Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Η γιορτή στο χωριό Ευαγγελισμός

Το συγκεκριμένο χωριό  όπου σήμερα έχει την τιμητική του, παλαιοτέρα η γιορτή και το πανηγύρι που λάβαινε χώρα εκεί ήταν το μεγαλύτερο του Κάβο Ντόρου, πάμε κάπου στα μέσα και έπειτα του 20ου  αιώνα ,όπου ο χώρος γύρω από την κεντρική Εκκλησία ήταν περίκλειστος και απλά
χρησιμοποιούνταν απ όλους τους κατοίκους μέσω δημοπρασίας, ο δρόμος ήταν διαβατός χωματόδρομος όπου μέχρι τις αρχές του 80 σταματούσε εκεί.

Το χωριό αριθμούσε περίπου 30 με 40 οικογένειες, ενώ την ημέρα εκείνη κατέφθαναν κάτοικοι και απ αλλά χωριά ως προσκυνητές, παλαιότεροι θυμούνται ως και 700 περίπου ζωντανά (άλογα, μουλάρια κτλ)  που μετέφεραν τους κατοίκους στα παρακείμενα κτήματα του Ναού.

Φυσικά την ίδια μέρα γινόταν υπαίθριο γλέντι όπου κρατούσε όλη μέρα και συνεχιζόταν σε ένα μικρό καφενεδάκι ,αργότερα (μετά το 1970) γινόταν στα δυο καφενεία του χωριού-τα οποία ήταν μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα- και μάλιστα το γλέντι διαρκούσε δυο μέρες στις 24 και στις 25 Μαρτίου.

Η μέρα της γιορτής
Τάματα , δωρεές ήταν η εικόνα που συνέθεταν εκείνη την ημέρα, ενώ μετά τη Θεία Λειτουργία ξεκινούσε η πομπή με την λιτανεία της Ιεράς Εικόνας, νότια του οικισμού στη θέση «Πύρκθι» αργότερα έφτανε 100 μέτρα πιο πάνω όπου είναι και τα τελευταία σπίτια του  χωριού στη θέση «αλώνι».

Παλαιοτέρα η ιδία πομπή έφτανε στο νοτιότερο σημείο κοντά στη θάλασσα σε μια τοποθεσία που  λέγεται «εικονοστάσι», ένα ειδικό σημείο κτισμένο με πέτρες, όπου τοποθετούνταν η εικόνα.
Στο σημείο εκείνο , απέναντι φαίνεται καθαρά το νησί της Άνδρου, ενώ στην ιδία πλευρά χωρίς να φαίνεται είναι η Τήνος, όπου και εκεί την ιδία μέρα γινόταν η λιτανεία  της εικόνας του Ευαγγελισμού, εκεί στο σημείο που ατενίζει κάνεις το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και το μπλε του ουρανού, οι εικόνες –όπως λένε- συναντιόντουσαν νοερά την ίδια μέρα, στην ίδια γιορτή, την ημέρα που γιόρταζε η Ορθοδοξία και όλη η Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...