Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Το φαινόμενο τυχοδιωκτισμού στο πλαίσιο της νεομετανάστευσης στην Αυστραλία


Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και αυστραλιανή πρεσβεία ανακόπτουν το φαινόμενο τυχοδιωκτισμού στο πλαίσιο της νεομετανάστευσης
«Φρένο» στα φαινόμενα τυχοδιωκτισμού, που γέννησε η μαζική επιθυμία νεομετανάστευσης, πολλών Ελλήνων πτυχιούχων, που αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση στην Αυστραλία, βάζουν η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) και η αυστραλιανή πρεσβεία στην Ελλάδα. Με την ίδρυση ενός ειδικού γραφείου πληροφοριών στην πρεσβεία και ενημερωτικές ημερίδες, που διοργανώνει το υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας στην Αθήνα, η νεομετανάστευση μπαίνει τώρα σε επίσημο και σαφές πλαίσιο.

Όλα άρχισαν πριν από ένα εξάμηνο, όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής της ΓΓΑΕ, Πέτρος Παναγιωτόπουλος, όταν η Γραμματεία άρχισε να δέχεται πολλά email από νέους επιστήμονες που εξέφραζαν την επιθυμία τους να μεταναστεύσουν, κυρίως στην Αυστραλία, και ζητούσαν πληροφορίες για τους εκεί ομογενειακούς φορείς που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν.
Παράλληλα με τη ζήτηση από την Ελλάδα, στην αντίπερα όχθη άρχισε να παρατηρείται η «άνθηση» της… πώλησης πληροφοριών.
«Με εξέπληξε το γεγονός ότι μέσα σ’ αυτή την διαδικασία και το ψάξιμο του “τι να κάνω, πού να πάω” πολλών νέων στην Ελλάδα και επειδή δημιουργήθηκε σε πρώτη φάση η εικόνα ότι η Αυστραλία είναι ένας χώρος που δίνει ευκαιρίες αποκατάστασης, βγήκαν “σπεκουλαδόρικα” πολλές οργανώσεις και γραφεία, τα οποία εκμεταλλευόμενα τον πόνο κάθε οικογένειας, που θέλει να αποκαταστήσει το παιδί της, άρχισαν να πουλάνε “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”, δηλαδή διάφορες δήθεν πληροφορίες, προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη. Έτσι κάποια παιδιά που είχαν όλα τα εχέγγυα να κάνουν κάτι εκεί, απλά έπεφταν θύματα εκμετάλλευσης από τυχοδιώκτες».

Με τα δεδομένα αυτά, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε μία συνάντηση με την ελληνικής καταγωγής πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ. Κατά τη συζήτηση, με θέμα το άνοιγμα της αυστραλιανής αγοράς σε ευκαιρίες που μπορεί να ελκύουν νέους Έλληνες πτυχιούχους, αλλά κυρίως τις «παρενέργειες» που δημιουργήθηκαν από αυτό, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε την ανάγκη να αποσαφηνιστεί η κατάσταση από πλευράς της πρεσβείας, ως αρμόδιας αρχής της Αυστραλίας και ταυτόχρονα πρότεινε μία σχετική ενημέρωση, εκ μέρους της κ. Μπλούμφιλντ, της Ειδικής Επιτροπής για τη Διασπορά της Βουλής. Οι προτάσεις έγιναν αμέσως αποδεκτές.
Ως αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής, η αυστραλιανή πρεσβεία διοργανώνει στις 8 και 9 Οκτωβρίου ενημερωτικές ημερίδες, προκειμένου να κατανοήσει ο κόσμος στην Ελλάδα τι είναι ακριβώς αυτό που προσφέρει η αναπτυσσόμενη οικονομία της Αυστραλίας μέσα ένα πλαίσιο επίσημο και σαφές.

«Εμείς από την πλευρά μας – προσθέτει ο κ. Παναγιωτόπουλος – κατευθύνουμε τους ενδιαφερόμενους που απευθύνονται σε εμάς, στην πρεσβεία της Αυστραλίας, η οποία στο μεταξύ έχει δημιουργήσει και ένα ειδικό γραφείο για πληροφορίες πάνω στο θέμα. Επισημαίνουμε στους ενδιαφερόμενους να μην ακούν τις διάφορες φωνές που λένε “ελάτε εδώ και θα σας βγάλουμε βίζα και θα σας βρούμε και συμβόλαιο για δουλειά“».
Στην Αυστραλία, ήδη, όπως τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, τόσο η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, όσο και μερικές οργανώσεις της ελληνικής τοπικής κοινότητας, όπως αυτής της Μελβούρνης, που είναι η πολυπληθέστερη, κάνουν μία πολύ καλή προσπάθεια να συμβάλουν εποικοδομητικά στην νεομετανάστεση και ήταν αυτές μάλιστα οι οποίες έδωσαν στοιχεία και σαφείς οδηγίες, προκειμένου να αποφύγουν οι ενδιαφερόμενοι τις «κακοτοπιές».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...