Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Άλωση της Κωνσταντινούπολης 29 Μαΐου 1453 ημέρα που «πάγωσε» ο χρόνος


Η 29 Μαΐου 1453 ημέρα που «πάγωσε» ο χρόνος καθώς θρύλοι και παραδόσεις συνοδεύουν τα γεγονότα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Η αυτοκρατορία που δέσποζε και αποτελούσε μια κρατική οντότητα καθώς ήδη μετά την άλωση από του Λατίνους, είχε πάψει να είχε πρωταγωνιστικό ρολό στην Αν. Μεσόγειο, πλέον δεν θα υφίστανται.

 

Η Κωνσταντινούπολη η πόλη η όποια αποτελούσε το πολίτικο, εμπορικό και οικονομικό κέντρο της εποχής και που δέσποζε καθώς ήταν ένα είδος ΟΗΕ την εποχή εκείνη, με την Αγία Σοφία,  τα μεγαλεπήβολα κτίρια, παλάτια και αρχιτεκτονική διαρρύθμιση και το Πατριαρχείο να αποτελεί το επίκεντρο και την ρίζα των επιμέρους ορθοδόξων λαών της ανατολής, των Βαλκανίων και σλάβων, πλέον σε κρατικό επίπεδο θα είναι σε μια άλλη διάσταση καθώς το Βυζάντιο , όπως επικράτησε να λέγεται από σύγχρονους ιστορικούς, Ρωμανία ήταν τότε δεν θα υπάρχει σαν κρατική οντότητα και η πνευματική κληρονομία, η σημαία αυτού θα διατηρηθούν μέσα στην εκκλησιαστική παράδοση.

 

Η ημέρα αυτή χαρακτηρίζεται αποφράδα για τον ελληνισμό και όντως είναι μια ανάμνηση με μια πένθιμη χροιά, στα ημερολόγια την ημέρα αυτή αναγράφεται επέτειος άλωσης Κωνσταντινούπολης και στις εκκλησιές όπως στην Μητρόπολη Αθηνών γίνεται τρισάγιο υπέρ ανάπαυσης των μαχητών κατά την άμυνα της πόλης. Παράλληλα ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δεν ανακηρύχτηκε άγιος και το όνομα του δεν αναγράφεται σε αγιολογικούς δέλτους, καθώς δεν έχει έρθει η στιγμή.

 

1453 ημέρα που η ιστορία θα έχει μια άλλη περίοδος η οποία στηρίχτηκε στις γνώσεις και στους θησαυρούς του Βυζαντίου, καθόλου τυχαίο ότι μετά την άλωση του 1204 και την μεταφορά των θησαυρών στη Δύση είχαμε και την αναγέννηση καθώς και της υπερπόντιες ανακαλύψεις, την βιομηχανική επανάσταση κτλ. Παράλληλα τα 400 χρόνια που ακολουθήσαν απέδειξαν ότι ουδέποτε η δύση θα έσπευδε να βοηθήσει , πόσα βασιλεία υπήρχαν όλη αυτή την περίοδο; Σε Ιταλία, Γαλλία και μετέπειτα η Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία;

 

Όλα αυτά δείχνουν ποιοί ήταν οι φίλοι και πόσο νοιάζονταν για τους Έλληνες ή τους Ρωμιούς όπως λέγονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα μέρη της Κωνσταντινούπολης, Μ. Ασίας, Μ. Ανατολή κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...