Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Εμπόδια για επενδύσεις στον τουρισμό


Καμία πρόοδος στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στον τουρισμό δεν έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το 60% των ξενοδόχων, ενώ μάλιστα ένα στα τρία ξενοδοχεία διαπιστώνει επιδείνωση στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες.


Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας στον τουρισμό που διεξάγει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η γραφειοκρατία και το θεσμικό πλαίσιο, παράγοντες στους οποίους διαχρονικά αποδίδονται οι αγκυλώσεις στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στην προώθηση των επενδύσεων, απασχολούν σε πρώτο βαθμό τα ξενοδοχεία τριών αστέρων, τα οποία σε ποσοστό 57% αναφέρουν επιδείνωση των γραφειοκρατικών συνθηκών. 

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γ. Γαλιατσάτος,  αναφέρει ότι το θεσμικό πλαίσιο αποθαρρύνει ξένους δυνητικούς επενδυτές, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις εγκαταλείπουν τα επενδυτικά τους σχέδια όταν αντιληφθούν τον δαίδαλο του ελληνικού Δημοσίου.

Αντίστοιχα προβλήματα διαπιστώνουν και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε άλλους τουριστικούς κλάδους, όπως τα ταξιδιωτικά γραφεία και η ενοικίαση αυτοκινήτου.
 Συγκεκριμένα, το 60% του επιχειρηματικού κόσμου, στην έρευνα ΙΟΒΕ-ΣΕΤΕ, διαπιστώνει επιδείνωση σε θέματα γραφειοκρατίας, ενώ το υπόλοιπο 40% αναφέρει ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος μέσα στον τελευταίο χρόνο. Αξίζει να αναφερθεί ότι δύο στα τρία τουριστικά γραφεία επισημαίνουν ότι η κατάσταση χειροτέρευσε από την άποψη του θεσμικού πλαισίου. 

Επιμέλεια : Δώρα Παπαφράγκου
πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...