Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η βύθιση ενός πλωτού νοσοκομείου στο Κάβο Ντόρο το 1941

1941,η περίοδος όπου μαίνεται ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος σε διάφορα σημεία του πλανήτη μεταξύ των συμμαχικών κρατών και του συνασπισμού του άξονα, ενώ η Ευρώπη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρίσκεται, στο μεγαλύτερο μέρος της, υπό την κατάκτηση των Γερμανών. Η Ελλάδα, την εποχή εκείνη, ύστερα από σθεναρή αντίσταση που πρόβαλε εναντίων τριών αντιπάλων (Γερμανία, Ιταλία και Βουλγαρία) είχε και εκείνη την ίδια τύχη, γνωρίζοντας την κατοχή με όλες τις συνέπιες που γνωρίζουμε για τέσσερα χρόνια.



Η περιοχή την εποχή εκείνη
Η περιοχή του Κάβο ντόρου, η οποία υπήρξε  απομονωμένη, απρόσιτη και κυρίως άγνωστη, είχε μια δική της πορεία χωρίς την παρουσία κατοχικών ή ξένων γενικά στρατευμάτων. Την εποχή εκείνη  μάλιστα πολλοί οι οποίοι  κατάγονταν από τα χωριά εκείνα και κατοικούσαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, κατέφυγαν και πάλι στην γενέτειρα τους. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η μεγαλύτερη παρουσία πληθυσμού στην περιοχή παρουσιάζεται στη δεκαετία 1940-50.


Γεγονότα στην περιοχή  τότε

Εντούτοις όμως το στενό του Καφηρέα, το οποίο αποτελούσε (και αποτελεί) ένα σημαντικό ναυτικό πέρασμα υπήρξε την εποχή εκείνη θέατρο επιχειρήσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων, ενώ μάλιστα υπήρξαν  γεγονότα που σχετίστηκαν με την παρουσία υποβρυχίων, πλοίων αλλά και αεροπλάνων που είτε πραγματοποίησαν κάποια περιπολία, είτε κάποια αποστολή είτε απλά βυθίστηκαν ή κατέπεσαν αντίστοιχα  εκεί, συνδέοντας έτσι την παρουσία τους με την περιοχή του Κάβο Ντόρου.

Το πλωτό νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΗ»

Ένα πλοίο του οποίου το όνομα συνδέθηκε με την περιοχή, το οποίο είχε επιταχθεί  την εποχή εκείνη και χρησίμευε ως πλωτό νοσοκομείο, υπήρξε το πολεμικό πλοίο με την ονομασία «ΑΤΤΙΚΗ».

Το παρακάτω  άρθρο προέρχεται από τη βικιπαίδεια


πλωτό νοσοκομείο της εποχής
Το Αττική ήταν Ελληνικό επίτακτο Πλωτό νοσοκομείο, 362 κλινών. Βυθίστηκε από Γερμανική αεροπορική επιδρομή τη νύκτα μεταξύ της 11ης και 12ης Απριλίου του 1941 παρά τον Καφηρέα αν και έπλεε κατάφωτο με εμφανή τα σήματα του Ερυθρού Σταυρού.
Το Αττική είχε αποπλεύσει από την Καβάλα και την Θάσο και μετέφερε στον Πειραιά 11 ασθενείς στρατιώτες, 28 αδελφές νοσοκόμους, 17 στρατιωτικούς γιατρούς με πλήρωμα (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες) 110 άνδρες. Συνολικά πνίγηκαν 22 άτομα και σκοτώθηκαν 28, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του πλοίου Πλοίαρχος Δημήτριος Μελετόπουλος.
Στη διάσωση των ασθενών τόσο το πλήρωμα όσο και οι γιατροί και οι νοσοκόμες επέδειξαν αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση και ψυχραιμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...