλότερη κορυφή του Λατίου, που απέχει περί τα 20 χλμ. από τη Ρώμη.ΤΟ "ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ" προέρχεται απο το Αρβώνιος η Αρβωνίτης, που υποδηλώνει τον κάτοικο της Αρβώνος, όπως αναφέρεται απο τον Στέφανο Βυζάντιο η Αρβωνος όπως μας λέει ο Πολύβιος.Η ΑΡΒΩΝ ηταν πόλη της ΙΛΛΥΡΙΑΣ και οι εξ αυτής κατερχόμενοι πρός την Ελλάδα ονομάσθηκαν σταδιακά ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ.

Σε κανένα μέρος της Ελλάδος οι αλβανόφωνοι δεν ονόμασαν ούτε οναμάζουν τους εαυτούς τους Αλβανούς,γιατί από πολύ παλιά είχαν συνείδηση ελληνικής καταγωγής.Η συνείδηση αυτή προήλθε απο την προφορική τους παράδοση πως ήταν κατά την γλώσσα εξαλβανισμένοι Ελληνες .
Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας είναι γεγονός, πως πολλοί απο τούς Αλβανούς των Βόρειων κυρίως περιοχών εξισλαμίσθηκαν σε αντίθεση με τούς Αρβανίτες πάνω στούς οποίους στηρίχθηκε ο απελευθερωτικός αγώνας τους έθνους μας.

Ειδικότερα για τους Αρβανίτες της Εύβοιας ο Σ.Ι. ΚΑΡΓΑΚΟΣ στο βιβλίο του "ΑΛΒΑΝΟΙ- ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΕΛΛΗΝΕΣ" γράφει χαρακτηριστικά:
"...Ωστόσο οι Αλβανοί της Αττικής και της Βοιωτίας άντεξαν στον εξισλαμισμό και παρέμειναν πιστοί στην Ορθοδοξία, απο μια διάθεση διαφορετικότητας προς τους υπολοίπους Αλβανούς. Αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα, που ίσως ήταν συστατικό ελληνικής καταγωγής, τους έκανε να χρησιμοποιούν το έντονα διαφοροποιητικό ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ που παραπέμπει στην Άρβωνα η Αρβώνα και όχι το Αλβανός.Οι Αρβανίτες αυτοί εξακτινώθηκαν στην Εύβοια και στα πέριξ νησιά και σταδιακά εξελίχθηκαν σε φοβερούς ναυτικούς, κάτι που αποδεικνύει ακόμη περισσότερο τη μακρινή ελληνική ρίζα τους.'Αλλωστε οι Αρβανίτες της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας θα μπορούσαν να αποδείξουν τη μη ελληνικότητα τους κατά την επανάσταση του 1821.'Οχι μόνο δεν πολέμησαν στο πλευρό των Τούρκων όπως πολλοί από τους Αλβανούς των βορείων περιοχών, αλλά αυτοί κυρίως υπό τον ΜΕΛΕΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση και απελευθέρωσαν την Αθήνα..."
πηγη: Αλέξανδρος Καλέμης - Παραδεισένια Γέφυρα Ευβοικού με το Αιγαίο.


από τη σελίδα http://aktaionmarmariou.blogspot.com/
πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...