Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Η Πρωτοχρονιά και τα κάλαντα σε κάποια χωριά παλαιότερα

Πρωτοχρονιά, η μέρα που ταυτίζεται με το ξεκίνημα της κάθε νέας χρονιάς και συνοδεύετε από ευχές ακόμη και πριν την αυγή της, ξεχνώντας την πρώτη του Ιανουαρίου ή Γενάρη όπως συνηθεστέρα λέγεται.

Χωριά

Πρωτοχρονιά στο χωριό, μέσα σε ένα χιονισμένο τοπίο και η μυρωδιά των καμένων ξύλων με τους καπνούς από τα τζάκια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στο  άκουσμα Χριστούγεννα στο χωριό.

Σε κάποια χώρια πολλά χρόνια πριν, κάπου το 1910 , λέγεται ότι τα χιονιά ήταν τόσο έντονα που οι άνθρωποι τοποθετούσαν καλάμια επί των ταρατσών για να τα εντοπίζουν πιο εύκολα μέσα σε αυτό το πλήθος χιονιού.

Κάλαντα

Τραγούδια με την συνοδεία οργάνων, που χάνονται στα χρόνια τα βυζαντινά που από τις καλένδες έφτασαν στις μέρες μας με την ονομασία «Κάλαντα», τα οποία σε χώρια όπως στον Ευαγγελισμό καθως και σε άλλα , κάποτε την νύχτα της πρωτοχρονιάς μέχρι λίγο πριν την αυγή πλήθος που απαρτίζονταν από 30-40 άτομα, λέγαν τα κάλαντα σε όλα τα σπίτια του χωριού αποτελώντας ένα θεσμό και μια παράδοση χρόνων.

Αργότερα, όπως και η κάθε αλλαγή επιφέρει συνέπειες σε συνήθειες χρόνων, το 1970 με την αλλαγή των γιορτών από τους κατοίκους από το παλιό στο νέο ημερολόγιο τα κάλαντα θα είναι ένας θεσμός που θα εχει μια φθίνουσα πορεία όπως ήταν μέχρι και τότε, και θα παραμείνει στο να λέγονται από τα μικρά παιδιά και αυτά μοναχά την παραμονή, με αυτά που λέγοντας από τους μεγαλύτερους να παραμένει μια ζωντανή ανάμνηση.
Ξημέρωμα προς την 14 Ιανουαρίου (με το παλαιό 1 Ιανουαρίου) όλα αυτά τα άτομα θα τραγουδούσαν ή θα «λεγαν» τα κάλαντα σε όλα τα σπίτια του χωριού, παραμένοντας όλα αυτά καταγεγραμμένα αν όχι σε κάποιο ημερολόγιο άλλα μέσα στις αναμνήσεις των παλαιοτέρων και ως αφήγηση στους νεότερους, αποτελώντας κομμάτια των ανθρώπων και των χωριών αυτών της Καρυστίας ή όπως είναι γνωστά του Κάβο Ντόρου.

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά! Χρόνια πολλά & καλή χρονιά σε όλους καθώς και σε όλους όσους γιορτάζουν!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...