Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

1942 ένα υποβρύχιο στον Κάβο Ντόρο: Τρίτων (Υ-5)

 



1942 ένα υποβρύχιο στον Κάβο Ντόρο: Τρίτων (Υ-5)

1942 ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται και η χώρα μας είναι υπό την γερμανική κατοχή, παρόλα αυτά τμήμα του στρατού της δραστηριοποιείται στην Μέση Ανατολή και ομάδες αντιστασιακών στην κατεχόμενη Ελλάδα. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων λαμβάνουν μέρος και υποβρύχια, τα οποία πραγματοποιούν περιπολίες ή την μεταφορά πρακτόρων ή αξιωματούχων –κυρίως Βρετανών- που αποβιβάζονταν σε απόμερα μέρη με στόχο να έλθουν σε επαφή με ομάδες της αντίστασης.

 

Τον Νοέμβριο αυτού του χρόνου ένα υποβρύχιο με την ονομασία Τρίτων πραγματοποιεί περιπολία στο στενό του Καφηρέα ή Κάβο Ντόρου, όπως είναι γνωστότερο. Στόχος να αποβιβάσει Βρετανούς πράκτορες στην Ελλάδα μαζί με εκρηκτικό υλικό, όμως η άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την αποστολή, η οποία αναβλήθηκε για την επομένη.

 

Στις 16 Νοεμβρίου το υποβρύχιο εντοπίζει να διέρχεται από την Άνδρο μια νηοπομπή και αποφασίσει να χτυπήσει. Αρχικά βάλλει κατά ενός εμπορικού πλοίο το οποίο έπληξε, όμως οι βόμβες βυθού που δέχτηκε και ο εντοπισμός του από τις κηλίδες πετρελαίου είχε αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες και να αναγκαστεί να αναδυθεί δίνοντας και πάλι μια νέα μάχη.

 

Η βύθιση του έγινε στο ομώνυμο αυτό στενό, οι απώλειες του υποβρυχίου Τρίτων  (Υ-5) ήταν 24 μελή του πληρώματος, δυο που διεσώθησαν κολύμπησαν μέχρι τις ακτές της Ευβοιας και βρήκαν καταφύγιο στο χωριό Θύμι και στην συνέχεια διέφυγαν στη Μέση Ανατολή.

 

Υπήρχε μια πρόταση ή άποψη, η οποία είχε δημοσιεύει σε κάποιο τοπικό μέσο της Καρύστου,  η οποία ανέφερε στο να γίνει ένα μνημείο προς τιμήν το πεσόντων στην Κάρυστο και συγκεκριμένα στο πάρκο Μπουρνιά, κίνηση σωστή αλλα το πρέπων και το σωστό είναι να γίνει ένα αντίστοιχο στα χωριά η μέρη της περιοχής, πλησίον των ακτών όπως υπάρχει και αντίστοιχο μνημείο στο χωριό Τσακαίοι.

Το μνημείο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί και για συμβολικούς και πρακτικούς λόγους και στο ακρωτήριο  Καφηρέα,  πλησίον ή δυτικότερα της εκκλησίας του Αγίου Γρηγορίου που βρίσκεται εκεί, στο οποίο θα υπάρχει το μνημείο με τα ονόματα των πεσόντων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...