Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι δημοσκοπήσεις της Κυριακής: Προβάδισμα ΝΔ, Βουλή με έως 10 κόμματα!

Το προβάδισμα που έχει η ΝΔ έναντι των άλλων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου, αλλά και η μεγάλη άνοδος της Δημοκρατικής Αριστεράς που σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση πίσω από τη ΝΔ, επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά από τις δημοσκοπήσεις που
δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο.

MARC
Πιο συγκεκριμένα, δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η MARC για λογαριασμό του Έθνους της Κυριακής, δείχνει και πάλι ότι ο δικομματισμός στην Ελλάδα καταρρέει. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση δείχνει Βουλή με…  8 κόμματα, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με διαφορά 8,8 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της δεύτερης Δημοκρατικής Αριστεράς. Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 24%, η ΔΗΜΑΡ 15,2%, το ΠΑΣΟΚ 13,9%, το ΚΚΕ 11,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,7%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 6,9%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 3,3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,2%, η Χρυσή Αυγή 2,8% και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1,7%.
Με βάση την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ θα είχε 117 έδρες στη Βουλή, η ΔΗΜΑΡ 43, το ΠΑΣΟΚ 39, το ΚΚΕ 34, ο ΣΥΡΙΖΑ 30, ο ΛΑ.Ο.Σ. 19 και από εννέα έδρες οι Οικολόγοι- Πράσινοι και η Δημοκρατική Συμμαχία.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 62,9% των πολιτών είναι θετικό στην προοπτική να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές, ενώ το 51,5% ζητεί οι εκλογές να γίνουν οπωσδήποτε τον Απρίλιο.
Παράλληλα, όμως, μεγάλη πλειοψηφία εκφράζει οργή και απογοήτευση για την ψήφιση του νέου δανειακού προγράμματος στη Βουλή, ενώ πάνω από το 60% εκτιμά ως λάθος την κίνηση των πολιτικών αρχηγών να διαγράψουν τους βουλευτές που είπαν «όχι» στα νέα μέτρα την περασμένη Κυριακή.
ALCO
Ακόμη πιο διευρυμένη είναι η σύνθεση της Βουλής που προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η ALCO για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση προκύπτει Βουλή με 9 κόμματα, με τη ΝΔ να έχει και πάλι το προβάδισμα και τη Δημοκρατική αριστερά να ακολουθεί, αλλά με διαφορά που φτάνει τις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 24%, η Δημοκρατική Αριστερά 11,5%, το ΠΑΣΟΚ 11%, το ΚΚΕ επίσης 11%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%, η Χρυσή Αυγή επίσης 3,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία 3%.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 20% δηλώνει πως θα στήριζε ένα κόμμα με επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ το 63% χαρακτηρίζει λάθος τη διαγραφή των βουλευτών που είπαν «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση.

MRB
Η δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα Real News, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, δείχνει πτωτική πορεία και για τη ΝΔ μετά την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή! Έτσι, η ΝΔ συγκεντρώνει το 19% και το ΠΑΣΟΚ το 8,2%, ενώ και τα δύο κόμματα μαζί στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνουν ένα 39,4%.
Παράλληλα, το 78,7% των πολιτών πιστεύει ότι οι συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό ευνοούν τώρα τη δημιουργία νέων κομμάτων, ενώ το 95,1% εμφανίζεται απαισιόδοξο για το μέλλον της χώρας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 19% και ακολουθούν Δημοκρατική Αριστερά 14,6%, ΚΚΕ 12,8%, ΣΥΡΙΖΑ 11,9%, ΠΑΣΟΚ 11,9%, ΛΑ.Ο.Σ. 4,9%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,9%, Δημοκρατική Συμμαχία 3%, Άρμα Πολιτών 3%, Χρυσή Αυγή 1,9%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4% και λοιπά 3,9%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την κάθετα πτωτική πορεία που έχει εδώ και καιρό και μάλιστα, σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας το Δεκέμβριο, έχει πέσει κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (από το 12,1% στο 8,2%)! Μεγάλος νικητής της πτώσης αυτής είναι η Δημοκρατική Αριστερά στην οποία έχει κατευθυνθεί το 19,1% των ψηφοφόρων που έχει χάσει το ΠΑΣΟΚ.
Πτώση καταγράφουν και τα ποσοστά και της ΝΔ, που συγκεντρώνει 19% έναντι 20,7% τον περασμένο Δεκέμβριο, πληρώνοντας ουσιαστικά τη μεταβολή της στάσης της και το «ναι» στο νέο μνημόνιο.
Χαρακτηριστικό της… αποστροφής που φαίνεται να δείχνει ο κόσμος προς τα δύο «μεγάλα» κόμματα, είναι ότι αθροιστικά το ποσοστό τους φτάνει μετά βίας το 27,2%, ενώ το 63,5% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας. Το άλλο χαρακτηριστικό που προκύπτει από τη δημοσκόπηση, είναι ότι η Βουλή μπαίνουν δέκα κόμματα, καθώς στην εκτίμηση ψήφου το ποσοστό των Οικολόγων Πράσινων ανεβαίνει στο 3,9%, Δημοκρατικής Συμμαχίας στο 3%, ενώ στη Βουλή μπαίνει και η Χρυσή Αυγή που στην εκτίμησή ψήφου παίρνει ποσοστό επίσης 3%. Σημειώνεται, ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 31%.

Rass
Τρίτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει η δημοσκόπηση της Rass για το Παρόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 20,1% και ακολουθούν Δημοκρατική Αριστερά με 12,5%, ΣΥΡΙΖΑ με 10,2%, ΠΑΣΟΚ με 8,5%, ΚΚΕ με 8,1%, Οικολόγοι Πράσινοι με 3,8%, ΛΑ.Ο.Σ. με 3%, Δημοκρατική Συμμαχία με 2,9%, Χρυσή Αυγή με 2,6% και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών με 0,9%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος και το άκυρο-λευκό φτάνουν συνολικά το 23,6%, το οποίο είναι ένα ποσοστό που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ανάλογα με το πώς θα διανεμηθεί.

πηγή http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...