Πράσινη... απογείωση για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τη δημιουργία του μεγαλύτερου ενιαίου παγκοσμίως φωτοβολταϊκού πάρκου σε αεροδρόμιο.Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011 από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου και έχει ισχύ 8 Μεγαβάτ.
Τα πάνελ είναι εγκατεστημένα σε έκταση 160 στρεμμάτων.
Γι' αυτόν το λόγο, δηλαδή επειδή έχουν αναπτυχθεί σε ενιαίο χώρο, θεωρείται το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σε αεροδρόμιο.
Η φωτοβολταϊκή μονάδα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών προβλέπεται να παράγει ετησίως ηλεκτρική ενέργεια της τάξης των 11 εκατομμυρίων κιλοβατωρών, το οποίο αντιστοιχεί σε σχεδόν 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας ή 9% του συνόλου του αεροδρομίου (ετήσια κατανάλωση 3.000 κατοικιών) και θα μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τουλάχιστον κατά 10.000 τόνους ανά έτος, με ορίζοντα 25ετίας και άνω.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της συμβολής, θα χρειάζονταν 1.500.000 δέντρα για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη ετήσια απορρόφηση των εκπομπών CO2.
Ο υπουργός Π.Ε.Κ.Α. στη διάρκεια των εγκαινίων αναφέρθηκε στην ευκαιρία που έχει η χώρα μας να προσελκύσει επενδύσεις, εκμεταλλευόμενη την ηλιακή ενέργεια και περιέγραψε το σχέδιο «Ήλιος» με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών, οι οποίοι θα εξάγουν ρεύμα σε βόρειες χώρες. Πρόκειται για μία επένδυση που μπορεί να φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου και με την οποία μπορούν να εξαχθούν μέχρι και 10 GW στις βόρειες χώρες.
«Μια ιδέα και επένδυση πολύ φιλόδοξη, αλλά και πολύ ρεαλιστική, σε μια Ευρώπη που αναστοχάζεται το ενεργειακό μείγμα της και προσπαθεί να βρει τρόπους να στηρίξει την αναπτυξιακή διαδικασία στην Ελλάδα. Και βέβαια, για την χώρα μας, πρόκειται για μία τεράστια ευκαιρία», σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού.
Επανέλαβε δε την απόφαση της κυβέρνησης για τη σταδιακή αποχώρηση του Δημοσίου από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε επίσης το ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην επιχείρηση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι: «Στο σημερινό εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία περνά δύσκολα, όπου οι πολίτες έχουν υποστεί, υφίστανται και θα συνεχίσουν να κάνουν μεγάλες θυσίες. Σε μια εποχή που η Ελληνική Κυβέρνηση επιχειρεί, όχι απλώς να βάλει ένα τελείως διαφορετικό δημοσιονομικό πλαίσιο για τη χώρα, αλλά και να προχωρήσει διαρθρωτικές αλλαγές, που έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και δεκαετίες.
Σε μια εποχή που όλοι μας αρχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά – κι εννοώ, την επιχειρηματική κοινότητα, τους πολίτες, όλους μας – τις αξίες ως κοινωνία, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πολιτική και τους πολιτικούς, και βέβαια την δυνατότητά μας ως κράτος να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, που σημαίνει με απλά λόγια να συνεχίσεις να δανείζεσαι, για να εξυπηρετείς το μεγάλο σου χρέος και να μην ξοδεύεις περισσότερα από όσα εισπράττεις. Βέβαια, σε αυτή την προσπάθεια, αν μέναμε μόνο σε μια απλή δημοσιονομική λογική εσόδων-εξόδων δε θα πηγαίναμε πάρα πολύ μακριά. Όλοι ξέρουμε ότι κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι να ξαναδώσουμε πνοή στην ελληνική οικονομία. Και όλοι ξέρουμε ότι πνοή στην ελληνική οικονομία σημαίνει επενδύσεις. Και όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα σήμερα, από το να κάνει κάποιος επένδυση στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση είναι πάρα πολύ δύσκολη, το περιβάλλον είναι δύσκολο και παρά τις προσπάθειες απλοποίησης ακόμη οι δυσκολίες είναι πάρα πολύ μεγάλες Σε αυτή την πορεία των επενδύσεων και της ανάκαμψης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παίζει ένα σημαντικό, κομβικό ρόλο. Γιατί κάποιοι από τους πιο σημαντικούς τομείς ανάπτυξης, τα επόμενα χρόνια, περνούν από το Υ.Π.Ε..ΚΑ. Τομείς όπως η ενέργεια και ιδιαίτερα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η διαχείριση των απορριμμάτων, για να πω δύο μόνο από τους εξαιρετικά σημαντικούς τομείς, που θα δώσουν τη δυνατότητα για σημαντικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Οι Α.Π.Ε. είναι κεντρικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής της χώρας, της Κυβέρνησης και του Υ.Π.Ε.Κ.Α. – του οποίου μαζί με το Νίκο του Σηφουνάκη και του Γιάννη Μανιάτη έχουμε την τιμή να ηγούμαστε – από τη σύστασή του, πριν από δύο χρόνια. Ξέρετε και έχετε παρακολουθήσει την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση να δώσει ώθηση στις Α.Π.Ε., να απλοποιήσει διαδικασίες, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και επενδυτικής σιγουριάς και, βέβαια, μέσα από την προνομιακή τιμολόγηση, να δώσει κίνητρα, για να υπάρξει ανάπτυξη αυτού του τομέα».
Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι σε μία περίοδο, που πραγματικά οι επενδύσεις, αν και πολύ καλές δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση, το πρώτο εξάμηνο του 2011, στη χώρα μας προστέθηκαν σχεδόν 300 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σήμερα, έχουμε ξεπεράσει τα 2 GW από Α.Π.Ε. Αν δει κάποιος αυτό που έρχεται από πλευράς δικτύων και εγκατάστασης, όχι απλώς θα πιάσουμε τους στόχους μας για το 2014 και το 2020, αλλά και θα τους ξεπεράσουμε. Και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό για την ελληνική οικονομία».
Σύνταξη- Επιμέλεια: Κλαίρη Μαργέλη
πηγή Α.Π.Ε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου