Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Wikileaks: Η λεηλασία του πετρελαίου του Ιράκ

Τα έγγραφα που διέρρευσαν από την Wikileaks την Τρίτη (19) αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο «πόλεμος» στο Ιράκ ήταν μια μεγάλη απάτη – είχε επινοηθεί από την καπιταλιστική εξουσία και ενισχύθηκε από τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης. Δείχνουν ότι η βρετανική κυβέρνηση, σε συμπαιγνία με τις ΗΠΑ, συζήτησαν την από κοινού χρήση του πετρελαίου από τη χώρα που εισέβαλαν ένα χρόνο πριν την εισβολή. Η ιστορία για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής ήταν ένα άθλιο και αναίσχυντο ψέμα των ιμπεριαλιστικών εθνών.

Το συνδυασμένο μερίδιο του πετρελαίου συζητήθηκε πριν από ένα χρόνο  
Σύμφωνα με ειδήσεις που δημοσιεύονται στη βρετανική εφημερίδα, The Independent, τα έγγραφα που διέρρευσαν με ανάταση στην Wikileaks που σχεδιάστηκε η εξαγωγή από  τα αποθέματα πετρελαίου του Ιράκ, συζητήθηκαν από Βρετανούς υπουργούς της κυβέρνησης και των μεγάλων διεθνών εντολέων πετρελαίου ετησίως πριν αποδεκτή η  Βρετανία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το σχέδιο για να εισβάλει στο ιρακινό έδαφος. "
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η σοβαρή καταγγελία για την ύπαρξη του προηγουμένου σχεδίου είχε ήδη συνέβη τον Μάρτιο του 2003. Εκείνη την εποχή, τόσο η Shell και η BP αρνήθηκε ότι είχαν μυστική συνάντηση στη  Downing Street, στο σπίτι της βρετανικής κυβέρνησης, για να συζητήσουν την κοινή χρήση του πετρελαίου. Ο πρωθυπουργός εκείνη την εποχή, Τόνι Μπλερ, κάλεσε τους ισχυρισμούς «εντελώς παράλογη».

Λεηλασίες και οι εγκληματίες  
Τώρα, όμως, τα έγγραφα που διέρρευσαν από την  Wikileaks επιβεβαιώνουν την ιστορία και αποκαλύπτει ποιοι είναι οι ψεύτες  - και ποιοι οι οποίοι πρέπει να διώκονται για το θάνατο χιλιάδων στο Ιράκ. Μνημόνια που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Independent,  τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2002, έχουν  δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις συναντήσεις.
Σε ένα από αυτά, πέντε μήνες πριν από την εισβολή, η Ελισάβετ Symons, Υπουργός Εμπορίου, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση ήθελε βρετανική ενεργειακές εταιρείες  να λάβουν μέρος  στα τεράστια οφέλη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο Ιράκ, ως ανταμοιβή για τη στρατιωτική βοήθεια που χορήγησε το Μπλερ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αλλαγή του ιρακινού καθεστώτος. 

Ρώσικη εφημερίδα Pravda


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...