Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τι έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα όσο αφορά τα νέα μέτρα


Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα στo εξής περίγραμμα μέτρων: 

- Σώζονται ο 13ος και ο 14ος μισθός, έμμεσο μαχαίρι στον κατώτατο
Ο δέκατος τρίτος και ο δέκατος τέταρτος μισθός διατηρούνται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η τρόικα φαίνεται πως πείστηκε για τις επιπτώσεις στην ύφεση αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, άλλωστε, οι νεότερες εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας συγκλίνουν σε συρρίκνωση μεγαλύτερη του 3,5%, έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού για περιορισμό κατά 2,8%. 


- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών
Συμφωνήθηκε να υπάρξει μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%, με δέσμευση όμως των επιχειρήσεων για χρήση μέσων που εξασφαλίζουν τη συνεπή απόδοση των εισφορών από την πλευρά τους. 

- Πρόσθετα μέτρα περικοπής δαπανών  3 δισ. ευρώ για το 2012
Το πακέτο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων κλείδωσε στο 1,5% του ΑΕΠ, που μεταφράζεται σε κάτι παραπάνω από 3 δισ. ευρώ. Τα μέτρα θα προέλθουν από την πλευρά των δαπανών και οι περικοπές θα εστιάσουν στις αμυντικές δαπάνες, στις δαπάνες υγείας , όπως προαναφέρθηκε, και στη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, έννοια η οποία περιλαμβάνει και απολύσεις. 

-Απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων
Μετά την αποτυχία της εφεδρείας, η τρόικα φέρεται να έχει απαιτήσει άμεσες απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων κυρίως μετά από καταργήσεις φορέων.
Από το υπουργείο Παιδείας τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή του αριθμού των εκπαιδευτικών για φέτος. Από την επόμενη χρονιά το έκτακτο προσωπικό θα περιοριστεί έως και 15%. Παράλληλα, θα συγχωνευτούν τα ερευνητικά κέντρα από 60 σε 32.

- Όχι στην αύξηση των αντικειμενικών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, η κυβέρνηση πέτυχε να αποφύγει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% φέτος, την οποία αξίωνε η τρόικα. Οι τιμές των αντικειμενικών θα παραμείνουν σταθερές, τουλάχιστον για το 2012.

- Παραμένουν ιδιωτικές οι τράπεζες
Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να αποφευχθεί η… κρατικοποίηση, ευθυγραμμιζόμενοι με την απαίτηση της τρόικας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αναφέρει ότι συμφωνήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους. 

Με βάση πηγές, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να δοθεί κρατική βοήθεια στις τράπεζες μόνο για κεφάλαια που θα χρειαστούν λόγω του κουρέματος του χρέους. Για κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, όπως οι πρόσθετες προβλέψεις, οι μέτοχοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να αναζητηθούν άλλες λύσεις. 

Για τα κεφάλαια που θα αντλήσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το δημόσιο θα λάβει ως αντάλλαγμα μετατρέψιμες σε μετοχές ομολογίες. Ανοιχτό είναι και το θέμα να λάβει κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, με ταυτόχρονη όμως… αναστολή στην άσκηση του δικαιώματος για μία τριετία ως πενταετία.
Το τελευταίο σενάριο επιτρέπει στον Γ. Παπανδρέου να εμφανιστεί ότι υποχωρεί ευπρόσωπα, θα είναι όμως επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον καθώς σε αυτήν την περίπτωση το ταμείο θα στερηθεί την ετήσια σταθερή απόδοση που προσφέρουν άλλες λύσεις, όπως τα μετατρέψιμα δάνεια ή οι προνομιούχες μετοχές.

- Πλήρης εξόφληση των οφειλών του δημοσίου
Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρηματίες, οι οποίες ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...